fbpx Spring naar content

Cilinderafwijking (astigmatisme)

Wanneer je een cilinderafwijking hebt is het beeld vaak zowel dichtbij als veraf niet scherp. Dit komt omdat je hoornvlies niet rond is, maar ovaalvormig als een rugbybal. De medische naam is astigmatisme.

Wat is een cilinderafwijking

Het hoornvlies of je ooglens is niet perfect rond aan de voorkant, zoals een voetbal. Het heeft meer de vorm van een rugbybal.

Het licht breekt in verschillende richtingen. Je ooglens kan niet alle stralen bundelen op het netvlies achter in je oog. Er ontstaan daardoor twee brandpunten, ieder met een eigen sterkte. Het verschil tussen deze 2 sterktes heet cilinder.

Een cilinderafwijking komt ook voor als je verziend of bijziend bent. De afwijking ontstaat vaak in je eerste levensjaren.

Cilinder - astigmatisme

Symptomen cilinderafwijking

 • Wazig zicht dichtbij en veraf;
 • Hoofdpijn;
 • Vermoeide ogen;
 • Het gevoel hebben dat je oog constant moet inzoomen om scherp te kunnen zien.
 • Cilindercorrectie

  Een cilinder corrigeren is met veel behandelingen gewoon mogelijk. Vaak is dit in combinatie met het corrigeren van een min- of plussterkte. Zowel met ooglaseren of een lensimplantatie kan een cilinder worden gecorrigeerd.

  Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen, je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Gratis vooronderzoek inplannen

  Serina Lasek ooglaserbehandeling

  Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

  Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

  • Persoonlijk behandeladvies op maat
  • Oogarts van consult, is behandeld oogarts
  • All-in prijs