Het oog
Jouw ogen bepalen hoe jij de wereld ziet. Soms scherp, soms wazig. Niet scherp zien wordt veroorzaakt door uiteenlopende oogafwijkingen. De oogvorm kan te lang zijn, juist te kort of is vervormd. Hierdoor valt het licht niet direct op het netvlies.
Het ideale oog
Het oog heeft één echt belangrijke functie. Een scherp beeld doorgeven van alles wat jij ziet. Dat doet je oog heel slim door ultiem teamwerk van het hoornvlies, de lengte van het oog en natuurlijke lens. In een normaal oog zijn deze bouwstenen volledig afgestemd. Zo niet, dan heb je een refractieafwijking. Je ziet niet scherp. De bekendste refractieafwijkingen zijn min-sterkte, plus-sterkte en een cilinderafwijking.
Sterkte afwijkingen
Bijziendheid (-)
Het hoornvlies is steiler dan normaal. Licht valt voor het netvlies. Het zicht veraf is niet scherp. Je hebt een min-sterkte.
Verziendheid (+)
Het hoornvlies is te vlak. Licht valt achter het netvlies. Het zicht dichtbij is niet scherp. Je hebt een plus-sterkte.
Cilinderafwijking (dioptrie)
Het hoornvlies is niet exact overal even bol als een voetbal, maar ovaalvormig. Er ontstaan 2 brandpunten op het netvlies in plaats van 1 bij een normaal oog. Het totale beeld is niet tegelijkertijd scherp. Het oog heeft in de verte 2 verschillende sterktes nodig.
Ouderdomsverziendheid (+)
De ooglens verouderd en wordt stugger. Lezen op korte afstand wordt lastiger en het instellen op verte of nabij heeft meer tijd nodig
Oogaandoeningen
Staar
Staar is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Licht valt hierdoor niet meer goed door de lens, waardoor je minder goed ziet.
Maculadegeneratie
De meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid onder ouderen is maculadegeneratie.Hierbij sterven er cellen in het centrale deel van je netvlies af. Het wordt daarom ook wel slijtage van het netvlies genoemd.
Keratoconus
Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt, gaat uitsteken en een cilindrische afwijking vertoont. Het treft bijna altijd beide ogen en kan in uiterste gevallen leiden tot slechtziendheid.
Droge ogen
Het hebben van droge ogen is een veel voorkomende oogaandoening die wisselend zicht (afwisselend wazig en scherp zien), roodheid en irritatie van het oogoppervlak kan veroorzaken.
Mouches volantes
Mouches volantes (ook wel bekend als floaters), zo worden de kleine donkere lijntjes, vlekjes, draadjes, spinnetjes, wolkjes e.d. genoemd die in het zicht kunnen verschijnen.
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs