Een horrorcombinatie: hooikoorts en contactlenzen

HooikoortsHeerlijk die lente! Eindelijk weer warmte en zon! Na zo’n lange winter hebben we hier lang naar uitgekeken. Dus hop, naar buiten en volle bak genieten van die eerste zonnestralen. Of niet?  Helaas is het niet voor iedereen zo’n feest. Zodra het zonnetje echt gaat schijnen, begint er in de natuur ook van alles te ontwaken. Zodra de eerste bomen en bloemen in bloei komen, stikt het in die strakblauwe lucht van de pollen en dat, in combinatie met weinig regen, geeft voor veel mensen een zeer onaangenaam effect…. Hallo hooikoorts!

Het leven van een hooikoortspatiënt is echt geen pretje; complete vrachtwagens tissuepapier gaan er doorheen, om nog maar te zwijgen van die zielige rode jeukogen. Maar het kan nog een graadje erger: hooikoorts én contactlenzen hebben…

Optimaal draagcomfort.. not!

Huh? Dat klinkt niet logisch. Zo’n lens beschermt toch juist extra? Nou, als je allergisch bent voor pollen gaat die vlieger helaas niet op. Als je contactlenzen draagt, raken je ogen juist nog meer geïrriteerd bij hooikoorts. Ironisch genoeg komt dat omdat contactlenzen voor optimaal draagcomfort, poreus gemaakt zijn. Hierdoor laten ze zuurstof door en houden ze vocht vast. Dit zorgt er echter voor dat ook het stuifmeel wordt doorgelaten en dit kan zich nestelen achter de contactlenzen. Dit nestelende stuifmeel veroorzaakt een extra allergische reactie bij mensen met hooikoorts. Een automatische reactie van het lichaam is om dan extra eiwitten aan te maken, die vervolgens weer in het traanvocht terechtkomen. Gevolg: jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen. Je ogen beginnen door deze irritatie te tranen, in de hoop dat alle vervelende stoffen er uit spoelen, maar dat werkt helaas niet.

Tot september een bril dragen?

Moeten mensen met hooikoorts nu tot september een bril gaan dragen om van dit probleem af te zijn? Nee hoor, gelukkig zijn er meerdere oplossingen! Allereerst is voorkomen is beter dan genezen. De eerste stap is dan ook om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk in aanraking komt met stuifmeel. Een manier waarop je dit kunt doen is door het dragen van een zonnebril. Een zonnebril beschermt je ogen al aardig tegen stuifmeel, met name als het waait. Daarnaast kun je de aanraking met stuifmeel zo veel mogelijk vermijden door je handen goed te wassen en af te drogen voordat je de lenzen in- en uitdoet. Ook douchen voor het slapengaan en je bed regelmatig verschonen zijn manieren waarop je contact met stuifmeel zo veel mogelijk kunt tegenhouden. Mocht je graag je beddengoed willen luchten, doe dit dan het liefst ’s ochtends vroeg. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht is dan namelijk nog het laagst. Als je deze tips volgt, ga je het stuifmeel zo veel mogelijk uit de weg, maar met alleen stuifmeel vermijden ben je er natuurlijk nog niet.

Meer tips

Er zijn nog meer tips om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van geïrriteerde ogen:

  1. Draag je lenzen voor langere tijd? Probeer dan eens daglenzen tijdens het hooikoortsseizoen. Wanneer je daglenzen gebruikt heeft het stuifmeel geen tijd om zich achter je lenzen te nestelen, omdat je elke dag weer nieuwe lenzen gebruikt.
  2. Nachtlenzen kunnen ook een goede oplossing zijn voor het probleem. Deze lenzen corrigeren je zicht gedurende de nacht. Als je slaapt heb je geen last van stuifmeel en zo hoef je overdag geen lenzen meer te dragen.
  3. Je kunt ook op zoek gaan naar oogdruppels die de klachten enigszins verzachten. Door je ogen goed te bevochtigen en daarmee ook te spoelen kun je de klachten voor een deel tegenhouden.

De beste optie bij hooikoorts

De laatste tip die we je mee willen geven als je lenzen én last van hooikoorts hebt: ga voor ooglaseren of implantlenzen. Wanneer je kiest voor een brilvervangende behandeling heb je geen last meer van irriterende, dichtgeslibde contactlenzen. Hoe fijn zou het zijn als je het volgende hooikoortsseizoen af bent van al die problemen rondom je contactlenzen? Het hebben van hooikoorts vormt gelukkig geen enkele belemmering voor het uitvoeren van een brilvervangende behandeling. Wel moeten we zeker weten dat je ogen voldoen aan verschillende andere eisen. Om te kijken of we je kunnen helpen nodigen we je graag uit voor een gratis vooronderzoek. Aan het eind van dit onderzoek hoor je direct of je in aanmerking komt voor een behandeling. Helaas kunnen we de hooikoorts niet genezen, maar de klachten zullen beduidend minder zijn, om nog maar te zwijgen van alle andere voordelen van het zien zonder bril of contactlenzen.

Bron: Zienrs en Wikipedia


Wilt u weten of FYEO Medical iets voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis vooronderzoek. U kunt natuurlijk ook bellen met: 0497-360860.

Gratis vooronderzoek?