Home » Behandelingen » Lensimplantatie » Low Vision Lens

Een implantlens voor Low Vision

FYEO Medical introduceert als eerste kliniek in Nederland en als derde kliniek ter wereld, de Low Vision Lens. Deze lens is speciaal ontwikkeld voor mensen met een laag gezichtsvermogen (lage visus) als gevolg van beschadigingen aan de macula. Wanneer u behoort tot de groep mensen met low vision kunt u niet meer met een normale leesbril lezen, of zien op korte afstand. U bent dan afhankelijk van hulpmiddelen zoals een loep of leesliniaal. Een Low Vision Lens implantatie kan bijdragen aan het zicht dichtbij. Doordat de lens in uw oog zit, heeft u uw handen weer vrij en draagt u uw visuele hulpmiddel altijd bij u!

 1. Wat is low vision?
 2. Hoe werkt een Low Vision Lens?
 3. Voor wie is de Low Vision Lens geschikt?
 4. Oogaandoeningen die low vision veroorzaken
 5. Neveneffecten
 6. Veelgestelde vragen

Beluister de podcast met oogarts dr. Frank Kerkhoff over de werking van de Low Vision Lens.

bron: Audiomagazine Horizon

Wat is low vision?

Als een bril, contactlenzen of implantlenzen geen goed zicht meer geven, is er sprake van slechtziendheid of een laag gezichtsvermogen (lage visus). Dit heet in het Engels “low vision”. Men spreekt van slechtziendheid als de gezichtsscherpte van het beste oog met bril of contactlens maximaal 30% bedraagt.

Hoe werkt een Low Vision Lens?

Als u een lage gezichtsscherpte heeft, hoeven we u niet te vertellen hoe beperkt u bent in het dagelijks leven. Wellicht dat u enigszins geholpen bent met een loepbril of een prismaloep, maar hoe fijn zou het zijn als u uw visuele hulpmiddel altijd bij u draagt?

Om de dagelijkse bezigheden voor mensen met lage gezichtsscherpte weer een beetje draaglijk te maken, ontwikkelde professor dr. Gábor Scharioth de Low Vision Lens. De meeste mensen met low vision ervaren vlekken die het zicht belemmeren en gebruiken vaak een vergrootglas om alles wat makkelijker te kunnen zien. De Low Vision Lens is geïnspireerd op dit vergrotende effect. Het zorgt ervoor dat het beeld rondom de vlek(ken) 2 keer zo groot wordt, terwijl de vlek niet vergroot wordt. Hierdoor ervaart u meer helder zicht rondom de vlekken en kunt u details herkennen, zoals u ook zou kunnen bereiken met een vergrootglas.
Zicht met Low Vision Lens

Voor wie is de Low Vision Lens geschikt?

Wanneer er door een erkend arts, droge leeftijdsgebonden macula degeneratie, diabetische retinopathie of myope maculopathie bij u is vastgesteld, komt u in aanmerking voor implantatie van de Low Vision Lens. De Low Vision Lens kan echter alleen geplaatst worden indien al een cataractoperatie (staaroperatie) heeft plaatsgevonden. De reden hiervoor is dat pas na een cataractoperatie voldoende ruimte is om de Low Vision Lens te plaatsen. Bij een cataractoperatie wordt de natuurlijke ooglens
verwijderd en vervangen door een kunststof lens. Deze kunststof lens is vele malen dunner dan de natuurlijke ooglens. De Low Vision Lens wordt als een tweede lens geplaatst vóór de kunststof lens. Wanneer u uw eigen ooglens nog heeft, zal deze eerst verwijderd moeten worden in een ziekenhuis van uw keuze. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de Low Vision Lens bij FYEO Medical te plaatsen.

Het plaatsen van de lens gebeurt door een minuscuul sneetje in de zijkant van de iris. Dit sneetje is niet groter dan 2 mm. De Low Vision Lens wordt vervolgens opgevouwen geïnjecteerd in het oog en met behulp van twee instrumentjes op de juiste plaats gepositioneerd. Deze ingreep duurt minder dan 15 minuten per oog.

Oogaandoeningen die low vision veroorzaken

Leeftijdsgerelateerde macula degeneratie (LMD)

Bij macula degeneratie zit het probleem niet in de ooglens, maar in het netvlies. Macula degeneratie wordt ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd en betekent letterlijk ‘de achteruitgang van de gele vlek’, de macula lutea. Bij de oogziekte macula degeneratie sterven de kegeltjes in het midden van het netvlies af. De macula werkt daardoor minder goed en het scherp zien wordt steeds lastiger. De achteruitgang van het gezichtsvermogen bij macula degeneratie is groot, maar het proces gaat meestal langzaam. Mensen met macula degeneratie worden doorgaans niet blind. Het centrale zien (het zicht in het midden van het blikveld) wordt wazig, maar het beeld daaromheen blijft in de meeste gevallen goed.  Lees meer over macula degeneratie.

Diabetische retinopathie (DRP)

Een andere oogaandoening die schade aan het netvlies veroorzaakt, is diabetische retinopathie. Door diabetes kunnen afwijkingen ontstaan aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Als gevolg kunnen er kluwen nieuwe bloedvaten gaan groeien wat leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid.

Myope maculopathie (MM)

Een derde belangrijke veroorzaker van lage gezichtsscherpte is myope maculopathie oftewel zware bijziendheid. Bij bijziendheid is de oogbol langer dan normaal. Het netvlies wordt daardoor meer uitgerekt en is dus fragieler. Door deze zwakke plekken in het netvlies ontstaan afwijkingen die slechtziendheid kunnen veroorzaken.

Neveneffecten

De Low Vision Lens wordt altijd maar in één oog geplaatst. De reden hiervoor is dat het geen zin zou hebben om in ieder oog een dergelijke lens te plaatsen. De Low Vision Lens geeft zo’n specifiek beeld dat er geen samenwerking meer mogelijk zou zijn tussen beide ogen wanneer in ieder oog zo’n speciale lens zou zitten. Vergelijk het nog maar eens met het kijken door een loep; dat gebeurt ook met maar één oog. We plaatsen de lens dus alleen in het beste oog. Het implanteren van de Low Vision Lens is volledig pijnloos en ook bij het herstel ervaren cliënten nauwelijks pijn of ongemak. U moet echter wel rekening houden met een gewenningsperiode van zo’n 3 weken.

Hersengymnastiek

Na implantatie van een Low Vision Lens is het absoluut noodzakelijk om uw ogen en hersenen te laten wennen aan hun nieuwe zicht. Dit vergt veel oefening. Daarom krijgt u de eerste 2 tot 3 weken na de ingreep een speciale training. De hersenen hebben deze training nodig om de nieuwe lens te accepteren. U moet dan bijvoorbeeld iedere dag minimaal 20 minuten teksten lezen op een afstand van 15 tot 18 cm. Dat is hard werken, maar wanneer de hersenen eenmaal gewend zijn, zult u merken dat de wereld weer een heel klein beetje mooier is geworden.

Veelgestelde vragen

Ben ik van droge LMD genezen na plaatsing van een Low Vision Lens?
Hoe weet ik nu of de Low Vision Lens voor mij geschikt is?
Hoe lang blijft de Low Vision Lens voldoen?

 

 • PZP
  CZ
  Nationale Nederlanden
  VGZ
  OHRA
  Univé
  Bewuzt
  Interpolis
  IZA
  Medewerker FYEO Medical
  Goed zien met eigen ogen?
  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een brilvervangende behandeling? Klik op onderstaande button of typ hiernaast uw naam en telefoonnummer. Dan bellen we u zo snel mogelijk terug!
  Afspraak maken
  Teruggebeld worden