fbpx Spring naar content
Leven zonder bril

Ooglaseren

Heb je genoeg van die bril of contactlenzen? En ben je benieuwd of ooglaseren geschikt is voor jouw ogen? Elk behandeltraject begint met een vooronderzoek. We hebben op deze pagina alle informatie over ooglaseren onder elkaar gezet.

visibility
Alle soorten behandelingen in huis
De beste oplossing voor jou
groups
Al 50.000 mensen gingen je voor
Een vertrouwd gevoel
medical_information
Arts van consult is behandelend arts
Een bekend gezicht

Ooglaserbehandeling op maat

Er bestaan verschillende behandelingen. Welke het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.

ReLEx SMILE

De meest oogvriendelijke ooglasertechniek. Uiterst comfortabel, want je oog wordt minimaal belast.

 • Snel en pijnloos herstel
 • Hoornvlies blijft sterk
 • Oogvriendelijkste behandeling
Lees meer arrow_forward
ReLEx SMILE

De meest oogvriendelijke ooglasertechniek. Uiterst comfortabel, want je oog wordt minimaal belast. Je herstelt snel en je zicht is al na enkele dagen helder.

De plaats van actie is het hoornvlies aan de voorkant van je oog. Nog geen halve minuut is nodig om het lentikel los te laseren. Dit is een schijfachtig stukje weefsel dat door weg te nemen de juiste correctie aan de oogbol geeft.

IntraLasik

De meest gebruikte en zeer comfortabele ooglaserbehandeling die bekend staat als de flapbehandeling.

 • Snel en pijnloos herstel
 • Flaptechnologie
 • Hoornvlies wordt gespaard
Lees meer arrow_forward
IntraLasik

De meest gebruikte en zeer comfortabele ooglaserbehandeling die bekend staat als de flapbehandeling. Deze behandeling geeft een snel herstel van je zicht en amper last na de behandeling.

De IntraLasik-behandeling wordt door 2 verschillende lasers uitgevoerd. Door ultrasnelle lichtpulsen af te geven in het hoornvlies, ontstaan er kleine luchtbelletjes waardoor het hoornvlieslaagje aan 1 kant loslaat. De arts kan hierdoor het flapje omslaan, zodat de volgende laser het zicht kan corrigeren.

TransPRK

Je ogen worden door niets of niemand aangeraakt. De behandeling is 100% lasergestuurd.

 • Herstel 3-5 dagen gevoelig tot pijnlijk
 • No-touch methode
 • Geschikt bij actieve levensstijl
Lees meer arrow_forward
TransPRK

Je ogen worden door niets of niemand aangeraakt. De behandeling is 100% lasergestuurd. De resultaten zijn hierdoor stabiel en bijna exact te voorspellen.

Eerst wordt de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd met een laser. Daarna corrigeert de laser het zicht in het onderliggende deel van het hoornvlies. De gehele behandeling duurt amper 1 minuut per oog.

Lasek
Lasek

Wellicht voorbijgestreefd door nieuwere technieken, maar nog steeds waardevol bij oogafwijkingen of risicovol contactwerk.

 • Herstel 3-5 dagen gevoelig tot pijnlijk
 • Geschikt bij actieve levensstijl
 • Mogelijk bij oogafwijkingen
Lees meer arrow_forward
Lasek
Lasek

Wellicht voorbijgestreefd door nieuwere technieken, maar nog steeds waardevol bij oogafwijkingen of risicovol contactwerk.

Eerst wordt de bovenste laag van het hoornvlies losgeweekt met alcohol. Zo komt het onderliggende deel bloot te liggen. Vervolgens vind hier de sterkte-correctie plaats.

Dit zeggen onze cliënten

Behandelde cliënt Edwin

Ooglaseren: IntraLasik

Zo uitgebreid testen had ik niet verwacht

Ferme blik in de camera. Een no-nonsens vrachtwagenchauffeur. Maar wel één met een levensverhaal. Van iemand met zwaar obesitas én slecht zien naar 50 kilo lichter en leven zonder bril. Ontmoet Edwin, of beter gezegd de nieuwe Edwin.

“Ogen zijn het eerste wat je van iemand anders ziet. Een stuk persoonlijkheid.” Wie Edwin aankijkt, kan hem alleen maar gelijk geven. Zijn knalblauwe ogen lijken een open boek.

Trots vertelt Edwin over zijn metamorfose die hij dit jaar heeft ondergaan. Eerst een maagverkleining tegen obesitas, daarna ooglaseren om weer goed te kunnen zien. “Ik wilde al langer van mijn bril af. Buiten laden en lossen in de regen, vettige glazen. Sowieso wil ik in het verkeer goed om me heen kunnen kijken.”

Het vooronderzoek was de eerste stap. Dat hij zo uitgebreid getest zou worden, had Edwin niet verwacht. “De hoeveelheid tests die ze doen, de oogdrukmeting, de lichtdoorlating, van die dingen allemaal. En dan niet één testje op dat gebied, maar meerdere.”

“Die mensen die doen eigenlijk niets anders, dus ja, hoe groot zijn nu de risico’s nog? Dat geeft toch net even iets meer vertrouwen, want ze gaan er nu ook echt in, dus dan moet het ook wel 100% goed zijn.”

Edwin is sinds zijn ogen zijn gelaserd compleet brilvrij. Hij is er supertevreden mee. “Ik ben compleet gereviseerd. We kunnen weer de toekomst in, gewoon verder.”

Hein

Lensimplantatie: ReplaceLens lasergestuurd

Alleen maar een blijer mens geworden

Hij blijft een mooie, ietwat ijdele man. Het jarenlange topschaatsen heeft Hein Vergeer altijd bewust gemaakt wat goed is voor hem. Tot op de dag van vandaag. Maar sommige zaken negeer je toch het liefst. Minder goed kunnen lezen als je eind 40 bent is zo’n dingetje.

“Daar ben je voor gewaarschuwd, maar dat geldt voor jou in principe niet natuurlijk, denk je dan. Tot dat het wel gebeurt.”

Hein probeerde zijn leesklachten half aan te pakken. Toch maar een leesbrilletje kopen. Liefst niet opzetten, omdat het er niet uit ziet.

Totdat hem nieuwe lenzen werden aanbevolen. “Hoe bedoel je, hele nieuwe lenzen?” vroeg ik nog aan de oogarts. “Nou gewoon, nieuwe lenzen. Je eigen lenzen eruit en nieuwe lenzen erin. In principe sta je binnen een uur weer buiten.”

Precies zoals het hem was uitgelegd, is de behandeling gegaan. De ReplaceLenzen ervaart Hein echt als een openbaring en geven hem een ongelooflijke vrijheid. “Niet meer ’s morgens wakker worden en dan je bril op moeten zetten. Anders kon ik niet op mijn telefoon kijken hoe laat het was. En het stond er echt met zulke grote letters op.”

Tijdens presentaties en lezingen kan Hein nu gewoon op zijn scherm kijken en zien wie er in de zaal zit. Voor zijn ReplaceLens-behandeling was dat constant brilletje wisselen of gissen wie de vraag stelde.

“Er gaat, letterlijk, een wereld voor je open. Ik ben alleen maar een blijer mens geworden.”

Lensimplantatie: ReplaceLens handmatig

Ik ben er zo blij mee. Ik zou het meteen weer doen

Het levensmotto van Juliëtte? Leef alsof het je laatste dag is. Het staat zelfs in haar telefoon. Alleen jammer dat ze de woorden amper nog zelf kon lezen.

Enthousiast vertelt Juliëtte haar verhaal hoe ze bij FYEO terecht is gekomen. Energiek en positief, zoals alles uit haar mond klinkt. “Dus ik zat op een feestje en ik hoorde dit verhaal van FYEO en ik denk, hé, dat is iets voor mij.”

Het was in de periode dat ze stapelgek werd van haar bril. “Brilletje op, brilletje af, brilletje op, brilletje af, brilletje vergeten, in paniek, want ik zit in een restaurant, ik heb mijn brilletje niet bij me. Ik kan de menukaart niet lezen.”

Het besluit om voor een behandeling te gaan was snel genomen. “En ik moet je zeggen, de volgende dag had ik al nergens last meer van. Je ziet meteen goed, de hele dag door. Ik heb geen last van halo’s, dat had ik ’s avonds wel met mijn lenzen. Overal kringen omheen, om de lichten van de lantaarnpalen, van de achterlichten van auto’s, ik heb het allemaal niet meer. Ik ben er zo, zo blij mee. Ik zou het echt meteen weer doen.”

“Afgelopen zomer hebben we een andere vakantie gedaan dan dat we normaal doen en dat heeft natuurlijk met corona te maken. We zijn toen de bergen in geweest. Dan loop je in die bergen en dan denk ik, wow, hier is het ook prachtig. Weet je, het zijn gewoon allemaal de kleine dingen. Als iedereen dat tevreden zijn heeft, van iedere dag genieten. Ik kan me niet voorstellen dat ik 1 dag chagrijnig ben. Nooit, dus dat zegt denk ik wel iets dat ik goed in mijn vel zit en overal plezier in heb.”

Behandelde cliënt Karin

Ooglaseren: Lasek

Dat ik mensen zie genieten, betekent echt alles voor mij

Een levensgenieter pur sang. Altijd positief in het leven staan. Dus toen Karin slechter ging zien, was het een kleine stap om de zaken meteen aan te pakken. “Na het vooronderzoek dacht ik, stap 1 is gezet, nu gaan we het ook maar gewoon doen.”

“Ik ben heel erg sociaal, ik geniet altijd van andere mensen. Ik ben juist gelukkig als ik die balans heb tussen leuke dingen doen, maar ook lekker thuis, lekker rustig aan. Ik wil alles meekrijgen.”

Dat het leven zelfs voor haar niet altijd schijnt, heeft Karin door een heftig fietsongeluk hard ondervonden. Het maakt dat ze nog meer waardeert waar ze altijd al van kon genieten. Zoals goed zien.

“Een aantal jaar geleden ben ik door een auto van mijn fiets gereden. Toen ben ik op mijn achterhoofd gevallen, waarbij ik mijn schedel heb gebroken. Daardoor kan ik niet meer volledig ruiken en proeven. Ik heb nog zo’n 12%, waar ik ondertussen wel aan gewend ben, maar als ik dan goed voor mijn ogen kan zorgen, dat doe ik dat natuurlijk heel graag.”

De beslissing om haar ogen te laten laseren was snel genomen. De behandeldag zelf was nog wel uitdagend. Het liep net wat anders dan gepland.

“Ik zou eigenlijk om 9 uur in de ochtend mogen, en toen belden ze die dag dat er iets tussen was gekomen. Dus toen moest ik om 4 uur ’s middags. Dus ik heb me de hele dag op zitten fokken. Maar dan ben ik wel zo, even doorbijten en dan is het ook gedaan.”

“Ik organiseer ook evenementen. Als ik dan ook zie dat mensen genieten, dat die beleving optimaal is, dat ik ze zie lachen, maar ook de verschillende emoties bij die mensen kan zien, dat betekent echt alles voor me.”

Vooronderzoek behan
Consult behandeling
Voorbereiding behandeling
OK-Medicatie uitleggen

Behandeltraject

1. Gratis vooronderzoek
arrow_forward

Gratis vooronderzoek

Het vooronderzoek is altijd gratis, geheel vrijblijvend en bestaat uit 2 delen. Tijdens het eerste deel worden je ogen uitgebreid gemeten. Er wordt onder andere gekeken naar jouw sterkte-afwijking, de bouw van je ogen, de algemene gezondheid van je ogen én of je geschikt bent voor een behandeling. Het tweede deel is een consult met de oogarts die uiteindelijk ook jouw behandeling uitvoert.

2. Behandeladvies op maat
arrow_forward

Behandeladvies op maat

Samen met de oogarts bespreek je welke behandeling voor jou het beste resultaat geeft. Er wordt naast alle metingen die zijn gedaan ook gekeken naar jouw persoonlijke situatie. Wat zijn je hobby’s, beroep en andere dingen die belangrijk zijn voor jouw zicht. Wij hebben alle behandelingen in huis waardoor we jou het beste advies kunnen geven.

3. Behandeling
arrow_forward

Behandeling

De behandeling vindt plaats in één van onze klinieken door de oogarts die je hebt gesproken tijdens het consult. Zo zie je meteen een bekend gezicht, wel zo fijn. Je ontvangt van tevoren uitgebreide informatie om je optimaal voor te bereiden.

4. Nazorg & controles
arrow_forward

Nazorg & controles

Kwaliteit staat voorop. Nazorg is daarom een belangrijk onderdeel na jouw behandeling. Controles zijn hierin onmisbaar. Zo kunnen we jouw herstel monitoren.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor deze behandeling?

1
2
3
Wat is je leeftijd?(Vereist)

Veelgestelde vragen over ooglaseren

Bij welke sterkte is ooglaseren mogelijk? arrow_downward

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Ooglaseren als behandeling is dan niet altijd een optie. Alternatieve behandelingen kunnen ExtraLenzen, de Readon-behandeling of ReplaceLenzen zijn. Je ogen kunnen ook gelaserd worden bij een minimale min-afwijking van -0,75 en bij een minimale plus-afwijking van +0.50.

Wanneer is er sprake van een medische indicatie voor ooglaseren? arrow_downward

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

Vergoeding basisverzekering

In enkele situaties is een vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Alleen de oogarts kan op basis van het vooronderzoek bepalen of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Uiteindelijk neemt je zorgverzekeraar hier een beslissing over.

Wat als mijn ogen niet geschikt zijn voor ooglaseren? arrow_downward

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Contactlens ín je oog

De ExtraLens is eigenlijk een soort contactlens ín je oog in plaats van óp je oog. Vooral geschikt voor hogere min- en plus-sterktes, extreme afwijkingen, droge ogen of dun hoornvlies. De ultradunne lens is niet zichtbaar voor anderen. Eenmaal geïmplanteerd, kan de lens levenslang blijven zitten. Maar ook zonder problemen verwijderd of vervangen worden, mocht je ooit van je leesbril af willen. In tegenstelling tot ooglaseren verandert niets aan de anatomie van je ogen.

ReplaceLenzen

Een andere mogelijke behandeling kunnen ReplaceLenzen zijn. Ben je ouder dan 45 jaar, dan kan de ReplaceLens-behandeling verziendheid aanpakken.

Geeft ooglaseren een blijvend resultaat? arrow_downward

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.

Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt na een ooglaserbehandeling. Dit betekent alleen niet dat je ogen en je sterkte in de loop der jaren niet meer kunnen veranderen. Door het ouder worden, krijg je wellicht last van staar of kun je een leesbril nodig hebben.

Leesbril door het ouder worden
Heel veel mensen vragen zich af of ze na een ooglaserbehandeling een leesbril nodig hebben. Het feit dat je door het ouder worden een leesbril nodig hebt, heeft niks te maken met je hoornvlies, maar met je ooglens. Door het ouder worden kan je ooglens niet meer scherpstellen voor dichtbij. Je hebt dan last van ouderdomsverziendheid. Dit staat dus los van de ooglaserbehandeling. Een oplossing hiervoor is een lensimplantatie. In de meeste gevallen adviseren we deze daarom ook als je een leeftijd hebt waarop het waarschijnlijk niet lang meer duurt voordat je leesklachten krijgt.

Hoe gaat ooglaseren in zijn werk? arrow_downward

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.
De laser verdampt minuscule laagjes weefsel van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Voorzijde hoornvlies
Bij ogen laseren richt iedere behandeling zich alleen tot de voorzijde van het hoornvlies. De onderste 2/3 van het hoornvlies blijft volledig intact en wordt totaal niet geraakt door de laser.

Doet een ooglaserbehandeling pijn? arrow_downward

Je ogen zijn verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voel je tijdens de behandeling geen pijn. Er zit wel verschil in hoe de herstelperiode wordt ervaren. Pijn is namelijk voor iedereen verschillend en lastig te meten. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk in het herstel. Deze worden door de meeste mensen dan ook als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan. Iedere behandeling is dus anders in comfortniveau.

Is ooglaseren mogelijk als je zwanger bent? arrow_downward

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Tijdens een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding neemt de hormonale activiteit toe. Je zicht kan hierdoor beïnvloed worden. Daarom laseren wij pas 3 maanden nadat je bent bevallen of bent gestopt met het geven van borstvoeding.

Is ooglaseren mogelijk bij verziendheid? arrow_downward

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

Ogen laseren

Ooglaseren is sterk leeftijdsgebonden. Tot ongeveer 45 jaar is ooglaseren vaak de beste optie. Na 45 jaar zijn de Readon ReplaceLens- of ReplaceLens-behandeling meer geschikt.

Persoonlijk advies bij jou in de buurt

FYEO heeft 10 klinieken waar je welkom bent voor alle vooronderzoeken en nazorg. Ontdek welke kliniek het dichtstbij is voor jou. Zo komt die ooglaserbehandeling nóg dichterbij!

location_on Vind een kliniek in de buurt

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

 • Persoonlijk behandeladvies op maat
 • Oogarts van consult, is behandeld oogarts
 • All-in prijs