Vooronderzoek

Brochure

Alles wat je moet weten

Lensimplantatie - helder zien met kunstlenzen

Lensimplantatie is een minder bekende, maar wel effectieve behandeling om zonder hulpmiddelen te kunnen zien. Het is de perfecte oplossing wanneer je niet geschikt bent voor ooglaseren, maar wel af wil van je bril, contactlenzen en leesklachten.
Een geavanceerde kunstlens in je oog corrigeert je zichtafwijkingen. Dichtbij, veraf of slecht zicht. Een lensimplantaat kan zelfs staar verwijderen. De resultaten zijn extreem goed te voorspellen. Heerlijk helder zien.

Essentiële eerste stap

Het vooronderzoek

De eerste en essentiële stap om je oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. Je vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend. Inclusief metingen, gesprek met de oogarts en behandeladvies.
Ook wanneer je niet voor een behandeling gaat. Of je ogen niet behandeld kunnen worden door contra-indicaties.

Geschikt voor een behandeling?

Dat hangt af van:

 • Lengte van je oog
 • Grootte van je pupil
 • Werkelijke sterkteafwijking
 • Gebruik van je ogen in het dagelijks leven
Lensimplantatie
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is lensimplantatie?

Lensimplantatie is letterlijk het plaatsen van een kunstlens in je oog. Dat kan op 2 manieren. Implanteren vóór je natuurlijke ooglens of als vervanging van je eigen ooglens. Om te zorgen dat jij brilvrij door het leven kan gaan.

Scherp zien

Al in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde een befaamde oogarts de eerste kunststoflenzen. Zijn ontdekking betekende de opkomst van het vakgebied van de refractieve lensimplantatie. Naast ooglaseren, waar het hoornvlies wordt aangepast, zijn lensimplantaten een tweede methode om je ogen weer scherp te laten zien.

Alles op een rijtje

Lensimplantatie to-the-point

 • Geavanceerde kunstlens
 • Corrigeert alle zichtafwijkingen
 • Voorzetlens: ExtraLenzen of Low Vision Lens
 • Vervanglenzen: ReplaceLenzen
 • Perfect alternatief voor ooglaseren
 • Zeer snel herstel
 • Pijnloze behandeling
De plussen opgesomd

De voordelen van lensimplantaten

 • Brilvrijheid
 • Perfect alternatief voor ooglaseren
 • Zeer snel herstel
 • Lens kan levenslang blijven zitten
 • ExtraLenzen veranderen niets aan de anatomie van je oog
 • Nooit meer staar bij ReplaceLenzen
Neveneffecten en complicaties

Risico's van lensimplantatie

Geen operatie is zonder risico. Ook lensimplantatie niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan.

Meer over neveneffecten en complicaties van lensimplantaten
Soorten kunstlenzen
2 methodes

Soorten lensimplantatie

 

Er zijn verschillende soorten implantlenzen. Iedere lens corrigeert een andere zichtafwijking. Hoe oud je bent en natuurlijk je ooggezondheid bepalen voor welke lensimplantatie jij geschikt bent. Lensimplantaten kunnen als voorlens vóór je natuurlijke ooglens geplaatst worden of je natuurlijke ooglens vervangen.

Lees meer over lensimplantaten

Voorzetlens

Lensimplantaat vóór je natuurlijke ooglens

Je behoudt je natuurlijke ooglens. De lensimplantaat verandert niets aan je oogsamenstelling. Er komt wel een lens bij. Keurig geplaatst vóór je eigen ooglens. Voorzetlenzen zijn transparant, van hoogwaardige kwaliteit, stevig geïmplanteerd in je oog en voor je hele leven. Tot je oogsituatie vraagt om een nieuwe aanpassing.

Vervanglens

Vervanging van je natuurlijke ooglens

Uit de categorie vrijheid blijheid. Permanente vervanglens met een definitief afscheid van je natuurlijke ooglens. Uitstekende deal, want daarna kan je levenslang alles haarscherp zien. De totaal oplossing voor je ogen.

ExtraLenzen

Een veelzijdig alternatief voor ooglaseren. Een soort contactlens ín je oog in plaats van óp je oog. ExtraLenzen zijn geschikt als je tussen 18 en 50 jaar bent.

Meer over ExtraLenzen

ReplaceLenzen

ReplaceLenzen vervangen je ooglens door een speciaal voor jou gemaakte implantlens. Ideaal wanneer je ouder bent dan 45 en af wil van bril of contactlenzen.

Meer over ReplaceLenzen

Readon-ExtraLens

De Readon-ExtraLens corrigeert je leessterkte in 1 oog. Samen met je andere oog dat veraf goed ziet, kan je weer scherp zien. De komende jaren zonder leesbril.

Lees meer over Readon

Readon-ReplaceLens

De Readon-ReplaceLens vervangt de natuurlijke ooglens van 1 oog. De lens corrigeert je zicht van zowel dichtbij als veraf en blijft dit een leven lang doen. Er ontstaat ook geen staar meer in dit oog.

Lees meer over Readon

Low Vision Lens

Een speciale lens ontwikkeld voor slechtziendheid. De Low Vision Lens wordt in 1 oog geplaatst. Zie het als een loep ín je oog, waardoor je op korte afstand weer scherper kan zien.

Lees meer over Low Vision Lens
Lensimplantatie behandeling
Altijd de beste oplossing in huis

Het bepalen van jouw behandeling is een complexe puzzel die je samen met je oogarts maakt. Te beginnen met het vooronderzoek.
Een groot voordeel: wij hebben álle lensimplantaten in eigen huis. Wat jouw ogen nodig hebben, bieden wij aan.

Kunstlenzen op maat

Ben ik geschikt voor lensimplantaten?

Alle implantlenzen in huis om jouw specifieke oogafwijking op te lossen. De belangrijke vraag is altijd welke soort kunstlens bij jou past?

Check specificaties lensimplantaten
Lensimplantatie stap voor stap
Geen verrassingen

Lensimplantatie: Stap voor stap

Implantatiebehandelingen zijn overzichtelijk en snel. Je kan kiezen uit ExtraLenzen of ReplaceLenzen.

Jouw trajectplan
Herboren zien

Herstel lensimplantatie

Zeer snel herstel. Ooglens vervangen is een minimale ingreep. De grootste uitdaging zit in het wennen aan je nieuwe zicht.

Lees meer over herstel lensimplantaten
Altijd all-inclusive prijs

Kosten lensimplantatie

Je krijgt wat je ziet. Altijd een vaste prijs, geen verborgen kosten. Ieder type lensimplantatie heeft een eigen, uniek prijskaartje. Simpel en helder. Heb je de financiën niet direct beschikbaar en ben je op zoek naar betalingsopties? Wil je meer weten over een vergoeding vanuit de basisverzekering? Of een duidelijk overzicht van alle prijzen?

Check kosten lensimplantaten
Op controle

Nazorg na lensimplantatie

Controles zijn een belangrijk onderdeel van de nazorg na een lensimplantatie. We voeren deze uit om het herstel van je ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen.

Lees hier meer over het nazorgtraject
Garantiebepaling

Levenslange garantie - niet goed, herbehandeling mogelijk

Als na je behandeling blijkt dat het resultaat toch niet overeenkomt met de vooraf ingeschatte en vastgestelde gezichtsscherpte, dan kan je een gratis herbehandeling laten uitvoeren. Mits uiteraard medisch verantwoord en de reststerkte een last is in je dagelijks leven.

Meer over levenslange garantie
Een passende behandeling

Staar

Staar is de meest bekende oorzaak van slechtziendheid. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. We krijgen hier op den duur allemaal mee te maken wanneer we ouder worden. Staar is gelukkig dankzij een operatie goed te verhelpen. Hierbij wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens.

Meer over staar

Veelgestelde vragen lensimplantatie

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd.

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Daarna maakt de laser een minuscule opening in de zijkant van het hoornvlies. Vervolgens wordt de implantlens door de opening op de juiste plaats gepositioneerd.

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Ja, mogelijk wel, maar lensimplantatie wordt niet altijd geadviseerd. Bij een lui oog is er sprake van wazig zicht in 1 van de ogen.

In principe is lensimplantatie bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Als je zwanger bent, kan je helaas geen lensimplantatie ondergaan.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor lensimplantatie lopen uiteen van 2250 euro per oog voor de ExtraLens-behandeling tot 2695 euro per oog voor de ReplaceLens-behandeling.
Dit zijn de basiskosten. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking, Select, lasergestuurd of in het geval van de ExtraLens-behandeling een leesbrilcorrecite, zijn daar niet bij inbegrepen. Een compleet overzicht vind je op de kostenpagina.

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De Readon-behandeling corrigeert het zicht aan 1 oog om ouderdomsverziendheid aan te pakken. Het niet-behandelde oog moet uiteindelijk ook behandeld worden, omdat de natuurlijke ooglens van dit oog veroudert en vertroebelt. Op dat moment kan je, indien medisch mogelijk, de ReplaceLens-behandeling doen.

De Readon-behandeling betekent een compleet nieuwe manier van zien. Het is dus flink wennen voor je hersenen. Bekijk het alsof ze opnieuw getraind moeten worden.

De lens heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Het is wel mogelijk dat aandoeningen die slechtziendheid veroorzaken toenemen.

Dat kunnen we pas vaststellen na een aantal noodzakelijke onderzoeken en testen. Vervolgens bespreken onze speciaal opgeleide oogartsen met jou welke visuele verbetering kan worden bereikt. Het doel van de Low Vision Lens is je vergrootglas, leeslineaal of wat je ook gebruikt te vervangen. Zie het als een loep die ín je oog geplaatst wordt.