Vooronderzoek

Brochure

Ooglaseren vs. contactlenzen

Waarom een ooglaserbehandeling veiliger is dan een heel leven lang contactlenzen dragen
 

Voor velen is het dragen van contactlenzen een dagelijkse gewoonte geworden. Maar heb je je ooit afgevraagd of het dragen van contactlenzen wel de veiligste optie is voor je ogen op de lange termijn?
Als je last hebt van een verminderd gezichtsvermogen, zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je zicht te verbeteren. Denk aan een bril of contactlenzen, maar ook een ooglaserbehandeling. Deze methoden hebben allemaal hun voor- en nadelen. In dit artikel kijken we naar de redenen waarom een ooglaserbehandeling veiliger is voor je ogen dan een heel leven lang contactlenzen dragen.
 

Minder risico op zichtverlies door oogontsteking of -infecties

Het grootste risico om zichtverlies te krijgen door het dragen van contactlenzen is door een infectie of een oogontsteking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de infectie Acanthamoeba keratitis. Dat brengt ons meteen bij één van de grootste voordelen van een ooglaserbehandeling ten opzichte van contactlenzen: het verminderde risico op ooginfecties en oogontstekingen.

Contactlenzen vereisen dagelijks onderhoud en kunnen een bron voor bacteriegroei worden als ze niet goed worden gereinigd. Het risico voor een infectie is echter ook afhankelijk van het soort contactlenzen die je draagt. Aan het dag en nacht dragen van contactlenzen zit bijvoorbeeld al een groter risico dan aan het dragen van daglenzen. Het op tijd vervangen van je contactlenzen speelt hierbij ook een rol.

Ooglaserbehandelingen, zoals LASEK, TransPRK, IntraLasik en ReLExSMILE, zijn éénmalige procedures. Je hebt je contactlenzen na deze behandelingen niet meer nodig en hoeft ze dus ook niet dagelijks te reinigen (maandlenzen) of te verwisselen (daglenzen). Hierdoor is het risico op ooginfecties na het voltooide behandeltraject aanzienlijk lager dan bij het dragen van contactlenzen.
 

Minder risico op oogirritatie

Tranen, een branderig gevoel of juist droge ogen. Contactlensdragers ervaren vaak oogirritatie als gevolg van het langdurig dragen van contactlenzen. Merk je bijvoorbeeld ook dat je het liefst meteen na het werk je contactlenzen uit wil doen? Of dat je ineens heel erg last van tranende ogen krijgt wanneer er een vuiltje in je oog komt? Ook allergieën zoals hooikoorts kunnen dit gevoel versterken. Dit kan leiden tot ongemak, roodheid en zelfs beschadiging van het hoornvlies. Na een ooglaserbehandeling zijn de contactlenzen verleden tijd. Kortdurend na de behandeling kunnen je ogen nog wat droger zijn. Dit gaat gelukkig over.
 

Stabiele zichtcorrectie

Een ooglaserbehandeling biedt een stabielere en langdurigere zichtcorrectie dan contactlenzen. Contactlenzen kunnen verschuiven of uitvallen door bijvoorbeeld in je ogen te wrijven, waardoor je zicht tijdelijk wazig wordt. Ook wanneer je een hogere cilinder nodig hebt, kan een contactlens die continu beweegt op het oog, je een instabiel beeld geven. Wanneer je met je ogen knippert, moet een torische lens (lens met cilinder), zich opnieuw stabiliseren.
De beweeglijkheid van de contactlens kan ook verschillen in de loop van de dag, dit komt door verschillen in de bevochtiging van de lens. De contactlens kan de ene keer veel bewegen wanneer je knippert, en later op de dag juist heel weinig. Wanneer je bijvoorbeeld veel in de airco zit, beeldschermwerk doet of je in een ruimte met droge lucht begeeft, wordt de contactlens droger en beweegt daardoor stugger over het oog. Het kan dan langer duren voordat je na een knipperslag weer scherp ziet, of het beeld wordt niet meer scherp.

Na een ooglaserbehandeling is er wel een korte periode van herstel nodig. Dit verschilt per behandeling. Maar daarna kun je genieten van scherp zicht!


 

Vrijheid door optimaal zicht zonder hulpmiddelen

Ooglaserbehandelingen kunnen je vrijheid geven door je minder afhankelijk te maken van corrigerende hulpmiddelen, zoals contactlenzen of brillen. Dit betekent dat je nooit meer je lenzendoosje- en vloeistof overal mee naartoe hoeft te nemen. Dat je kunt sporten, zwemmen of andere activiteiten kunt ondernemen zonder je druk te maken over het verliezen of beschadigen van je lenzen en daarmee je zicht.
 

Ooglaseren veilig alternatief voor contactlenzen

Hoewel contactlenzen een effectieve en laagdrempelige manier zijn om zichtproblemen te corrigeren, biedt een ooglaserbehandeling aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid en gemak. Door het verminderde risico op infecties, ontstekingen en oogirritatie, de stabielere zichtcorrectie en de verminderde afhankelijkheid van corrigerende hulpmiddelen na een afgerond behandeltraject, kunnen ooglaserbehandelingen een veiligere en betere optie zijn voor mensen die hun zicht willen verbeteren.

Om te weten of jij in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling, is het van belang om een vooronderzoek uit te laten voeren. Tijdens dit vooronderzoek brengen we de gezondheid en bouw van het oog in kaart en de oogarts geeft jou een persoonlijk behandeladvies op maat. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat niet iedereen geschikt is voor een ooglaserbehandeling en dat er bepaalde voorwaarden en risico's aan verbonden zijn. Het is essentieel om een vooronderzoek te ondergaan om te bepalen of een ooglaserbehandeling geschikt is voor jou.