Vooronderzoek

Brochure

Leon Ik ben echt visueel ingesteld. Alles in mijn voorstelling zie ik eerst voor me. Met mijn ‘nieuwe ogen’ zie ik alles nu vlijmscherp.
Ooglaseren: Lasek

Leon van der Zanden

Ik wil niets missen. Alles blijven zien

Het was FYEO die hem benaderde om op te treden als cabaretier. Niet dat Leon anders nooit zijn ogen had gelaserd, hij speelde al met het idee. Maar het was wel het zetje om zich te verdiepen in wat FYEO voor zijn ogen kon doen.

Dolend door het lege theatergebouw verschijnen voorstellingen weer op zijn netvlies. “Ik ben zo visueel ingesteld. Alles wat ik in het theater neerzet, zie ik eerst voor me.”

De kleedkamer, dat is toch waar het echt begint. Altijd even goed in de spiegel kijken, een paar dingetjes klaar leggen. Zijn microfoon, flesje water, flesje sportdrank. Stemoefeningen om zijn wat hese stem goed aan de gang te krijgen.

“Het blijft altijd een magische plek. In de kleedkamer laad je je op, hier ga je ook visualiseren hoe het er dadelijk uitziet. Wat moet ik doen, wat moet ik niet doen, waar moet ik opletten. Hier begint de voorstelling al te spelen.”

Het ogen laseren heeft hem geholpen zijn scherpe blik te behouden. Nu met nieuwe ogen. De laserbehandeling kon mooi aan het einde van het seizoen worden gepland. “Ik weet nog dat ik dacht: Dan kun je even helemaal niets, en dan kun je daarna weer verder. Toen ik dat eenmaal geblokt had, viel dat gedoe-idee wel mee.”

“Ik heb een dochtertje van 5. Die zie ik nu groeien. Ik zie haar stapjes maken, bijna alsof ze iedere ochtend als een nieuw mensje wakker wordt. Dát moet ik zien, dat wil ik blijven zien.”