Vooronderzoek

Brochure

Aan de leesbril

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Scherp willen zien is van alle leeftijden. Zelf scherp kunnen zien helaas niet. Met ouder worden ontkom je niet aan ouderdomsverziendheid. Tussen 40 en 45 jaar begint iedereen de effecten van ouderdomsverziendheid te merken. Het zicht dichtbij wordt minder scherp.

Ouderdomsverziendheid illustratie
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is ouderdomsverziendheid?

Ons oog is een complex orgaan. Het heeft zelfs een autofocussysteem, waardoor je op korte afstand scherp kan zien. Met speciale spiertjes die de ooglens boller maken voor dichtbij kijken. Of platter voor veraf. Dat proces heet accommodatie.

Accommodatievermogen
Wordt je ouder dan neemt het accommodatievermogen af. Vanaf ongeveer 40 jaar. Niemand ontkomt hieraan. Je ooglens verliest haar soepelheid en wordt stugger. De spiertjes zijn niet meer in staat je ooglens boller te trekken. Voor jou lastiger om van dichtbij te lezen. Je bent nu presbyoop ofwel ouderdomsverziend.

Symptomen ouderdomsverziendheid

  • Wazig zicht nabij
  • Instellen om scherp te zien kost meer tijd - bij kijken van veraf naar dichtbij en vice versa
Cliƫnt Presbyopie
Ooglaseren en lensimplantatie

Behandelingen voor ouderdomsverziendheid

Ooglaseren is altijd een tijdelijke oplossing voor leesklachten vanaf 40 jaar. De correctie is niet blijvend, omdat je ooglens blijft verouderen. Ook de Readon-behandeling biedt een tijdelijke oplossing. Alleen ReplaceLenzen, waarbij de natuurlijke ooglens vervangen wordt, geeft een levenslange oplossing voor ouderdomsverziendheid.

Meer over leesbrilcorrecties