Vooronderzoek

Brochure

Wazig zicht dichtbij én veraf

Cilinderafwijking

Bij een cilinderafwijking is je hoornvlies niet rond, maar ovaalvormig. Als een rugbybal. Je ziet daarom niet scherp van dichtbij en op afstand. De medische naam is astigmatisme.

Cilinderafwijking illustratie
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is cilinderafwijking?

Het hoornvlies of je ooglens is niet perfect rond aan de voorkant, zoals een voetbal. Het heeft meer de vorm van een rugbybal.

Het licht breekt in verschillende richtingen. Je ooglens kan niet alle stralen bundelen op het netvlies achter in je oog. Er ontstaan twee brandpunten, ieder met een eigen sterkte. Het verschil tussen deze 2 sterktes heet cilinder.

Cilinderafwijking komt ook voor als je verziend of bijziend bent. De afwijking ontstaat vaak in je eerste levensjaren.

Symptomen cilinderafwijking

  • Wazig zicht dichtbij en veraf
  • Hoofdpijn
  • Vermoeide ogen
  • Het totale beeld is niet helemaal scherp
  • Het gevoel dat je oog continu aan het inzoomen is om alle beelden scherp te zien
Cliënt cilinderafwijking
Voor wie?

Cilindercorrectie

Een correctie is mogelijk voor iedereen met een cilindersterkte tot 6 dpt. Een correctie gaat vaak samen met behandeling voor min- of plus-sterkte. Het is mogelijk bij zowel ooglaseren als lensimplantatie.

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.

Gratis vooronderzoek