Vooronderzoek

Brochure

Ik heb alleen leesklachten

Readon ReplaceLens-behandeling

Het is onomkeerbaar. Zodra je ouder wordt gaat je natuurlijke oogzicht achteruit. Wanneer je veraf nog alles helder kunt zien, maar dichtbij alles steeds waziger wordt, is het tijd om na te denken of je jouw leesklachten wil aanpakken. Hoogstwaarschijnlijk is de oplossing een ReplaceLens in 1 oog.

Dit noemen we bij FYEO ook wel een Readon ReplaceLens. Letterlijk vertaald: lees door. En dat is precies wat de Readon ReplaceLens-behandeling doet. Jou van je leesbril afhelpen.

Ooglaseren is in de meeste gevallen minder geschikt omdat je hiermee het hoornvlies aanpast. De ooglens blijft verouderen. Wanneer je de ooglens vervangt, verandert de sterkte niet meer en creëer je dus een blijvende oplossing in het behandelde oog.

Waarom heb ik leesklachten?

Je ooglens verandert constant van vorm om scherp te kunnen zien. Zodra je ver weg kijkt wordt deze platter en wanneer je dichtbij kijkt boller. Dit noemen we accommodatie.

Accommodatievermogen
Door het ouder worden neemt dit accommodatievermogen af. De natuurlijke ooglens verandert en wordt stugger, waardoor het boller worden steeds lastiger gaat. Om op korte afstand scherp te kunnen zien, heb je een leesbril nodig. Oftewel, je bent nu een presbyoop. 
 

Behandeling in 2 stappen

De Readon ReplaceLens-behandeling, het kunnen blijven lezen op korte afstand, is geschikt wanneer je goed zicht hebt in de verte, maar wel beginnende leesklachten hebt. In 1 oog wordt een ReplaceLens geplaatst om dichtbij weer goed te kunnen zien. Met beide ogen samen kun je na de Readon ReplaceLens-behandeling zowel dichtbij als veraf scherp zien, omdat je met het niet behandelde oog nog goed zicht hebt in de verte. In de toekomst komt het andere oog nog aan de beurt. Op welke termijn dit is hangt af van gewenning, visuele taken en veroudering van de natuurlijke ooglens van het nog niet behandelde oog

Wennen aan nieuwe oogsituatie

Houd er rekening mee dat de gewenningsperiode gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden duurt. Je hersenen moeten wennen aan de nieuwe oogsituatie van het behandelde oog. Je kunt na de behandeling wel gewoon meteen zien, maar het duurt even voordat je direct alles weer helemaal scherp ziet, of zonder schaduwbeeld. Heb je moeite met wennen aan de nieuwe situatie? Dan is de beste oplossing vaak om het andere oog relatief snel óók te laten behandelen.

Waarom Readon-ReplaceLens?

Wanneer er alleen beginnende leesklachten zijn, kunnen we dit oplossen met een ReplaceLens Multiple Vision (Select) aan 1 oog. Met deze lens kun je op meerdere afstanden kijken, waardoor de leesbril weer overbodig wordt.

Moet je zicht toch voor zowel dichtbij als veraf gecorrigeerd worden, of heb je al vergevorderde leesklachten? Dan zijn ReplaceLenzen Multiple Vision voor beide ogen de meest geschikte oplossing.
 

Waarom niet ooglaseren?

Ooglaseren is dan wel de meest bekende oogbehandeling, maar geen definitieve oplossing voor de rest van je leven. Ooglaseren kan namelijk maar 1 sterkte corrigeren, namelijk veraf óf dichtbij. Deze sterkte wordt gecorrigeerd door het hoornvlies aan te passen. Op jouw leeftijd is de veroudering van je ooglens al in volle gang. Dit heeft niks met het hoornvlies te maken. Niet alleen je zicht nabij wordt minder, ook je vertezicht neemt af door vertroebeling van de natuurlijke ooglens, ook wel bekend als staar.  

Leesprobleem 
Als je bij ooglaseren kiest om veraf te behandelen, blijft het leesprobleem over. Een leesbril kan tijdelijk vooruitgeschoven worden met de monovision-behandeling, maar de natuurlijke ooglens blijft verouderen. Uiteindelijk heb je toch weer leesklachten. Inderdaad, met ooglaseren ontkom je niet aan de leesbril.

Nooit meer een leesbril?

De Readon ReplaceLens-behandeling is slechts een leesbriloplossing voor een aantal jaren. Totdat je merkt dat je weer leesklachten krijgt. Logisch, want het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens van je andere oog dat niet behandeld is, gaat gewoon door.

Afhankelijk van de volgende factoren, zal op korte termijn of pas na vele jaren een behandeling aan het andere oog gewenst zijn:

  • Kun je wennen aan de nieuwe situatie;
  • Hoe verloopt het natuurlijke verouderingsproces van je natuurlijke ooglens;
  • Wat zijn jouw eisen qua kwaliteit van zien in het dagelijks leven.
     

Voor- en nadelen behandeling aan 1 oog

Voordelen
  • Leven zonder leesbril;
  • Met een behandeling aan slechts 1 oog, kun je weer op korte afstand lezen. Het andere oog wordt pas behandelt als de situatie hierom vraagt.
Nadelen
  • Soms moet je even aan de nieuwe oogsituatie wennen. Dit duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden.
Gratis vooronderzoek
Jouw oogsituatie weten?

Een compleet vooronderzoek GRATIS en persoonlijk.

Vooronderzoek inplannen
Gratis en compleet vooronderzoek

Inzicht in jouw oogsituatie

Iedere behandeling begint met een gratis en vrijblijvend vooronderzoek. Jouw ogen exact in kaart brengen. Zijn je ogen gezond of heb je afwijkingen? Wat is de lengte van je oog, de grootte van de pupil en de werkelijke sterkteafwijking? 

Ooggezondheid is een deel van het vooronderzoek. Belangrijk is ook jouw persoonlijke verhaal. Hoe gebruik jij je ogen? Wat zijn je verwachtingen? Samen met je oogarts kom je tot de behandeling die het beste bij jou past. 

Iedere situatie is anders en vraagt om een persoonlijk en individueel advies. Soms is een ReplaceLens voor jou (nog) niet de meest geschikte behandeling. Ooglaseren of een ExtraLens kan in bepaalde situaties een betere oplossing zijn.

Ook kan blijken dat je tóch al een verte probleem hebt en jouw behandeladvies is om toch meteen beide ogen te laten behandelen.

Veelgestelde vragen over de Readon ReplaceLens

Afhankelijk of je aan de nieuwe situatie kunt wennen, het natuurlijke verouderingsproces van de ooglens én jouw eisen qua kwaliteit van zien in het dagelijks leven zal op korte termijn of pas na vele jaren een behandeling aan het andere oog gewenst zijn.

Nee, de leessterkte kan na een lensvervanging niet meer teruglopen. De reden dat je een leesprobleem krijgt, is omdat je natuurlijke ooglens veroudert en niet meer goed kan accommoderen. De vervanglens hoeft niet te accommoderen, want de verschillende sterktes in de ReplaceLens Multiple Vision doen het werk.

Tijdens de behandeling ervaar je geen pijn, omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels. Een ReplaceLens-behandeling is pijnloos. 

De Readon ReplaceLens-behandeling corrigeert het zicht aan 1 oog om ouderdomsverziendheid aan te pakken. Het niet-behandelde oog moet uiteindelijk ook behandeld worden, omdat de natuurlijke ooglens van dit oog veroudert en vertroebelt. Op dat moment kan je, indien medisch mogelijk, de ReplaceLens-behandeling doen.

De Readon ReplaceLens betekent een compleet nieuwe manier van zien. Het is dus flink wennen voor je hersenen. Bekijk het alsof ze opnieuw getraind moeten worden.