Vooronderzoek

Brochure

Alles wat je moet weten

Lensimplantatie

Nieuwsgierig wat een lensimplantatie voor jou kan betekenen? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt. Want wat is een lensimplantaat nou eigenlijk? En hoe gaat dat dan in zijn werk? 

Lensimplantatie Juliette Lensimplantatie Juliette

Wat is lensimplantatie

Lensimplantatie is een minder bekende, maar zeer effectieve behandeling om zonder hulpmiddelen te kunnen zien. Het is de perfecte oplossing wanneer je niet geschikt bent voor ooglaseren, maar wel af wil van je bril, contactlenzen en leesklachten. Een geavanceerde kunstlens in je oog corrigeert je zichtafwijkingen. Dichtbij, veraf of slecht zicht. Een lensimplantaat kan zelfs staar verwijderen. De resultaten zijn extreem goed te voorspellen.  

Voordelen van lensimplantatie 

  • Brilvrijheid 
  • Perfect alternatief voor ooglaseren 
  • Lens kan levenslang blijven zitten 
  • Nooit meer staar bij ReplaceLenzen 

Lensimplantatiebehandeling

Lensimplantatie is letterlijk het plaatsen van een kunstlens in je oog.  Dat kan op 2 manieren. Implanteren vóór je natuurlijke ooglens of als vervanging van je eigen ooglens. Dit om ervoor te zorgen dat jij brilvrij door het leven kan gaan. Welke behandeling het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past. 

Behandelingsmethoden

De oogarts bepaalt bij het consult aan de hand van je oogconditie, activiteiten in het dagelijks leven en werk welke behandelingsmethode het best bij jou past. Je krijgt dus altijd een persoonlijk behandeladvies op maat.

Voorzetlens - lensimplantaat vóór je natuurlijke ooglens

ExtraLenzen (tot 45 jaar)

Een soort contactlens ín je oog in plaats van óp je oog. 

Lees meer
Vervanglens – vervanging van je natuurlijke ooglens

ReplaceLenzen (vanaf 45 jaar)

ReplaceLenzen vervangen je natuurlijke ooglens door een speciaal voor jou gemaakte implantlens en blijven dit een leven lang doen. Ideaal wanneer je ouder bent dan 45 en af wil van bril of contactlenzen. 

Lees meer

Low Vision Lens

De Low Vision Lens wordt in 1 oog geplaatst. Zie het als een loep ín je oog, waardoor je op korte afstand weer scherper kan zien. 

Lees meer

Readon ReplaceLens

De Readon ReplaceLens vervangt de natuurlijke ooglens van 1 oog. Dit om het zicht voor dichtbij te corrigeren zodat de leesbril weer overbodig wordt. 

Lees meer

Specificaties lenzen

Overzichtelijk per lens.

Lees meer

Het vooronderzoek

De eerste stap in jouw behandeltraject is het vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend. Ook als je uiteindelijk besluit om niet behandeld te worden. 

Meer over het vooronderzoek

Altijd gratis en vrijblijvend. Inclusief metingen, gesprek met de oogarts en behandeladvies. Hier kom je erachter wat de beste behandelmethode voor jou is. 

Vooronderzoek aanvragen

Benieuwd of je geschikt bent?

Lensimplantatie kan een prima alternatief zijn wanneer ooglaseren niet mogelijk is. Vanaf de leeftijd van 45 jaar adviseren we bijna altijd om voor lensimplantatie te gaan, hiermee pakken we jouw leesprobleem aan. Bij een ReplaceLens-behandeling kun je zelfs geen staar meer krijgen. 

Lees meer

Alle behandelingen in huis

Het bepalen van jouw behandeling is een complexe puzzel die je samen met je oogarts maakt. Te beginnen met het vooronderzoek. Een groot voordeel is dat wij álle type lenzen in eigen huis hebben en in meer dan 20 jaar ruim 50.000 behandelingen hebben uitgevoerd.

Neveneffecten en complicaties

Risico's van lensimplantatie

Geen operatie is zonder risico. Ook lensimplantatie niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan. 

Lees meer
Altijd all-inclusive

Kosten lensimplantatie

Je krijgt wat je ziet. Het kostenplaatje is altijd gebaseerd op een all-inclusive prijs, dit betekent dat het uitgebreide vooronderzoek, het consult met de arts en alle controles bij de prijs zijn inbegrepen. Zonder onverwachte kosten dus. Ieder type lensimplantatie heeft een eigen, uniek prijskaartje. Simpel en helder. Heb je de financiën niet direct beschikbaar en ben je op zoek naar betalingsopties? Wil je meer weten over een vergoeding vanuit de basisverzekering? Of een duidelijk overzicht van alle prijzen? 

Bekijk prijzen en vergoedingen
Garantiebepaling

Levenslange garantie op je behandeling

Als na je behandeling blijkt dat het resultaat toch niet overeenkomt met de vooraf ingeschatte en vastgestelde gezichtsscherpte, dan kan je een gratis herbehandeling laten uitvoeren. Mits uiteraard medisch verantwoord en de reststerkte een last is in je dagelijks leven. 

Meer informatie

Ervaringen lensimplantatie

Benieuwd hoe iemand anders een lensimplantatie heeft ervaren? Lees of luister dan naar het verhaal van Liesbeth. Haar ogen betekenen alles voor haar, ze is dan ook dankbaar om weer een heldere blik te hebben. 

Lees meer

Waar vindt de lensimplantatiebehandeling plaats?

FYEO heeft klinieken verspreid over Nederland. Ontdek de dichtstbijzijnde kliniek voor jou. Zo komt die lensimplantatiebehandeling nóg dichterbij! 

Herboren zien

Herstel lensimplantatie

Zeer snel herstel. Ooglens vervangen is een minimale ingreep. De grootste uitdaging zit in het wennen aan je nieuwe zicht.

Lees meer over herstel lensimplantaten
Een passende behandeling

Staar

Staar is de meest bekende oorzaak van slechtziendheid. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. We krijgen hier op den duur allemaal mee te maken wanneer we ouder worden. Staar is gelukkig dankzij een operatie goed te verhelpen. Hierbij wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens.

Meer over staar
Op controle

Nazorg na lensimplantatie

Controles zijn een belangrijk onderdeel van de nazorg na een lensimplantatie. We voeren deze uit om het herstel van je ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen.

Lees hier meer over het nazorgtraject

Veelgestelde vragen lensimplantatie

  • Bij een ReplaceLens hebben je hersenen gemiddeld 3 tot 6 maanden nodig om te wennen.
  • Tijdens de gewenningsperiode kun je last ervaren van onder andere halo’s en lichtuitstralingen. Je went hieraan en in de meeste gevallen zien mensen dit na een aantal maanden niet meer.

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd.

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Daarna maakt de laser een minuscule opening in de zijkant van het hoornvlies. Vervolgens wordt de implantlens door de opening op de juiste plaats gepositioneerd.

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Ja, mogelijk wel, maar lensimplantatie wordt niet altijd geadviseerd. Bij een lui oog is er sprake van wazig zicht in 1 van de ogen.

In principe is lensimplantatie bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Als je zwanger bent, kan je helaas geen lensimplantatie ondergaan.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor lensimplantatie lopen uiteen van 2350 euro per oog voor de ExtraLens-behandeling tot 2850 euro per oog voor de ReplaceLens-behandeling.
Dit zijn de basiskosten. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking, Select, lasergestuurd of in het geval van de ExtraLens-behandeling een leesbrilcorrecite, zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen. Een compleet overzicht vind je op de kostenpagina

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De lens heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Het is wel mogelijk dat aandoeningen die slechtziendheid veroorzaken toenemen.

Dat kunnen we pas vaststellen na een aantal noodzakelijke onderzoeken en testen. Vervolgens bespreken onze speciaal opgeleide oogartsen met jou welke visuele verbetering kan worden bereikt. Het doel van de Low Vision Lens is je vergrootglas, leeslineaal of wat je ook gebruikt te vervangen. Zie het als een loep die ín je oog geplaatst wordt.