Vooronderzoek

Brochure

hoe werkt ooglaseren

Hoe werkt ooglaseren?

Denk je aan ooglaseren, dan denk je waarschijnlijk ook aan een ‘enge’ operatie aan je ogen. We leggen je graag uit hoe ooglaseren in zijn werk gaat en waarom het niet eng is.
 

Waarom ooglaseren

Er zijn heel veel mensen die dagelijks een bril of lenzen moeten dragen om scherp te kunnen zien. Misschien herken jij jezelf hier wel in. Hoe fijn zou het zijn om gewoon ’s ochtends uit je bed te komen en meteen scherp te kunnen zien? En om alle dagelijkse bezigheden weer te kunnen doen zonder die onhandige bril of lenzen? Denk aan sporten, autorijden, klussen, lezen en ga zo maar door. Met een ooglaserbehandeling kunnen we in veel gevallen jouw blik weer scherp krijgen.

Wat is ooglaseren

Er zijn verschillende technieken als het gaat om ooglaseren, maar het doel is altijd om de kromming van het hoornvlies aan te passen zodat het licht weer perfect op je netvlies valt. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Zowel bijziendheid, verziendheid én een cilinderafwijking (astigmatisme) kunnen worden gecorrigeerd.

Hoe gaat een ooglaserbehandeling in zijn werk

Ooglaseren bestaat uit 2 stappen. Eerst moet de juiste laag in het hoornvlies worden bereikt. Hoe dit wordt gedaan hangt af van de gekozen ooglasertechniek. Je ogen zijn verdoofd met oogdruppels, je voelt dus geen pijn tijdens de behandeling.
 

Stap 1 – juiste laag in het hoornvlies bereiken

Lasek: bij deze techniek wordt het bovenste laagje van het hoornvlies losgeweekt met een soort alcoholoplossing.

TransPRK: de toplaag van het hoornvlies wordt met de laser verdampt.

IntraLasik: de toplaag wordt niet verwijderd, maar opzij geflapt.

ReLEx SMILE: er wordt een minuscule incisie gemaakt in het hoornvlies. Het grootste gedeelte blijft dus intact.

 

Stap 2 - sterkte corrigeren

Wanneer de juiste laag is bereikt moet er weefsel worden verwijderd met de laser om de sterkte te corrigeren. Dit om jouw oog weer in de juiste vorm te krijgen waardoor het licht weer perfect op je netvlies valt en jij weer scherp ziet.
 

Voordelen van ooglaseren

  • Je hebt geen bril of contactlenzen meer nodig;
  • Veiliger dan levenslang contactlenzen dragen (kans op infectie bij het dragen van contactlenzen is groter dan bij een ooglaserbehandeling);
  • Eénmalige investering (goedkoper dan levenslang contactlenzen dragen).
     

Meer weten?

Er bestaan verschillende behandelingen. Welke het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken, verspreidt over midden en zuid Nederland, bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.