fbpx Spring naar content
LEVEN ZONDER BRIL

Lensimplantatie

Nieuwsgierig wat een lensimplantatie voor jou kan betekenen? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt. Want wat is een lensimplantaat nou eigenlijk? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

visibility
Alle soorten behandelingen in huis
De beste oplossing voor jou
groups
Al 50.000 mensen gingen je voor
Een vertrouwd gevoel
medical_information
Arts van consult is behandelend arts
Een bekend gezicht

Lensimplantatiebehandeling op maat

Lensimplantatie is letterlijk het plaatsen van een kunstlens in je oog. Dat kan op 2 manieren. Implanteren vóór je natuurlijke ooglens of als vervanging van je eigen ooglens. Dit om ervoor te zorgen dat jij brilvrij door het leven kan gaan.
Welke behandeling het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.

ReplaceLens
ReplaceLenzen

Met de ReplaceLens wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een speciaal op maat gemaakte implantlens.

 • Geen bril of contactlenzen meer
 • Nooit meer staar
 • Eénmalige investering
Lees meer arrow_forward
ReplaceLens
ReplaceLenzen

Met de ReplaceLens wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een speciaal op maat gemaakte implantlens. Hiermee kunnen we minsterktes, plussterktes en een cilinder definitief oplossen. Ook kun je geen staar meer krijgen.

Readon ReplaceLens
Readon ReplaceLenzen

De Readon ReplaceLens-behandeling is geschikt wanneer je goed zicht hebt in de verte, maar wel beginnende leesklachten hebt.

 • Geen leesbril meer
 • Langetermijnoplossing
 • 1 oog behandeld
Lees meer arrow_forward
Readon ReplaceLens
Readon ReplaceLenzen

De Readon ReplaceLens-behandeling, het kunnen blijven lezen op korte afstand, is geschikt wanneer je goed zicht hebt in de verte, maar wel beginnende leesklachten hebt. Je draagt bijvoorbeeld een leesbril en hebt meer licht nodig tijdens het lezen.

In 1 oog wordt een ReplaceLens geplaatst om dichtbij weer goed te kunnen zien. Met beide ogen samen kun je na de Readon ReplaceLens-behandeling zowel dichtbij als veraf scherp zien.

ExtraLens
ExtraLenzen

Onder de 45 en niet geschikt voor ooglaseren

 • Perfect alternatief voor ooglaseren
 • Mogelijk bij hoge sterkteafwijkingen
 • Zeer snel herstel
Lees meer arrow_forward
ExtraLens
ExtraLenzen

Ooglaseren is niet altijd mogelijk. Wanneer je bijvoorbeeld een hoge min- of plussterkte hebt, een dun hoornvlies, een hoge cilinder, droge ogen of een andere extreme oogafwijking.
Dan kunnen ExtraLenzen een heel goed alternatief zijn.
In tegenstelling tot ooglaseren verandert er bij ExtraLenzen niets aan de anatomie van je ogen. Bij deze lensimplantatie plaatst de oogarts een kunstlens vóór je natuurlijke ooglens. Een soort contactlens ín je oog, in plaats van óp je oog dus.

Dit zeggen onze cliënten

Behandelde cliënt

Lensimplantatie: ReplaceLenzen

Mijn ogen betekenen heel veel voor mij

Opgelucht dacht Liesbeth dat de tijd van een bril dragen definitief voorbij zou zijn. Tot bleek dat haar zicht na de ReplaceLens-behandeling niet optimaal was. Gelukkig regelde FYEO alles perfect met een tijdelijke bril en een lasercorrectie.

Van de behandelend oogarts kreeg Liesbeth te horen dat haar zicht tot 100% gecorrigeerd kon worden, maar dat er wel een periode moest zitten tussen de ingreep en de correctie. Hoe dat te doen met de geplande vakantie?

“Mijn man en ik zouden net 2 maanden door Spanje en Portugal gaan trekken. Dus ik dacht met autorijden is dat wel lastig. FYEO’s oplossing was om mij een gratis bril mee te geven. Nou, leuk montuurtje uitgezocht, allemaal bekostigd door FYEO, dat zit in de prijs inbegrepen. Ik kreeg de bril en daarmee ben ik op reis gegaan. Dat was perfect, ik heb geen last gehad met autorijden.”

Na de vakantie is Liesbeth teruggegaan naar de kliniek voor de geplande laserbehandeling. “De ingrepen stellen weinig voor. Daarna is het wel wat gedoe met antibioticum druppelen, andere druppeltjes en droge ogen.”

Zo samen is Liesbeth heel wat keertjes in Eersel geweest, waar ze altijd met alle geduld en gastvrijheid ontvangen is. De grootste verandering is dat nu Liesbeth zo scherp kan zien. Ze oogt dankbaar dat haar blik zo helder is geworden. “Mijn ogen betekenen heel veel voor me. Mijn ogen zijn mijn ziel.”

 

Behandelde cliënt Pascale

Lensimplantatie: ReplaceLens lasergestuurd

Alsof ik de hele dag in een feestjurk rondloop

Pascale weet het moment nog dat ze dacht: Weg met die bril. Ze wilde loskomen van haar verdriet en weer de vrijheid hebben om te leven op haar manier. Een soort symbolisch ‘bril afgooien’. Dat zelfs háár slechte ogen behandeld konden worden, was de definitieve beslisser.

“In 2018 is mijn man overleden. Hij is heel lang ziek geweest en ook door alle omstandigheden verdroeg ik lenzen niet meer en ben ik die bril gaan dragen. Voor mij is die bril wel een beetje een symbool geworden van dat verdriet.”

Voor Pascale was het duidelijk: Ik ga het doen. Maar ja, hoe pak je zoiets vervolgens aan? “Ik werk veel, ik heb een eigen praktijk, dus ik moet en ik wil ook wel door. Dus niet even een maandje ergens in Turkije uitrusten van een oogbehandeling.”

Pascale dacht eigenlijk dat haar slechte ogen niet eens voor een behandeling in aanmerking kwamen. “Maar nu was er een speciale operatie waardoor alles in één keer kon. En ver wegkijken, en lezen, en met een cilinder, dus ik dacht, nou ja, als dat kan, en het zou altijd zo blijven, dan ga ik dat wel doen.”

Het is bijna emotioneel weer de vrijheid te hebben om te doen wat je wilt. Niet bang te zijn dat je je bril verliest. Lekker vrij op de fiets. Niet meer die bril uit ijdelheid half verbergen en dat dan ook weer stom vinden. “Ik merk nu wel, wat lekker. Alsof ik de hele dag in een feestjurk rondloop!”

Lensimplantatie: ReplaceLens handmatig

Ik ben er zo blij mee. Ik zou het meteen weer doen

Het levensmotto van Juliëtte? Leef alsof het je laatste dag is. Het staat zelfs in haar telefoon. Alleen jammer dat ze de woorden amper nog zelf kon lezen.

Enthousiast vertelt Juliëtte haar verhaal hoe ze bij FYEO terecht is gekomen. Energiek en positief, zoals alles uit haar mond klinkt. “Dus ik zat op een feestje en ik hoorde dit verhaal van FYEO en ik denk, hé, dat is iets voor mij.”

Het was in de periode dat ze stapelgek werd van haar bril. “Brilletje op, brilletje af, brilletje op, brilletje af, brilletje vergeten, in paniek, want ik zit in een restaurant, ik heb mijn brilletje niet bij me. Ik kan de menukaart niet lezen.”

Het besluit om voor een behandeling te gaan was snel genomen. “En ik moet je zeggen, de volgende dag had ik al nergens last meer van. Je ziet meteen goed, de hele dag door. Ik heb geen last van halo’s, dat had ik ’s avonds wel met mijn lenzen. Overal kringen omheen, om de lichten van de lantaarnpalen, van de achterlichten van auto’s, ik heb het allemaal niet meer. Ik ben er zo, zo blij mee. Ik zou het echt meteen weer doen.”

“Afgelopen zomer hebben we een andere vakantie gedaan dan dat we normaal doen en dat heeft natuurlijk met corona te maken. We zijn toen de bergen in geweest. Dan loop je in die bergen en dan denk ik, wow, hier is het ook prachtig. Weet je, het zijn gewoon allemaal de kleine dingen. Als iedereen dat tevreden zijn heeft, van iedere dag genieten. Ik kan me niet voorstellen dat ik 1 dag chagrijnig ben. Nooit, dus dat zegt denk ik wel iets dat ik goed in mijn vel zit en overal plezier in heb.”

Vooronderzoek
Consult
Behandeling lensimplantatie
Medicatie uitleggen

Behandeltraject

1. Gratis vooronderzoek
arrow_forward

Gratis vooronderzoek

Het vooronderzoek is altijd gratis, geheel vrijblijvend en bestaat uit 2 delen. Tijdens het eerste deel worden jouw ogen uitgebreid gemeten. Er wordt onder andere gekeken naar jouw sterkte-afwijking, de bouw van je ogen, de algemene gezondheid van je ogen én of je geschikt bent voor een behandeling. Het tweede deel is een consult met de behandelend oogarts.

2. Behandeladvies op maat
arrow_forward

Behandeladvies op maat

Samen met de oogarts bespreek je welke behandeling voor jou het beste resultaat geeft. Wij hebben álle behandelingen in huis waardoor we jou het beste advies kunnen geven.

3. Behandeling
arrow_forward

Behandeling

De behandeling vindt plaats in één van onze klinieken door de oogarts die je hebt gesproken tijdens het consult. Je ontvangt van tevoren uitgebreide informatie om je optimaal voor te bereiden.

4. Nazorg & Controles
arrow_forward

Nazorg & Controles

Kwaliteit staat voorop. Nazorg is daarom een belangrijk onderdeel na jouw behandeling. Controles zijn hierin onmisbaar. Zo kunnen we jouw herstel in de gaten houden en eventuele complicaties tijdig opsporen.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor deze behandeling?

1
2
3
Wat is je leeftijd?(Vereist)

Veelgestelde vragen over lensimplantaties

Heb ik nooit meer een bril nodig na een ReplaceLens-behandeling? arrow_downward

Na een ReplaceLens-implantatie heb je geen bril meer nodig voor je algemene dagelijkse activiteiten.

Je oog verandert nooit meer van vorm en de ReplaceLens veroudert niet zoals je natuurlijke lens wel doet.
Het kan zijn dat je soms wat extra hulp nodig hebt. Denk niet meteen aan een bril, een extra lichtje om te lezen bij kaarslicht kan al voldoende zijn. We maken je dus in het dagelijks leven brilvrij, maar bij specifieke taken kan een bril nodig zijn.

Wat zijn de nadelen van een lensimplantatie? arrow_downward
 • Bij een ReplaceLens hebben je hersenen gemiddeld 3 tot 6 maanden nodig om te wennen.
 • Tijdens de gewenningsperiode kun je last ervaren van onder andere halo’s en lichtuitstralingen. Je went hieraan en in de meeste gevallen zien mensen dit na een aantal maanden niet meer.
Wat is nastaar en wat kan er aan gedaan worden? arrow_downward

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen. Dat merk je aan een lichte waas over het beeld, alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, gewoon in de behandelkamer.

Wat is staar? arrow_downward

Staar is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Hierdoor worden beelden minder scherp op het netvlies geprojecteerd. De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend.

Enkele symptomen van staarvorming zijn:

 • Waziger zien
 • Minder waarneming van kleuren – grauwer beeld
 • Dubbelzien of schaduwbeelden met 1 oog
 • Lichtschitteringen of verblinding door licht
 • Veranderende brilsterkte
 • Meer lichtbehoefte bij lezen
Doet een ReplaceLens-behandeling pijn? arrow_downward

Tijdens de behandeling ervaar je geen pijn, omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels. Een ReplaceLens-behandeling is pijnloos.

Kan ik zelf autorijden na een vooronderzoek of behandeling? arrow_downward

Vooronderzoek en aansluitend gesprek met de oogarts​
Nee, zelf autorijden kan niet. Pupilverwijdende druppels zorgen dat het zicht tijdelijk verminderd is en je gevoeliger bent voor het licht. Neem daarom altijd een chauffeur mee.

Dag van de behandeling
Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Wanneer je rustgevende medicatie hebt genomen, mag dit ook niet naar de kliniek toe. Je reactievermogen is dan 24 tot 72 uur verminderd. Volg bij medicatie altijd het advies van je apotheek.

Na de behandeling
In deze eerste dagen is je reactievermogen tijdelijk minder, het oog kan tranen en je zicht nog niet scherp zijn. Over het algemeen duurt dit 2 tot 5 dagen, afhankelijk van het type behandeling. Tijdens de eerste nacontrole wordt beoordeeld of je zicht goed genoeg is om auto te rijden. Dus zorg tot die tijd voor een chauffeur.

Wanneer lensimplantatie? arrow_downward

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Implantlenzen op maat
Alleen leeftijd kan soms uitstel geven. Maar dat is een kwestie van tijd. Ook voor nu zijn er altijd kunstlenzen op maat, denk aan de Readon ReplaceLens-behandeling. Welke lens jou exact past wijst het vooronderzoek uit. Een optelsom van jouw oogsituatie en wie jij bent. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen.

 • Jouw leeftijd ligt boven de 18 jaar
 • Jouw oogsterkte is minimaal 6 maanden stabiel
 • Je hebt een goede algemene gezondheid
 • Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding

Lees hier meer over wanneer je geschikt bent voor lensimplantaten

Kun je een implantlens zien zitten na een behandeling? arrow_downward

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De ExtraLens wordt in de achterste oogkamer geplaatst. Achter de iris en voor de natuurlijke ooglens. De ReplaceLens vervangt je huidige ooglens. Deze ooglens zie je nu ook niet zitten.

Kan mijn lichaam een kunstlens afstoten? arrow_downward

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd. De implantlens zal dus absoluut niet worden afgestoten door het lichaam.

Persoonlijk advies bij jou in de buurt

FYEO heeft 10 klinieken waar je welkom bent voor alle vooronderzoeken en nazorg. Ontdek welke kliniek het dichtstbij is voor jou. Zo komt die ooglaserbehandeling nóg dichterbij!

location_on Vind een kliniek in de buurt

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

 • Persoonlijk behandeladvies op maat
 • Oogarts van consult, is behandeld oogarts
 • All-in prijs