Vooronderzoek

Brochure

Kegelvormig hoornvlies

Keratoconus

Keratoconus is een deels progressieve aandoening. Dit betekent dat de aandoening naar verloop van tijd steeds erger wordt, maar na een periode van verslechtering toch tot stilstand kan komen. Dat neemt niet weg dat het tot steeds meer ongemak kan leiden bij dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan activiteiten als lezen, autorijden en sporten.

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt, gaat uitsteken (minder rond wordt) en een onregelmatig astigmatisme (cilindrische afwijking) vertoont. Het treft bijna altijd beide ogen en kan in uiterste gevallen leiden tot slechtziendheid. Keratoconus komt vaker voor dan je denkt. Voorheen werd gedacht dat keratoconus een zeldzame aandoening was, maar dat blijkt niet het geval. Vaak weten mensen namelijk niet dat ze deze aandoening hebben.

Hoewel de exacte oorzaak van deze aandoening nog onbekend is, suggereert onderzoek dat genetische factoren kunnen bijdragen evenals omgevingsfactoren zoals overmatige blootstelling aan UV-stralen en overmatig ogen wrijven. De ontwikkeling van een keratoconus begint meestal tussen 20 en 40 levensjaar. Vaak zie je na enkele jaren van toename een stabilisatie van het hoornvlies.

Ooglaseren mogelijk voor jou?

Praat gratis en vrijblijvend met een van onze ervaren oogartsen.

Vooronderzoek aanvragen

Vooronderzoek

Bij FYEO zorgen we er door middel van ooglaseren of lensimplantatie voor dat je weer kunt leven zonder bril of lenzen. Heb je het vermoeden dat je een keratoconus hebt en ben je benieuwd of je nog wel in aanmerking komt voor een ooglaser of lensimplantatie behandeling? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend vooronderzoek en krijg inzicht in wat jouw situatie is én wat voor jouw ogen dan de beste oplossing is.

Met de metingen die tijdens het vooronderzoek worden gedaan, brengen we het hoornvlies van beide ogen op verschillende manieren (in 3D) compleet in kaart. Subtiele veranderingen in het hoornvlies zijn al jaren eerder zichtbaar dan dat je er zelf iets van merkt. Mocht je in de toekomst dus een keratoncus gaan ontwikkelen, dan is dat op deze metingen al zichtbaar.

Mochten we een keratoconus herkennen dan wordt hier rekening mee gehouden in het behandeladvies. Ook is het mogelijk dat er gekozen wordt om na enkele maanden nog een extra vooronderzoek in te plannen om overtuigd te zijn dat er geen progressie meer is. Zodra blijkt dat er geen verslechtering en/of verandering van de vorm van het hoornvlies optreedt kunnen we verantwoord en veilig overgaan op de behandeling. Ook deze extra onderzoeken zijn volledig gratis en vrijblijvend. Je weet zo precies waar je aan toe bent.

Keratoconus ooglaseren

Bij FYEO staan we voor veilig en verantwoord behandelen. Mocht uit de metingen die tijdens het vooronderzoek worden gedaan blijken dat je mogelijk een keratoconus hebt, dan is een ooglaserbehandeling niet mogelijk. Ooglaserbehandelingen, zoals bijvoorbeeld een LASIK behandeling, geven het al verzwakte en dunnere hoornvlies namelijk alleen maar de kans om verder te verzwakken waardoor de uitpuiling toe kan nemen. Hiermee wordt de kans op andere complicaties groter.

Gelukkig hebben we wel geschikte alternatieven in huis die het zicht verbeteren, bijvoorbeeld ExtraLenzen of ReplaceLenzen. Er wordt dan extra rekening gehouden met de keuze van de lens die in het oog geplaatst gaat worden. Mocht je echter een ernstige vorm van keratoconus hebben, dan zullen we je doorverwijzen naar de reguliere oogzorg waar je verder geïnformeerd wordt over de best passende behandeling voor jou.

Keratoconus symptomen

Voordat je last krijgt van de symptomen van keratoconus kun je het al jarenlang hebben. Dus ben je jong en komt keratoconus voor in de familie? Zorg dan dat je er op tijd bij bent. Dankzij de geavanceerde metingen die tijdens het vooronderzoek worden uitgevoerd, zijn we in staat keratoconus (ook de aanleidingen die in de toekomst tot een keratoconus zouden kunnen leiden) al in een vroeg stadium te ontdekken.

De symptomen van keratoconus variëren van mild tot ernstig, maar veel voorkomende symptomen en klachten van mensen met deze aandoening zijn;

  • Wazig zicht door een veranderde cilindersterkte
  • Vervomd zicht (alleen bij zeer ernstige vorm)
  • Extreme lichtgevoeligheid

Overigens; keratoconus komt vaker voor bij mensen die last hebben van allergieën. Ook bij mensen die het Syndroom van Down of Turner hebben, komt keratoconus vaker voor.

Keratoconus behandeling

Bij FYEO behandelen we de keratoconus zelf niet. Wanneer uit de metingen die tijdens het vooronderzoek worden uitgevoerd blijkt dat je een keratoconus hebt dan houden we daar wel rekening mee in het behandeladvies, maar als je te maken hebt met een ernstige vorm dan wordt je dus doorverwezen naar de reguliere oogzorg.

Daar worden over het algemeen de volgende opties aangeboden;

  • Bril of lenzen: bij een vroege keratoconus om de veranderde cilindersterkte te corrigeren.
  • Cross linking: uit voorzorg of bij een milde keratoconus. Hierbij wordt Riboflavine, een antioxidant, op het oog aangebracht terwijl het wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Het resultaat van dit proces is dat het verzwakte hoornvlies wordt verstevigd en zo de ontwikkeling van keratoconus helpt vertragen.
  • Speciale contactlenzen: bij een ernstigere keratoconus. Hierbij worden in eerste instantie vaak harde, zuurstof doorlatende, contactlenzen over zachte contactlenzen heen geplaatst om het oog te corrigeren zonder daar te veel last van te hebben. Een andere mogelijkheid is een Sclera lens. Dit is een hoedvormige contactlens die niet op het hoornvlies, maar op het oogwit steunt. Deze lens is daarmee dus groter dan een 'normale' contactlens en drukt het oog weer in een bolle vorm. Sclerale lenzen worden aangemeten door optometristen of contactlensspecialisten die gespecialiseerd zijn in deze medische toepassingen.
  • Hoornvliestransplantatie: bij extreme vormen van keratoconus. Bij deze ingreep wordt het vervormde hoornvlies gedeeltelijk (zelden in zijn geheel) vervangen door een stukje donor hoornvlies. Een hoornvliestransplantatie is het laatste redmiddel en het herstel duurt erg lang. Daarbij zal het na de hoornvliestransplantatie vaak nog steeds nodig zijn om enzen te dragen.