Keratoconus (kegelvormig hoornvlies)
Keratoconus is een deels progressieve aandoening. Dit betekent dat de aandoening naar verloop van tijd steeds erger wordt, maar na een periode van verslechtering toch tot stilstand kan komen. Dat neemt niet weg dat het tot steeds meer ongemak kan leiden bij dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan activiteiten als lezen, autorijden en sporten.
Wat is keratoconus
Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt, gaat uitsteken (minder rond wordt) en een onregelmatig astigmatisme (cilindrische afwijking) vertoont. Het treft bijna altijd beide ogen en kan in uiterste gevallen leiden tot slechtziendheid.
Keratoconus komt vaker voor dan je denkt.
Hoewel de exacte oorzaak van deze aandoening nog onbekend is, suggereert onderzoek dat genetische factoren kunnen bijdragen evenals omgevingsfactoren zoals overmatige blootstelling aan UV-stralen en overmatig ogen wrijven. De ontwikkeling van een keratoconus begint meestal tussen 20 en 40 levensjaar. Vaak zie je na enkele jaren van toename een stabilisatie van het hoornvlies.
Vooronderzoek
Heb je het vermoeden dat je een keratoconus hebt en ben je benieuwd of je nog wel in aanmerking komt voor een ooglaser- of lensimplantatiebehandeling? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvend vooronderzoek en krijg inzicht in wat jouw situatie is én wat voor jouw ogen dan de beste oplossing is.
Met de metingen die tijdens het vooronderzoek worden gedaan, brengen we het hoornvlies van beide ogen op verschillende manieren (in 3D) compleet in kaart. Subtiele veranderingen in het hoornvlies zijn al jaren eerder zichtbaar dan dat je er zelf iets van merkt. Mocht je in de toekomst dus een keratoconus gaan ontwikkelen, dan is dat op deze metingen al zichtbaar.
Mochten we een keratoconus herkennen, dan wordt hier rekening mee gehouden in het behandeladvies. Ook is het mogelijk dat er gekozen wordt om na enkele maanden nog een extra vooronderzoek in te plannen om ervan overtuigd te zijn dat er geen progressie meer is. Zodra blijkt dat er geen verslechtering en/of verandering van de vorm van het hoornvlies optreedt, kunnen we verantwoord en veilig overgaan op de behandeling.
Keratoconus ooglaseren
Bij FYEO staan we voor veilig en verantwoord behandelen. Mocht uit de metingen die tijdens het vooronderzoek worden gedaan blijken dat je mogelijk een keratoconus hebt, dan is een ooglaserbehandeling niet mogelijk. Ooglaserbehandelingen geven het al verzwakte en dunnere hoornvlies namelijk alleen maar de kans om verder te verzwakken waardoor de uitpuiling toe kan nemen. Hiermee wordt de kans op andere complicaties groter.
Gelukkig hebben we wel geschikte alternatieven in huis die het zicht verbeteren, bijvoorbeeld ExtraLenzen of ReplaceLenzen. Er wordt dan extra rekening gehouden met de keuze van de lens die in het oog geplaatst gaat worden. Mocht je echter een ernstige vorm van keratoconus hebben, dan zullen we je doorverwijzen naar de reguliere oogzorg waar je verder geïnformeerd wordt over de best passende behandeling voor jou.
Keratoconus symptomen
Voordat je last krijgt van de symptomen van keratoconus kun je het al jarenlang hebben. Dus ben je jong en komt keratoconus voor in de familie? Zorg dan dat je er op tijd bij bent. Dankzij de geavanceerde metingen die tijdens het vooronderzoek worden uitgevoerd, zijn we in staat keratoconus (ook de aanleidingen die in de toekomst tot een keratoconus zouden kunnen leiden) al in een vroeg stadium te ontdekken.
De symptomen van keratoconus variëren van mild tot ernstig, maar veel voorkomende symptomen en klachten van mensen met deze aandoening zijn;
Overigens; keratoconus komt vaker voor bij mensen die last hebben van allergieën. Ook bij mensen die het Syndroom van Down of Turner hebben, komt keratoconus vaker voor.
Keratoconus behandeling
Bij FYEO behandelen we de keratoconus zelf niet. Wanneer uit de metingen die tijdens het vooronderzoek worden uitgevoerd blijkt dat je een keratoconus hebt, dan houden we daar wel rekening mee in het behandeladvies, maar als je te maken hebt met een ernstige vorm dan wordt je dus doorverwezen naar de reguliere oogzorg.
Daar worden over het algemeen de volgende opties aangeboden;
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs