Staar (cataract) is de meest bekende oorzaak van slechtziendheid. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. We krijgen hier op den duur allemaal mee te maken wanneer we ouder worden. Staar is gelukkig dankzij een operatie goed te verhelpen. Hierbij wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens.
Wat is staar nou eigenlijk? Een veelgestelde vraag die we graag voor je beantwoorden. Bij staar wordt de ooglens troebel. De vertroebeling van de ooglens ontstaat door het verouderingsproces wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Licht valt hierdoor niet meer goed door de lens, waardoor je minder goed ziet.
De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend. Net als de leeftijd waarop je iets van de aanwezige staar gaat merken.
Staar brengt bepaalde symptomen met zich mee. Zodra je last krijgt van 1 of meer van onderstaande symptomen, dan bestaat de kans dat er beginnende staar aanwezig is.
Staar is met een operatie eenvoudig te verhelpen. Deze operatie wordt ook wel een lensimplantatiebehandeling genoemd. Deze oogoperatie wordt heel vaak uitgevoerd, zowel in ziekenhuizen als in oogklinieken.
Je natuurlijke, troebele lens wordt tijdens de operatie verwijderd en in plaats daarvan wordt een kunstlens teruggeplaatst. Je ervaart hierbij geen pijn, omdat je onder plaatselijke verdoving wordt behandeld door middel van druppels.
Bij deze operatie kun je kiezen voor een standaard monofocale lens, of door een multiple vision lens.
Met een multipe vision lens ben je ook meteen verlost van je bril of contactlenzen. Met deze lens kunnen we namelijk bijziendheid, verziendheid, ouderdomsverziendheid en staar definitief oplossen. Win-win dus!
Overigens hoef je om in aanmerking te komen voor een lensimplantatiebehandeling nog geen klachten van je staar te hebben. Dus waarom wachten?
Deze lens zorgt ervoor dat de staar verdwenen is, maar verlost jou niet van een eventuele bril of lenzen. Deze behandeling wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering*. Om scherp te kunnen zien in zowel de verte als dichtbij, heb je wel nog steeds een bril of lenzen nodig.
Wanneer je kiest voor een lensimplantatiebehandeling bij FYEO, ook wel ReplaceLens-behandeling genoemd, zorgen we ervoor dat jij de rest van je leven helder en zonder bril of contactlenzen kunt zien én helpen we je van je staar af.
De oogarts vervangt jouw natuurlijke ooglens door een geavanceerde kunstlens waarmee je op alle afstanden scherp kunt zien. Dus een boek lezen, op een computerscherm kijken, tv kijken, maar ook autorijden zijn allemaal voorbeelden die dan weer mogelijk zijn zonder hulpmiddel. De resultaten zijn zeer nauwkeurig te voorspellen, omdat er een uitgebreid vooronderzoek aan vooraf gaat. De lens wordt dus echt op jouw ogen afgestemd.
*Waarom krijg je de staarbehandeling niet volledig vergoed, zoals in het ziekenhuis?
Behandelingen bij FYEO en in het ziekenhuis zijn niet hetzelfde. Bij FYEO word je niet alleen aan staar behandeld, maar wordt er een ReplaceLens geïmplanteerd. Deze multiple vision premiumlenzen zorgen ervoor dat je na de behandeling niet meer afhankelijk bent van je bril of lenzen.
In het ziekenhuis is de behandeling erop gericht om je troebele ooglens te verwijderen en te vervangen door een standaard kunstlens. Alleen in dit geval heb je na de behandeling meestal nog een bril of lenzen nodig.
Een ander verschil is dat bij FYEO beide ogen tegelijkertijd worden behandeld. In het ziekenhuis wordt één oog behandeld en 4 tot 6 weken later het andere oog. Je moet dus twee keer voor je behandeling naar het ziekenhuis.
Als er daadwerkelijk staar bij jou geconstateerd wordt, kom je in aanmerking voor een vergoeding van een deel van de kosten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar.
Staar mag niet verward worden met nastaar. Bij een lensimplantatiebehandeling wordt de nieuwe kunstlens in het bestaande natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er aanslag op dit zakje ontstaan, dit wordt nastaar genoemd. Je merkt dit aan een lichte waas over het beeld. Vergelijk het met kijken door een plastic zakje. Is dit het geval en wordt je zicht minder? Maak dan een afspraak. De oogarts kan dit verschijnsel eenvoudig en snel behandelen. Gewoon in de behandelkamer, je hoeft hiervoor dus niet meer naar de operatiekamer.
Wij begrijpen het als je graag nog meer informatie wil. Het zijn immers wel je ogen waar het om gaat! Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen, je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Zonder vooronderzoek geen behandeling. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.