Het behandeltraject
Je denkt er misschien al een tijdje over na: je ogen laten laseren en definitief afscheid nemen van je bril of contactlenzen. Maar hoe verloopt zo’n behandeltraject eigenlijk? We nemen je stap voor stap mee.
De oriëntatiefase
Voordat je de keuze maakt om je ogen te laten laseren, wil je natuurlijk goed geïnformeerd zijn. Op onze website, in onze brochure of op onze informatieavonden geven wij je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt ons ook altijd bellen als je vragen hebt. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden en onze werkwijze, zonder dat je direct een beslissing hoeft te nemen.
Wat kost ooglaseren?
arrow_downwardDat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.
Prijsindicatie
De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 1050 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1995 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2695 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen.
Gratis vooronderzoek
Alleen een vooronderzoek, volkomen gratis en altijd vrijblijvend, kan uitwijzen welke behandeling mogelijk is. Je bekijkt vervolgens samen met de arts welke behandeling het beste bij je past.
All-inclusive
Goed om te weten dat onze prijzen altijd all-inclusive zijn. Dus geen vervelende verrassingen achteraf. Je weet precies waar je aan toe bent.
Bekijk onze ooglaser-kosten
Is ooglaseren mogelijk als je zwanger bent?
arrow_downwardAls je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.
Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarom laseren wij pas 6 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.
Wanneer ooglaseren?
arrow_downwardOoglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.
Welke techniek voor jou geschikt is hangt af van je leeftijd, ooggezondheid en levensstijl. Na het vooronderzoek en het consult met de oogarts, krijg je een behandeladvies volledig op maat.
De minimale voorwaarden voor ogen laseren zijn:
- Tussen 18 en 50 jaar oud
- Sterkteafwijking tussen -12 en +4,5
- BMI is lager dan 35
- Je bent niet zwanger en je geeft al minimaal 6 maanden geen borstvoeding

Het vooronderzoek
Heb je interesse in het laten laseren van jouw ogen? Dan is het tijd voor het vooronderzoek. Dit onderzoek is altijd gratis en vrijblijvend en bestaat uit twee afspraken.
Tijdens je eerste afspraak voert onze oogmeetkundige uitgebreide metingen uit. Dit duurt ongeveer één uur. De tweede afspraak is een consult met de oogarts die ook jouw ooglaserbehandeling uitvoert. Ook hier worden je ogen gedetailleerd onderzocht. Deze afspraak duurt ongeveer één uur en je ogen worden hiervoor gedruppeld. Dit doen we zodat je pupil verwijdt en de arts goed kan bekijken of je ogen aan de binnenkant gezond zijn. Daarnaast ga je in gesprek met de arts over onder andere je levensstijl, wat je belangrijk vindt en wat je verwacht na de behandeling. Houd er rekening mee dat je na oogdruppels tijdelijk wazig ziet en na deze afspraak niet zelf kunt autorijden.
Op basis van alle metingen en jouw persoonlijke situatie krijg je een behandeladvies op maat. Na het vooronderzoek weet je dus precies welke behandeling het beste bij jou past en ook wat de kosten hiervan zijn.
Hoe lang mag ik geen lenzen dragen voor het vooronderzoek?
arrow_downwardVoorafgaand aan het vooronderzoek gelden deze regels:
- Zachte contactlenzen 1 week uit
- Harde contactlenzen minimaal 4 weken uit
- Nachtlenzen minimaal 8 weken uit
Brilvoucher
Om deze weken te overbruggen kun je tijdelijk zachte lenzen gaan dragen wanneer je harde contactlenzen of nachtlenzen hebt. De laatste strikt contactlensloze week mag je wel je bril dragen. Heb je geen bril meer? Dan kun je van ons een brilvoucher krijgen om een tijdelijke bril aan te schaffen.
Waarom contactlenzen uitlaten?
Contactlenzen kunnen een afdruk achterlaten op het hoornvlies. Tijdens het vooronderzoek wordt de bouw van het oog opgemeten, de gezondheid van het oog bekeken en je visuele eisen in kaart gebracht. Heel belangrijk om tijdens het vooronderzoek de natuurlijke vorm van je hoornvlies exact te kunnen opmeten. Alleen zo is het mogelijk de juiste berekeningen voor de behandeling te bepalen.
Wat als mijn ogen niet geschikt zijn voor ooglaseren?
arrow_downwardHelaas is ooglaseren niet voor iedereen een oplossing. ExtraLenzen kunnen een perfect alternatief zijn. Een ExtraLens is eigenlijk een contactlens ín je oog in plaats van óp je oog. Deze methode is geschikt bij hogere min- en plus-sterktes, extreme afwijkingen, droge ogen of een dun hoornvlies. Ben je ouder dan 45 jaar? Dan kan de ReplaceLens-behandeling verziendheid en bijziendheid corrigeren.

De dag van de behandeling
Op de dag van de behandeling word je begeleid door ons team en geholpen door dezelfde oogarts die je eerder hebt gesproken. Dit geeft een vertrouwd gevoel. De behandeling zelf wordt zorgvuldig en met precisie uitgevoerd en duurt slechts enkele minuten. Na de behandeling krijg je medicatie mee naar huis en een overzicht van wanneer je welke medicatie moet gebruiken. Ook ontvang je een zonnebril die je ogen beschermt tegen het felle licht.
Doet een ooglaserbehandeling pijn?
arrow_downwardTijdens de behandeling voel je geen pijn, omdat je ogen worden verdoofd met oogdruppels. De ervaring van de herstelperiode kan per persoon verschillen. Pijn is voor iedereen anders en lastig te meten.
Iedere methode heeft een ander comfortniveau in de herstelperiode. Bij oppervlaktebehandelingen zoals TransPRK en Lasek is het buitenste laagje van het hoornvlies verwijderd. De eerste 3 tot 5 dagen zijn je ogen gevoelig of zelfs pijnlijk omdat dit weer moet herstellen. Veel mensen ervaren dit als onprettig. Dieptebehandelingen als ReLEx SMILE en IntraLasik worden als comfortabeler ervaren.
Wat als ik met mijn ogen knipper tijdens een behandeling?
arrow_downwardKnipperen is niet mogelijk. Tijdens de behandeling krijg je een ooglidspreider op. Geen comfortabel gevoel, maar nodig om knipperen tegen te gaan. Daarnaast zit er eye-tracking op de apparatuur, zodat je ogen continu gevolgd worden bij het wisselen van blikrichting.
Wanneer er een hele sterke knijpkracht van het oog aanwezig is, kan een andere laserbehandeling worden geadviseerd.
Mag ik make-up dragen na een behandeling?
arrow_downwardNa een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken. Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.
Voorafgaand aan de behandeling moet je 3 dagen stoppen met make-up. Vanzelfsprekend draag je geen make-up op de dag van je behandeling. Voor het vooronderzoek kun je wel gewoon make-up dragen.
Wat als ik na ooglaseren in mijn ogen wrijf?
arrow_downwardJe mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.
Lasek & TransPRK
Bij de Lasek en de TransPRK behandeling krijg je een bandagelensje in je ogen. Door, per ongeluk, in je ogen te wrijven zou je deze kunnen verplaatsen. Dit lensje wordt na 5 dagen verwijderd.
IntraLasik Femtosecond & ReLEx SMILE
Bij de IntraLasik Femtosecond en ReLEx SMILE behandeling is er vooral de eerste dagen een geringe kans op plooivorming als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht. Gelukkig is het wel te verhelpen.

Vlak na de behandeling
Lasek en TransPRK
Bij de Lasek- en TransPRK-behandeling krijg je ter bescherming een bandagelens in je oog. Dit kun je vergelijken met een beschermende contactlens. Per ongeluk in je ogen wrijven kan ervoor zorgen dat dit lensje verschuift. Het wordt na ongeveer vijf dagen weer verwijderd.
IntraLasik en ReLEx SMILE
Bij de IntraLasik- en ReLEx SMILE-behandeling bestaat vooral in de eerste dagen een kleine kans op plooivorming van het hoornvlies als je in je ogen wrijft. Mocht dit gebeuren, dan kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht. Gelukkig is dit te verhelpen.

Het herstel
Na de behandeling kom je binnen enkele dagen terug voor de eerste controle. Hierna volgen nog een aantal controleafspraken, zodat we je herstel goed in de gaten kunnen houden. Dit gestructureerde zorgproces zorgt ervoor dat complicaties zelden voorkomen. Heb je tussendoor vragen? Ons team staat altijd klaar om je te helpen en jouw vragen te beantwoorden.
Kan ik zelf autorijden na een vooronderzoek of behandeling?
arrow_downwardVooronderzoek en aansluitend gesprek met de oogarts
Nee, zelf autorijden kan niet. Pupilverwijdende druppels zorgen dat het zicht tijdelijk verminderd is en je gevoeliger bent voor het licht. Neem daarom altijd een chauffeur mee.
Dag van de behandeling
Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Wanneer je rustgevende medicatie hebt genomen, mag dit ook niet naar de kliniek toe. Je reactievermogen is dan 24 tot 72 uur verminderd. Volg bij medicatie altijd het advies van je apotheek.
Na de behandeling
In deze eerste dagen is je reactievermogen tijdelijk minder, het oog kan tranen en je zicht nog niet scherp zijn. Over het algemeen duurt dit 2 tot 5 dagen, afhankelijk van het type behandeling. Tijdens de eerste nacontrole wordt beoordeeld of je zicht goed genoeg is om auto te rijden. Dus zorg tot die tijd voor een chauffeur.
Hoe lang na een behandeling mag ik weer zwemmen of zonnebanken?
arrow_downwardDe gouden regel is tot 2 weken na je oogbehandeling geen water in je ogen. Dus niet zwemmen. Geen sauna. Ogen sluiten onder de douche en pas na 3 dagen haren wassen. De reden is om irritatie te voorkomen en de kans op infecties te verkleinen. Dat kan een flinke vertraging opleveren bij je herstel. Als je besluit om na 2 weken te gaan zwemmen, draag dan een zwembril.
Zonnebank
Draag het eerste half jaar na een laserbehandeling een zonnebril bij fel zonlicht. Verstandig ook om de eerste 6 maanden niet onder de zonnebank te gaan om je ogen te beschermen.

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs