Vooronderzoek

Brochure

Mogelijke neveneffecten of complicaties

Geen operatie is zonder risico. Ook oogcorrecties niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Als het toch gebeurt, dan is de complicatie vaak goed te behandelen. Heel belangrijk is het nazorgtraject. Volg alle instructies goed op en mis nooit een controleafspraak. Een gezond stuk eigen verantwoordelijkheid.
 

Eigen verantwoordelijkheid

Volg nauwkeurig alle leefregels

Het is belangrijk om de leefregels van je oogarts op te volgen. Het voorkomt complicaties en bevordert je herstel.

Leefregels zijn niet voor alle behandelingen hetzelfde. Voor je behandeling ontvang je van je oogarts een passende behandelbrochure die gedetailleerd alle do's and don'ts aangeeft.

Controle afspraak

Op controle

Controles zijn er onder andere om het zicht en de gezondheid van je oog in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen. Goed om te weten dat alle controles de eerste 5 jaar na de behandeling zijn inbegrepen.

Vaste controles

In het eerste jaar na je behandeling zijn er vastgestelde controles. Dit zijn de minimale afspraken die gepland zijn om je herstel te monitoren. Soms zijn er extra controles nodig. Deze vinden plaats op advies van je oogarts of bij urgente klachten.

Mogelijke neveneffecten ooglaseren

Reststerkte

De mogelijkheid bestaat dat er na de behandeling toch nog een kleine reststerkte blijkt te zijn. Dit kun je als hinderlijk ervaren in het dagelijks leven. In dat geval vallen de aanvullende onderzoeken en een herbehandeling binnen je 5 jaar garantie. Met uitzondering van de medicatie die geleverd wordt door de apotheek. Een aanvullende behandeling kan bestaan uit het vervangen van de lens of een laserbehandeling.

Droge ogen

Het oog kan na de behandeling droger aanvoelen. Verschilt per behandeling. Om droge ogen te verzachten kunnen tijdelijk kunsttranen voorgeschreven worden.

Stervorming en halo´s

Na de behandeling kun je soms lichtkringen rond kunstlichtbronnen of halo's zien. Dit fenomeen verdwijnt niet, maar je hersenen wennen eraan, waardoor je de kringen gaat negeren.

Starbursting, stervorming rond een lichtbron, wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts vindt dat je pupillen te groot zijn, kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.

Lichtgevoeligheid

Na de behandeling kun je sneller een zonnebril nodig hebben. Zeker in de eerste dagen zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Het advies is om na een oppervlaktebehandeling de eerste 6 maanden een zonnebril te dragen bij zonnig weer. Het verbetert je herstel en voorkomt littekenvorming op het hoornvlies. De overgevoeligheid wordt minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.

Mogelijke neveneffecten lensimplantatie

ExtraLenzen

Reststerkte

Hoe precies we je oog ook opmeten tijdens het vooronderzoek, het is mogelijk dat na de behandeling je zicht niet direct optimaal is. Wanneer dit zeer storend is in het dagelijks leven, wordt met onderzoeken gekeken of een aanvullende behandeling zinvol is. Deze extra behandeling is volledig kosteloos en valt onder de garantie.

ReplaceLenzen

Reststerkte

Hoe precies we je oog ook opmeten tijdens het vooronderzoek, het is mogelijk dat na de behandeling je zicht niet optimaal is. Wanneer dit zeer storend is in het dagelijks leven, wordt met onderzoeken gekeken of een aanvullende behandeling zinvol is. Deze extra behandeling is volledig kosteloos en valt onder de garantie.

Vlekjes of troebelingen

Je oog is gevuld met een gelei, het glasvocht, waarin zich troebelingen bevinden. Deze troebelingen zorgen voor schaduwen op het netvlies, waardoor het lijkt of je kleine zwarte vliegjes of lijntjes ziet. Door de jaren heen raakt de natuurlijke ooglens wat minder transparant, waardoor deze troebelingen minder zichtbaar worden. Na een ReplaceLens-implantatie is je lens weer helder en kun je deze troebelingen beter zien. De troebelingen worden dus niet veroorzaakt door de behandeling. Wanneer je hier flink last van hebt, kan dit met een behandeling vanuit de verzekerde zorg worden verholpen. Mogelijk betaal je hiervoor eigen risico.

Kleuren blauwig zien

In de eerste maanden kan het zicht voor je gevoel wat blauwer of koeler van kleur zijn. Na jarenlang met een doffe ooglens te hebben rondgelopen, heb je plots een heldere lens. Dit is flink wennen voor je hersenen.

Nastaar

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.
Dat merk je aan een licht waas over het beeld , alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, niet eens in de operatiekamer.

Mogelijke complicaties

Risico's ooglaseren

Onder- of overcorrectie

In dit geval is er iets teveel of iets te weinig gecorrigeerd. De kans op onder- of overcorrectie neemt toe naarmate de afwijking groter is. In het geval van onder- of overcorrectie kan een aanvullende behandeling uitkomst bieden.

Haze

In een enkel geval kan er tijdens de wondgenezing een vertroebeling optreden van het hoornvlies, haze. Dit kan een tijdelijk verminderd contrast en tijdelijke vermindering van het zicht geven. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld. Aanvullend gebruik van medicatie kan dit versnellen.

Wondje aan hoornvlies

Het hoornvlies is in de herstelperiode nog kwetsbaar. Het is mogelijk dat er een klein wondje optreedt aan het hoornvlies. Je kan dan plotselinge klachten krijgen als pijn, tranen en last van het licht. Meestal ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden. Later op de dag nemen de klachten vaak weer af. Wanneer dit gebeurt, houd het oog vochtig met behulp van de chlooramfenicol zalf en /of traanvervangende druppels. Je kunt extra pijnmedicatie nemen.

Infectie

Er is een uiterst kleine kans op een infectie na een ooglaserbehandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.

Flapcomplicatie - alleen bij IntraLasik

Bij de IntraLasik-behandeling wordt een flapje in het hoornvlies gemaakt. Hierbij kan een aantal specifieke problemen ontstaan, meestal met een wat tragere genezing tot gevolg.

Flap niet volledig omgeklapt

Tijdens het maken van het flapje is het mogelijk dat deze niet volledig omgeklapt kan worden. Dit betekent dat de IntraLasik-behandeling niet door kan gaan. Er kan dan op een ander moment overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.

Epitheliale cel ingroei

In een enkel geval is het mogelijk dat een flap niet volledig glad op het oog ligt, er restanten onder de flap liggen of er cellen onder de flap groeien. Tijdens een vervolgbehandeling zal deze flap opnieuw op het oog gelegd worden.

Flapverschuiving

Het verschuiven van de flap komt zelden voor. Meestal is het te wijten aan wrijven in het oog. Je moet in de eerste 4 weken na de behandeling heel voorzichtig zijn en zeker niet in je ogen wrijven.
Draag de eerste nacht na een IntraLasik-behandeling de verstrekte beschermbril. Zo voorkom je dat je per ongeluk in je ogen wrijft. Mocht het flapje dan toch nog verschuiven, dan kan het teruggelegd worden, zonder blijvende gevolgen.

Flapsmelten

Zeer uitzonderlijk. Komt voor bij extreem droge ogen of na een ontstekingsreactie van het hoornvlies na de ingreep. Er volgt dan een periode van langzaam herstel.

Mogelijke complicaties

Risico's implantlenzen

ExtraLenzen

Verhoogde oogdruk

Er kan tijdelijk een verhoogde oogdruk ontstaan. Dit herstelt meestal vanzelf of door extra medicatie.

Versneld staar

Is de ExtraLens op een te korte afstand geplaatst van de natuurlijke ooglens, dan bestaat een grotere kans om versneld staar te ontwikkelen. Om deze kans te verkleinen wordt tijdens het vooronderzoek gemeten of er voldoende ruimte aan de voorzijde van het oog is. Tijdens de nacontroles wordt de afstand tussen de ExtraLens en je natuurlijke ooglens precies opgemeten.

Wondlekkage

Indien het wondje lekt, waardoor de lens is ingebracht, kan hiervoor extra zorg nodig zijn. Soms worden tijdelijk tabletten en/of oogdruppels voorgeschreven. Het kan voorkomen dat er een kleine hechting geplaatst moet worden. Dit geeft verder geen problemen.

Infectie

Er is een uiterst kleine kans op een infectie na een ExtraLens-behandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.

ReplaceLenzen

Prikkeling van het netvlies

Er kan tijdelijke prikkeling ontstaan van het netvlies, macula oedeem, waardoor je minder scherp ziet. Dit herstelt meestal vanzelf of met behulp van extra medicatie.

Netvliesloslating

In sommige gevallen kan er een iets grotere kans zijn op het loslaten van het netvlies. Wanneer jouw risico op een netvliesloslating groter is, zal dit tijdens het gesprek met de oogarts in een rekenmodel getoond worden.

Scheur lenszakje

Er is een hele kleine kans op een scheur in het lenszakje, waarbij een deel van het glasvocht naar voren kan komen. Dit is meestal direct goed te corrigeren. Mocht het niet onmiddellijk tijdens de behandeling gecorrigeerd kunnen worden, dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis. De correctie vindt op een later moment plaats.

Nastaar

Na verloop van tijd kan de achterzijde van het lenskapsel gaan vertroebelen. Met een korte laserbehandeling kan de nastaar eenvoudig verwijderd worden.

Wondlekkage

Indien het wondje lekt, waardoor de lens is ingebracht, kan hiervoor extra zorg nodig zijn. Soms worden tijdelijk tabletten en/of oogdruppels voorgeschreven. Het kan voorkomen dat er een kleine hechting geplaatst moet worden. Dit geeft verder geen problemen.

Infectie

Er is een uiterst kleine kans op een infectie na een ReplaceLens-behandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.