Home » Behandelingen » Lensimplantatie

Lensimplantatie

Lensimplantatie is, net als ooglaseren, een methode om weer scherp te zien zonder het ongemak van een bril of contactlenzen. Een ooglaserbehandeling is helaas echter niet voor iedereen geschikt. Zo is ooglaseren niet mogelijk wanneer de refractie afwijking te hoog is of wanneer het hoornvlies te dun is. Ook geeft deze behandeling minder goede resultaten bij cliënten van 45 jaar en ouder. In deze gevallen biedt een lensimplantatie de oplossing. Hierbij wordt een hoogwaardige kunststof lens (lensimplantaat of implantlens) in het oog geplaatst, waardoor u weer scherp ziet.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse lensimplantaten:

 • ExtraLens; vooral geschikt voor mensen jonger dan 50 jaar ter correctie van het vertezicht
 • ReplaceLens; vooral geschikt voor mensen ouder dan 45 jaar om op meerdere afstanden weer scherp te zien
 • Low Vision Lens; geschikt voor mensen met een laag gezichtsvermogen door schade aan de gele vlek (macula)
 • ReadonLens; geschikt voor mensen ouder dan 40 jaar met beginnende leesklachten

Ieder oog en ieder persoon is uniek. Welk type lensimplantaat bij u past hangt af van diverse factoren. Tijdens een gratis uitgebreid vooronderzoek krijgt u direct te horen welke behandeling het beste bij u past. Dit is geheel vrijblijvend.

 1. Wat is lensimplantatie?
 2. Wanneer lensimplantatie?
 3. Lensimplantatie voordelen
 4. Mogelijke nadelen lensimplantatie
 5. Wat kost lensimplantatie?
 6. Waarom FYEO Medical?
 7. Ervaringen lensimplantatie

Wat is lensimplantatie?

Bij een lensimplantatie wordt er een kunststof lens in het oog geplaatst om het zicht te corrigeren. Dit is geen nieuwe behandeling – in tegendeel, de lensimplantatie dateert al uit de Tweede Wereldoorlog. De prestigieuze oogarts Harold Ridley had als taak om gewonde gevechtspiloten te onderzoeken. Het viel Ridley op dat wanneer piloten tijdens een vuurgevecht perspex in hun ogen kregen, dit – in tegenstelling tot glas – niet leidde tot een ontsteking. Dit gaf de oogarts het idee om kunststof te gebruiken om het zicht van zijn cliënten te corrigeren. En zo geschiedde: in 1949 plaatste Ridley voor het eerst een kunststoffen implantlens.

De behandeling

Anno 2020, decennia na Ridley’s uitvinding, wordt een lensimplantaat nog steeds gebruikt om het zicht te corrigeren. Een implantlens biedt de oplossing voor een breed scala aan zichtproblemen, waaronder verziendheid, bijziendheid, en een laag gezichtsvermogen. Er bestaan twee soorten lensimplantaties:

 1. Een lensimplantatie waarbij een implantlens voor uw natuurlijke ooglens wordt geplaatst. Deze behandeling is van toepassing wanneer er gebruik wordt gemaakt van de ExtraLens, de Low Vision Lens of de ReadonLens. Deze lensimplantaten worden hieronder nader besproken.
 2. Een lensimplantatie waarbij een implantlens in plaats van uw natuurlijke ooglens wordt geplaatst. Dit is vergelijkbaar met een staarbehandeling in het ziekenhuis. Deze behandeling is van toepassing wanneer er gebruik wordt gemaakt de ReplaceLens of de ReadonLens.

Deze lensimplantaties worden beiden aan de voorzijde van het oog uitgevoerd. Deze behandelingen verlopen nagenoeg hetzelfde:

 1. De oogarts verdooft uw oog met oogdruppels. Hierdoor verdwijnt uw knipperreflex en voelt u geen pijn.
 2. De oogarts maakt een minuscuul sneetje (van 2,2 millimeter) in de rand van uw hoornvlies. Indien nodig verwijdert hij of zij de natuurlijke ooglens.
 3. De oogarts plaatst het lensimplantaat met uiterste precisie uw het oog.
Lensimplantatie (verdovende druppels)

1.

Lensimplantatie (incisie)

2.

Lensimplantatie (plaatsen lens)

3.

Lensimplantatie is de meest voorkomende operatie in Nederland. De artsen van FYEO Medical hebben meer dan 60.000 lensimplantaties uitgevoerd.

Wanneer lensimplantatie?

Elke cliënt is uniek en heeft zijn of haar eigen voorkeuren en wensen. Om die reden biedt FYEO Medical verschillende soorten lensimplantaten, die elk een andere zichtafwijking corrigeren: de ExtraLens, de ReplaceLens, de Low Vision Lens en de ReadonLens. Welk type lensimplantaat het best bij u past, is afhankelijk van een reeks van factoren. Tijdens het vooronderzoek gaan we samen op zoek naar het lensimplantaat die het best bij u en uw ogen past. Dit onderzoek is uiteraard kosteloos en geheel vrijblijvend.

Het ExtraLens implantaat
Als ooglaseren door een te grote sterkteafwijking of een te dun hoornvlies niet mogelijk of niet verantwoord is, is de ExtraLens wellicht een optie. Deze lens is vooral geschikt voor cliënten onder de 50 jaar ter correctie van het verzicht. De ExtraLens wordt tussen uw natuurlijke ooglens en iris geplaatst.

Meer informatie over ExtraLens implantatie

 


Het ReplaceLens implantaat
De ReplaceLens is geschikt voor cliënten boven de 45 jaar. Deze lens is een goede keuze wanneer u van het ongemak van uw (lees)bril of lenzen af wilt. Ook is deze lens geschikt voor cliënten die last hebben van staar. Na het plaatsen van deze lens ziet u levenslang op alle afstanden haarscherp. De ReplaceLens wordt in plaats van uw eigen ooglens geplaatst.

Meer informatie over ReplaceLens implantatie

 


Het Low Vision Lens implantaat
Heeft u een laag gezichtsvermogen als gevolg van schade aan de gele vlek (macula), en bent u hierdoor genoodzaakt om een low vision hulpmiddel te gebruiken? In dat geval is de Low Vision Lens wellicht een oplossing. Bij deze behandeling wordt als het ware een loep in uw oog geplaatst, waardoor u uw low vision hulpmiddel niet langer nodig hebt. De Low Vision Lens wordt voor uw eigen ooglens geplaatst

Meer informatie over Low Vision Lens implantatie

 


Het ReadonLens implantaat
De ReadonLens is geschikt voor cliënten ouder dan 40 jaar met beginnende leesklachten. Bij deze behandeling wordt er een lensimplantaat in een van uw ogen geplaatst. Dit kan zowel een ReplaceLens als een ExtraLens zijn. Hierdoor ziet u weer op alle afstanden scherp.

Meer informatie over ReadonLens implantatie

 


De voordelen van een Lensimplantatie

 • Het grootste voordeel van een lensimplantatie is uiteraard dat u niet langer afhankelijk bent van een (lees)bril en/of contactlenzen. Een lensimplantatie corrigeert immers alle refractieafwijkingen.
 • Een lensimplantatie biedt een oplossing wanneer een ooglaserbehandeling niet mogelijk of verantwoord is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een te dun hoornvlies, een te hoge sterkte of een leesprobleem.
 • U herstelt zeer snel van de behandeling. Doordat er slechts een sneetje van 2,2 millimeter wordt gemaakt, is een hechting immers niet nodig.
 • Een lensimplantatie heeft geen blijvende invloed op de kwaliteit van de traanfilm.
 • Wanneer u kiest voor een ExtraLens, een Low Vision Lens of een ReadonLens, wordt de implantlens voor uw eigen ooglens geplaatst. Dit betekent dat er niets verandert aan de anatomie van uw oog, waardoor de implantatie te allen tijde omkeerbaar is.
 • Een ReplaceLens gaat een heel leven lang mee, waardoor u uw hele leven goed zicht behoudt. Bovendien kan er geen staar meer ontstaan.

De mogelijke nadelen van een lensimplantie

 • Na een lensimplantatie hebben uw hersenen een aantal maanden nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Dit kan ertoe leiden dat u tijdelijk halo’s (uitstralingen rondom een lichtbron) ziet. Dit vermindert vanzelf binnen enkele maanden.
 • Als u gekozen heeft voor een ReplaceLens behandeling, bestaat de kans dat u naast het zien van halo’s tijdelijk last krijgt van een blauw/paars zicht. Dit komt doordat de hersenen tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe helderheid. De natuurlijke ooglens vertroebelt door de jaren heen, waardoor de kleuren geleidelijk steeds doffer worden. Bij een lensimplantatie wordt er een nieuwe, heldere lens in het oog geplaatst. Het blauw/paars zicht wordt veroorzaakt doordat uw hersenen geen tijd hebben gehad om te wennen aan deze nieuwe helderheid. Ook deze bijwerking vermindert vanzelf binnen enkele maanden.

Wat kost lensimplantatie?

De kosten van een lensimplantatie zijn afhankelijk van het type lensimplantaat. Op onze prijzenpagina vindt u een uitgebreid overzicht van de prijzen. Wanneer u kiest voor een behandeling bij FYEO Medical bent u verzekerd van een unieke totaalprijs. Wij bieden als enige kliniek in Nederland een vaste prijs aan, waar geen onverwachte kosten meer bij komen. Zo weet u bij het plannen van een behandeling altijd precies waar u aan toe bent. De enige kosten die wij helaas niet meenemen in de prijs, zijn die van de medicatie die door de eigen apotheek worden verstrekt. De kosten voor deze medicatie schommelen tussen de 50 en 90 euro.

Deze prijzen zijn bij FYEO Medical inclusief:

 • Uitgebreid vooronderzoek en consult (altijd kosteloos. Ook wanneer u niet voor een behandeling gaat);
 • 5 jaar garantie;
 • Alle controles;
 • Zonnebril;
 • Nachtbril;
 • Kunsttranen;
 • Een eventuele noodzakelijke herbehandeling voor reststerkte;
  Plus:
 • Gratis hotelovernachting na uw behandeling indien u meer dan 70 kilometer van de kliniek woonachtig bent.
 • Gratis tijdelijke bril of lenzen indien dit voorafgaand aan het vooronderzoek of de behandeling noodzakelijk is;
Behandelingen – prijs per oog
Tarief vanaf*
Vooronderzoek
Gratis
Monofocaal
1995
Multifocaal
2595
Toeslag Catalys
895
Toeslag Torisch
395
Toeslag LRI
Gratis

*Prijs inclusief 10% zorgkorting. Voor iedereen met een Nederlandse zorgverzekering of woonachtig in Nederland of België

Vraag een gratis vooronderzoek aan

De vergoeding van een lensimplantaat

Als u een aanvullende verzekering heeft, wordt uw lensimplantatie wellicht vergoed door de zorgverzekeraar. Of u recht heeft op een vergoeding, kunt u terugvinden in uw polisvoorwaarden. FYEO Medical is door diverse zorgverzekeraars benoemd tot voorkeurskliniek. U krijgt 10% korting indien u bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd bent of wanneer u woonachtig bent in Nederland of België.

Waarom een lensimplantatie bij FYEO Medical

Het team van FYEO Medical bestaat uit toegewijde en vooruitstrevende artsen, die in totaal meer dan 60.000 behandelingen hebben uitgevoerd. Ons werk is gebaseerd op drie pijlers: het geven van een eerlijk advies, het bieden van comfort gedurende het gehele behandeltraject én het bereiken van het best mogelijke resultaat.

Een eerlijk advies:

Als u interesse heeft in een lensimplantatie, zal ons onderzoeksteam eerst een uitgebreid vooronderzoek verrichten. Dit onderzoek is gratis en volledig vrijblijvend. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald of een lensimplantatie mogelijk en verantwoord is en zo ja, welke implantlens het meest bij u past. Bij het geven van dit advies staat eerlijkheid voorop: indien een behandeling helaas (nog) niet mogelijk is, zal de oogarts dit eerlijk aangeven.

Als uit het vooronderzoek blijkt dat een lensimplantatie voor u niet mogelijk is, kan er uiteraard wel worden gekeken of u in aanmerking komt voor een ander soort behandeling. FYEO Medical is de enige kliniek in Nederland die alle mogelijke brilvervangende behandelingen aanbiedt, waardoor we u met betrekking tot elk type behandeling kunnen voorzien van advies.

het bieden van comfort gedurende het gehele behandeltraject:

Eerlijk is eerlijk, een behandeling aan het oog is voor de meeste mensen best spannend. Om die reden vinden we het belangrijk om onze cliënten zo veel mogelijk op hun gemak te stellen. U wordt daarom tijdens het gehele behandeltraject persoonlijk begeleid. Op de dag van de behandeling kunt u op uw gemak wachten in onze comfortabele lounge, waar u onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van de open haard en de televisie. Woont u op meer dan 70 kilometer afstand van de kliniek? In dat geval regelen wij kosteloos een comfortabele hotelkamer voor u.

Het best mogelijke resultaat:

FYEO staat voor ‘For Your Eyes Only’. Dit betekent dat we elke behandeling afstemmen op de specifieke voorkeuren, wensen, en eigenschappen van de cliënt in kwestie. Elke cliënt – en elk oog – is immers anders! Voor onze behandelingen maken we gebruik van de nieuwste technieken en apparatuur. FYEO Medical staat bekend als een van de meest innovatieve klinieken van Europa. Onze artsen volgen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en hebben nauw contact met fabrikanten en leveranciers, waardoor de nieuwste technologieën al snel in onze kliniek worden toegepast. For Your Eyes Only, omdat ieder oog uniek is.

Ervaringen lensimplantatie

Bent u nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen? Hieronder leest u hoe andere cliënten hun lensimplantatie bij FYEO Medical hebben ervaren.

Patrick Lodewijks (Ervaring Lensimplantatie)

Patrick Lodewijks – ReplaceLenzen
Op oudjaarsavond viel voor de zoveelste keer zijn bril kapot. Voor Patrick Lodewijks, keeperstrainer van het Nederlands Elftal, was dit het teken dat hij nu eens serieus werk van moest maken om van dat onding verlost te worden. Tussen de kwalificatie wedstrijden van Oranje en de wedstrijden om de Nations League kon hij precies voldoende ruimte vinden voor een bril vervangende behandeling bij FYEO Medical. Sinds 27 maart 2019 is Patrick volledig brilonafhankelijk. Lees meer

Chris Kerkhoff  – ReplaceLenzen
kwam na zijn opleiding elektrotechniek aan de HTS in Eindhoven terecht bij Philips waar hij zijn hele leven diverse functies vervulde. Toch had hij ook zomaar leraar kunnen worden, want hij doet niets liever dan mensen iets leren. Nog steeds geeft hij zijn kleinkinderen regelmatig bijles in zijn favoriete vakken; wis- en natuurkunde. Als echte familieman is Chris enorm trots op zijn drie zonen. Hoe bijzonder is het dan dat een van je eigen kinderen in staat is om je zicht zodanig te herstellen dat je weer perfect kunt zien zonder hulpmiddelen!
Lees meer

Sunnery James & Ryan Marciano – ExtraLenzen
Jawel, Eersel! Hoewel ze geregeld de hele wereld overvliegen om overvolle zalen op te zwepen met stampende draaisessies, maakten DJ’s Sunnery James en Ryan Marciano graag even een tussenstop bij FYEO Medical in Eersel. Niet om plaatjes te draaien, maar om naar plaatjes te kijken. Beide heren droegen al jaren contactlenzen, maar door het vele vliegen en vertoeven in drukke concertzalen werden deze steeds vaker een stoorzender. Via-via hoorden ze goede verhalen over implantlenzen bij FYEO Medical. Voor hen de ideale oplossing om snel weer scherp te kunnen zien met eigen ogen.
Lees meer

Jan Kluiver – Low Vision Lens
Jan en zijn vrouw Liet hadden samen grootse plannen zodra Jan met de VUT zou gaan. Natuurlijk zou er meer tijd zijn voor de kleinkinderen en voor zijn grote hobby’s ‘lezen en klussen’. Maar daarnaast zouden ze verre reizen gaan maken en gaan genieten van de vele mooie plekken op deze aarde. Bovenaan op het lijstje stond natuurlijk het geboorteland van Jan, Indonesië. Lees meer

 • PZP
  CZ
  Nationale Nederlanden
  VGZ
  OHRA
  Univé
  Bewuzt
  Interpolis
  IZA
  Medewerker FYEO Medical
  Goed zien met eigen ogen?
  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een brilvervangende behandeling? Klik op onderstaande button of typ hiernaast uw naam en telefoonnummer. Dan bellen we u zo snel mogelijk terug!
  Afspraak maken
  Teruggebeld worden