Vooronderzoek

Brochure

5 mythes over ooglaseren

Ooglaseren is de meest bekende behandeling om van je bril of lenzen af te komen. Ondanks dat de meeste mensen wel bekend zijn met ooglaseren, weten ze eigenlijk niet zo goed wat het precies inhoud. Hierdoor zijn door de jaren heen een aantal mythes ontstaan. Zo zou je blind kunnen worden door een ooglaserbehandeling en zou een behandeling zeer pijnlijk zijn. Het antwoord op deze mythes geven we in dit artikel.

 

Van ooglaseren kan je blind worden

De eerste mythe die we gaan bespreken is ook meteen de meest voorkomende. Veel mensen denken dat je van een ooglaserbehandeling blind kunt worden. Dit is echter niet het geval. De laser behandelt het oog heel oppervlakkig. Zodoende kan de laser niet ín het oog komen en kan deze er dus ook niet voor zorgen dat u blind wordt.

Zoals iedere operatie heeft ook een ooglaserbehandeling risico’s. Bij een ooglaserbehandeling bestaat het risico op infecties. Een combinatie van infecties en het negeren van medisch advies kan er uiteindelijk wel toe leiden dat u blind wordt. Hier zijn maar heel weinig gevallen van bekend. Bij FYEO Medical hebben we dit gelukkig nog nooit meegemaakt. Dit komt mede door de hoge vorm van steriliteit waar onder gewerkt wordt en de goede nazorg. Zo komt u bijvoorbeeld na de behandeling meerdere malen op controle.

 

Ooglaseren doet pijn

Dit is ook iets waar veel mensen bang voor zijn; de pijn. Laten we jullie meteen van deze angst afhelpen, tijdens de behandeling zult u geen pijn ervaren. De ogen worden altijd goed verdoofd, zodat u geen pijn voelt en de behandeling zo comfortabel mogelijk kan verlopen.

Het herstel kan daarentegen wel pijnlijk zijn. Dit is afhankelijk van de behandeling die u zult ondergaan. Natuurlijk is de beleving van pijn voor iedereen anders, maar de Lasek behandeling en de TransPRK behandeling zijn er twee die bekend staan om het pijnlijke herstel. Bij deze behandelingen wordt het bovenste laagje van het hoornvlies verwijderd. Dit laagje groeit binnen 2 tot 3 dagen weer terug, maar het kan de eerste dagen dus aanvoelen als een schaafwond op het oog.

De IntraLasik en ReLEx SMILE behandeling zijn in tegenstelling tot de Lasek en TransPRK behandeling veel minder pijnlijk. Ook hier geldt dat de behandeling sowieso pijnloos is, maar in het geval van deze behandelingen is ook het herstel een stuk prettiger. Nu horen wij jullie al denken: “waarom zou ik dan nog voor de Lasek of TransPRK behandeling gaan?” In sommige gevallen is het zo dat alleen deze behandelingen mogelijk zijn. Dit hangt af van een aantal factoren die we onderzoeken tijdens ons uitgebreide gratis vooronderzoek.

 

Na een ooglaserbehandeling heb ik nooit meer een bril of lenzen nodig

Hoewel we nu graag hadden gezegd dat dit waar is, moeten we u hierin wellicht teleurstellen. Een ooglaserbehandeling is wél definitief voor het zicht voor veraf, maar vroeg of laat zullen we allemaal aan moeten geloven dat we een leesbril nodig gaan hebben. Naar mate we ouder worden verandert er veel in ons oog en rond de leeftijd van 40-45 zullen we helaas allemaal op een punt komen dat we een leesbril nodig gaan hebben, deze zichtafwijking noemen we Presbyopie. Presbyopie is een natuurlijk proces waarbij het zicht van dichtbij wazig wordt. Naarmate de leeftijd vordert, neemt het vermogen om te accommoderen (scherpstellen) langzaam af. Ergens na uw 40ste levensjaar kunt u hiervan de eerste gevolgen ondervinden. U krijgt dan moeite met het lezen van kleine lettertjes, het gebruik van een mobiele telefoon of het werken op de computer. Ook als u nog steeds redelijk goed van dichtbij kunt kijken, kan presbyopie hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, waardoor lezen en zien minder comfortabel kan worden. Niemand ontkomt aan presbyopie, ook niet wanneer u nog nooit een zichtprobleem heeft gehad.

 

Met een cilinder kunnen je ogen niet gelaserd worden

Ooglaseren terwijl u een cilinder heeft is gewoon mogelijk, afhankelijk van de grootte van de cilinder en uw sterkte. Het is lastig te bepalen tussen welke waarden deze sterkte moet zitten. Dat is omdat het ook afhankelijk is van andere factoren in het oog, zoals de dikte van het hoornvlies, de grootte van het te behandelen gebied en de richting van uw cilinder.

 

Met een hoge sterkte is een behandeling niet mogelijk

Er zijn veel mogelijkheden in de wereld van de brilvervangende chirurgie. Ooglaseren kan inderdaad maar tot een bepaalde sterkte, maar dat is waar de ExtraLenzen komen kijken.

De ExtraLenzen zijn te vergelijken met contactlenzen, maar dan ín het oog. Klinkt allemaal heel eng, maar dat is het gelukkig helemaal niet. ExtraLenzen zijn ideaal voor hogere sterkte –en cilinderafwijkingen en ook een uitstekend alternatief wanneer het hoornvlies te dun zou zijn voor een ooglaserbehandeling. Een bijkomend voordeel ten opzichte van ooglaseren is: het implanteren van ExtraLenzen is een omkeerbaar proces, waardoor de lens niks verandert aan de bouw van uw oog.

Cliënt ooglaseren

See for yourself