Lensimplantatie
Nieuwsgierig wat een lensimplantatie voor jou kan betekenen? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt. Want wat is een lensimplantaat nou eigenlijk? En hoe gaat dat dan in zijn werk?
Lensimplantatiebehandeling op maat
Lensimplantatie is letterlijk het plaatsen van een kunstlens in je oog. Dat kan op 2 manieren. Implanteren vóór je natuurlijke ooglens of als vervanging van je eigen ooglens. Dit om ervoor te zorgen dat jij brilvrij door het leven kan gaan.
Welke behandeling het beste bij jou past, hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.
Behandelingsmethoden
Dit zeggen onze cliënten
Goed om te weten
Heb jij besloten om te gaan leven zonder bril of contactlenzen? Het vooronderzoek vormt altijd de basis van iedere lensimplantatiebehandeling. Hierna volgt de behandeling en uiteraard de nazorg.
Meer weten over de risico’s, kosten, het herstel en de voorwaarden van onze levenslange garantie? Lees dan snel verder.
Het vooronderzoek
Wat kost een lensimplantatie?
Levenslange garantie op je behandeling
De risico’s
Nazorg lensimplantatie
Herstel lensimplantatie
Benieuwd of je in aanmerking komt voor deze behandeling?
Veelgestelde vragen over lensimplantaties
Heb ik nooit meer een bril nodig na een ReplaceLens-behandeling? arrow_downward
Na een ReplaceLens-implantatie heb je geen bril meer nodig voor je algemene dagelijkse activiteiten.
Je oog verandert nooit meer van vorm en de ReplaceLens veroudert niet zoals je natuurlijke lens wel doet.
Het kan zijn dat je soms wat extra hulp nodig hebt. Denk niet meteen aan een bril, een extra lichtje om te lezen bij kaarslicht kan al voldoende zijn. We maken je dus in het dagelijks leven brilvrij, maar bij specifieke taken kan een bril nodig zijn.
Wat zijn de nadelen van een lensimplantatie? arrow_downward
- Bij een ReplaceLens hebben je hersenen gemiddeld 3 tot 6 maanden nodig om te wennen.
- Tijdens de gewenningsperiode kun je last ervaren van onder andere halo’s en lichtuitstralingen. Je went hieraan en in de meeste gevallen zien mensen dit na een aantal maanden niet meer.
Wat is nastaar en wat kan er aan gedaan worden? arrow_downward
De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen. Dat merk je aan een lichte waas over het beeld, alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, gewoon in de behandelkamer.
Wat is staar? arrow_downward
Staar is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Hierdoor worden beelden minder scherp op het netvlies geprojecteerd. De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend.
Enkele symptomen van staarvorming zijn:
- Waziger zien
- Minder waarneming van kleuren – grauwer beeld
- Dubbelzien of schaduwbeelden met 1 oog
- Lichtschitteringen of verblinding door licht
- Veranderende brilsterkte
- Meer lichtbehoefte bij lezen
Doet een ReplaceLens-behandeling pijn? arrow_downward
Tijdens de behandeling ervaar je geen pijn, omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels. Een ReplaceLens-behandeling is pijnloos.
Kan ik zelf autorijden na een vooronderzoek of behandeling? arrow_downward
Vooronderzoek en aansluitend gesprek met de oogarts
Nee, zelf autorijden kan niet. Pupilverwijdende druppels zorgen dat het zicht tijdelijk verminderd is en je gevoeliger bent voor het licht. Neem daarom altijd een chauffeur mee.
Dag van de behandeling
Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Wanneer je rustgevende medicatie hebt genomen, mag dit ook niet naar de kliniek toe. Je reactievermogen is dan 24 tot 72 uur verminderd. Volg bij medicatie altijd het advies van je apotheek.
Na de behandeling
In deze eerste dagen is je reactievermogen tijdelijk minder, het oog kan tranen en je zicht nog niet scherp zijn. Over het algemeen duurt dit 2 tot 5 dagen, afhankelijk van het type behandeling. Tijdens de eerste nacontrole wordt beoordeeld of je zicht goed genoeg is om auto te rijden. Dus zorg tot die tijd voor een chauffeur.
Wanneer lensimplantatie? arrow_downward
Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.
Implantlenzen op maat
Alleen leeftijd kan soms uitstel geven. Maar dat is een kwestie van tijd. Ook voor nu zijn er altijd kunstlenzen op maat, denk aan de Readon ReplaceLens-behandeling. Welke lens jou exact past wijst het vooronderzoek uit. Een optelsom van jouw oogsituatie en wie jij bent. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Er zijn een aantal voorwaarden die je zelf al kunt nalopen.
- Jouw leeftijd ligt boven de 18 jaar
- Jouw oogsterkte is minimaal 6 maanden stabiel
- Je hebt een goede algemene gezondheid
- Je bent niet zwanger of net bevallen en geeft minimaal 3 maanden geen borstvoeding
Lees hier meer over wanneer je geschikt bent voor lensimplantaten
Kun je een implantlens zien zitten na een behandeling? arrow_downward
Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.
De ExtraLens wordt in de achterste oogkamer geplaatst. Achter de iris en voor de natuurlijke ooglens. De ReplaceLens vervangt je huidige ooglens. Deze ooglens zie je nu ook niet zitten.
Kan mijn lichaam een kunstlens afstoten? arrow_downward
Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd. De implantlens zal dus absoluut niet worden afgestoten door het lichaam.
Persoonlijk advies bij jou in de buurt
FYEO heeft meerdere klinieken, verspreid over heel Nederland waar je welkom bent voor alle vooronderzoeken en nazorg. Ontdek welke kliniek het dichtstbij is voor jou. Zo komt die ooglaserbehandeling nóg dichterbij!
location_on Vind een kliniek in de buurt
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs