fbpx Spring naar content

Waarom lasergestuurd opereren?

Tijdens een ReplaceLens-behandeling wordt de natuurlijke ooglens vervangen door een implantlens. De behandeling kan op twee manieren worden uitgevoerd, lasergestuurd of handmatig.

Lasergestuurd opereren

Elke implantlens heeft een ander materiaal en sterkte-opbouw. De laser is zo specifiek dat kleine nuances per implantlens apart zijn in te stellen. Zo wordt er dus altijd een perfecte opening gemaakt in het lenszakje waardoor de implantlens op de meest optimale manier in dit zakje kan worden geplaatst.
Daarnaast kunnen kleine cilinderafwijkingen ook meteen worden mee gecorrigeerd, doordat de laser kleine veranderingen kan meegeven in het hoornvlies.

Met deze methode is de oogarts korter in het oog aanwezig. Daarnaast is het vergruizen van de natuurlijke ooglens bij de lasergestuurde methode minder belastend voor het oog. Zowel op de korte als lange termijn.

OK dokter lensimplantatie

Tot slot kent deze methode een hoge mate van reproduceerbaarheid. Met andere woorden, door het vaak uitvoeren van de lasergestuurde methode, welke een hoge mate van precisie kent, weten we dat we op deze manier de implantlens op de best mogelijke manier in het oog kunnen plaatsen. Daar kan geen handmatig mensenwerk tegenop. Vergelijk het met een rondje tekenen. Doe je dit uit de hand, dan is het rondje nooit 100% rond. Doe je dit met een passer, dan is het wel precies rond en telkens te herhalen.

Premium lenzen

De beschikbare implantlenzen, om op zoveel mogelijk afstanden scherp te kunnen zien, worden steeds complexer. Dit vraagt om een meer accurate manier van werken dan een implantlens met slechts één te corrigeren sterkte. Handmatig opereren geeft dan niet meer altijd het beste resultaat. Voor het beste resultaat willen we de implantlens zo nauwkeurig mogelijk plaatsen. Dit vergt een bepaalde mate van expertise waarover onze oogartsen beschikken.

Handmatig opereren

Helaas is lasergestuurd in sommige gevallen niet mogelijk. Het hoornvlies heeft voldoende helderheid nodig om het laserlicht door te laten. Wanneer er veel beschadigingen op het hoornvlies zitten of de pupil is afwijkend, kan het zijn dat een laserbehandeling niet wordt geadviseerd of niet mogelijk is. Daarnaast is lasergestuurd behandelen niet mogelijk wanneer je zeer diepliggende ogen hebt. De laser kan dan onvoldoende contact maken met het oogoppervlak. Jouw behandelend oogarts zal dit met je bespreken tijdens het adviesgesprek.

Voor- en nadelen lasergestuurd opereren t.o.v. handmatig

Zowel handmatig als lasergestuurd opereren is mogelijk. Echter, kent de lasergestuurde methode een aantal voordelen:

  • Snellere genezing;
  • Korter in het oog aanwezig;
  • Minder energie nodig: positief voor het herstel;
  • Grotere mate van precisie.

Het enige nadeel van lasergestuurd opereren zijn de bijkomende kosten.

Waarom is lasergestuurd opereren een stuk duurder?

De laser die we hiervoor gebruiken is erg kostbaar. Daarnaast moet er een licentie en gebruiksrechten worden gekocht.
Bij elke behandeling zijn er daarnaast speciale disposables nodig passend bij het apparaat. Dit alles maakt dat het gebruik van de laser extra kosten met zich meebrengt.

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

  • Persoonlijk behandeladvies op maat
  • Oogarts van consult is behandelend oogarts
  • All-in prijs