Drs. Leyssens behandelde haar collega en leermeester Dr. Kerkhoff

“Ik voelde mij vereerd toen hij het me vroeg”

Drs. Leyssens behandelde haar directe collega en leermeester Dr. Kerkhoff

Iemand de ogen openen, dit gezegde krijgt een hele andere lading wanneer je oogchirurg bent. En wanneer de persoon die je de ogen gaat ‘openen’ ook nog je directe collega en leermeester is, komt daar nog een extra lading bij. Dr. Kerkhoff, medisch directeur van oogkliniek FYEO Medical, vroeg collega Drs. Barbara Leyssens deze uitdaging aan te gaan. Hij vond het tijd worden om zelf eens te ondergaan hoe het voelt, wanneer je niet degene bent die de behandeling uitvoert maar degene bent die hem ondergaat.

Twee jaar geleden besloot Frank Kerkhoff dat hij bril en contactlens onafhankelijk wilde worden. Sinds hij merkte dat het lezen wat moeilijker werd, besloot hij om één contactlens te gaan dragen zodat hij met het andere oog moeiteloos kon lezen. Maar steeds vaker kreeg hij last van droogteverschijnselen aan het oog waar hij geen lens in droeg. “Je gaat automatisch minder knipperen wanneer je lenzen draagt”, legt hij uit. “Dat droge oog plus het feit dat ik merkte dat ik er klaar voor was, maakte dat ik besloot een vooronderzoek te laten doen om te beoordelen of ik geschikt was voor een ooglaserbehandeling.”

“knetterhandig”

Eigenlijk wist hij al precies wat hij wilde. Hij had zelfs al een behandeldatum uitgekozen. “Ik had gekozen voor een vrijdagmiddag zodat ik in het weekend zou kunnen herstellen en maandag weer gewoon zou kunnen gaan werken.” Ook de keuze van de arts was voor hem duidelijk. “Ik heb aan het begin gestaan van de ontwikkeling van Barbara Leyssens. Als mentor heb ik haar perfectionisme, en de wil om steeds maar beter te willen worden, altijd bewonderd. Mijn benadering van oogchirurgie zie ik in haar terug. En daarnaast is ze ook nog eens knetterhandig”, lacht hij, “dus heb ik haar de vraag gesteld of ze het aandurfde met mij.”

Barbara Leyssens hoefde er niet over na te denken. “Ik voelde mij vereerd toen hij het me vroeg. Ik heb altijd naar hem opgekeken en ik weet hoe kritisch hij is dus is het extra fijn te weten hoeveel vertrouwen hij in me heeft. Maar daarnaast vond ik het natuurlijk ook wel spannend”, zegt ze eerlijk “en ik ben dan ook meteen gaan nadenken over wat de beste optie voor hem zou zijn, welke techniek het moest worden. Frank was heel duidelijk in zijn wensen. Hij wilde snel visueel herstel en heel weinig kans op een nabehandeling.” Zelf had Frank Kerkhoff zijn zinnen gezet op de ReLEx Smile behandeling. Maar na het bestuderen van de gegevens uit het vooronderzoek belde ze hem op en vertelde hem de voorkeur te geven aan een IntraLasik behandeling.

Samen alle gegevens gecontroleerd

De behandeling stond gepland op een hele drukke vrijdag. “Ik had hem als laatste ingepland en had zelf, voor zijn behandeling, die dag al 22 ogen behandeld. En Frank heeft die ochtend nog gewoon consulten gedraaid. Hij wilde zo min mogelijk tijd verliezen”, lacht Barbara. “Toen ik hem ging ophalen in de voorbereidingsruimte zat hij rustig, met zijn laptop op schoot, aan een presentatie te werken. Uitzonderlijk is het natuurlijk wel dat we voor zijn behandeling samen nog een keer alle gegevens hebben gecontroleerd. Dat doe ik normaal natuurlijk alleen.”

Het laseren van de sterkte duurde maar een aantal seconden. De hele behandeling was na een paar minuten klaar. Beide artsen kijken er met een prettig gevoel op terug. “Ik voelde me echt heel rustig”, vertelt Drs. Leyssens. “Dit is natuurlijk mijn vak en hier voel ik me in thuis.” Voor Dr. Kerkhoff was het wel een bijzondere ervaring om nu eens op de behandeltafel te liggen in plaats van ernaast te staan. “Ik heb me volledig overgegeven aan de handen van Barbara. En het stelt echt helemaal niets voor. Je knippert met je ogen en het is voorbij”, grapt hij. “Het is natuurlijk wel heerlijk om een cliënt te behandelen die precies weet wat hij wel en niet moet doen tijdens de behandeling”, vult Drs. Leyssens aan. “Stilliggen, niet knijpen of wegkijken.”

“Het blijft toch spannend”

Tijdens de behandeling voelde Drs. Leyssens totaal geen druk. Dat werd na de behandeling wel snel anders. Eerlijk vertelt ze: “Ik was toch wel opgelucht en blij dat het achter de rug was. Ik had vooraf aangegeven dat hij zich de eerste avond rustig moest houden maar direct na de behandeling hoorde ik dat hij die avond beslist naar een diner moest. Dezelfde avond hebben we meerdere keren heen en weer geappt. Ik dacht maar steeds ‘hij zal er toch wel blij mee zijn?’, geeft ze toe. De dag erna volgde de nacontrole. “Het zag er allemaal prima uit en hij was heel tevreden. Gelukkig maar, het blijft toch altijd spannend wanneer je een bekende behandeld. Ik voelde hetzelfde level van spanning tijdens de behandeling van mijn zus. En ooit, wanneer mijn kinderen een behandeling nodig zouden hebben, weet ik het zeker. Ook die behandeling ga ik dan zelf doen.”

 


 

Meer weten over ooglaseren? Klik dan hier. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar 0497 360 860