Vooronderzoek

Brochure

Oogstrelende technologie

Ogen laseren en meer

Zeg oogbehandeling en je denkt aan ooglaseren. Terecht. Het is veruit de meest toegepaste weg-met-je-bril-of-contactlenzen behandeling. Ogen laseren corrigeert je oogsterkte nauwkeurig. Zowel bij min-sterkte, plus-sterkte of cilinderafwijking. Welke behandeling jou past hangt van af van je oogsituatie, leeftijd en leefstijl. Hightech-lasers only.

Essentiële eerste stap

Het vooronderzoek

De eerste en essentiële stap om je oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. Je vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend. Inclusief metingen, gesprek met de oogarts en behandeladvies. Ook wanneer je niet voor een behandeling gaat. Of je ogen niet behandeld kunnen worden door contra-indicaties.

Geschikt voor een behandeling?
Dat hangt af van:

 • Grootte van je pupil
 • Dikte van je hoornvlies
 • Gebruik van je ogen in het dagelijks leven
Lounge FYEO
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is ooglaseren?

Ogen laseren is het corrigeren van de bolling van je oog met een hightech-laser. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Het oog kan te lang zijn, juist te kort of niet mooi rond. Hierdoor valt het licht niet direct op het netvlies. En zie jij de wereld niet scherp.

Alles op een rijtje

Ooglaseren to-the-point

 • Bij sterkteafwijkingen tussen -12 en + 4,5
 • Bij cilinderafwijking tot -6
 • Dieptebehandelingen: ReLEx SMILE en IntraLasik
 • Oppervlaktebehandelingen: TransPRK en Lasek
 • Leeftijd van 18 tot 45 jaar
 • Ooglaseren niet mogelijk of wenselijk? Je alternatief is een implantlens: ExtraLenzen, ReplaceLenzen of een Readon-behandeling bij leesklachten
Ooglaserbehandeling

Twee stappen

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen.

 1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
 2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren. De laser verdampt minuscule laagjes van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Voorzijde hoornvlies
Bij ogen laseren richt iedere behandeling zich alleen tot de voorzijde van het hoornvlies. De onderste 2/3 van het hoornvlies blijft volledig intact en wordt totaal niet geraakt door de laser.

Plussen opgesomd

De voordelen van ooglaseren

 • Af van je bril of contactlenzen
 • Eénmalige investering
 • Veiliger dan levenslang contactlenzen dragen
 • Langetermijneffecten van ooglaseren zijn bekend en positief
Neveneffecten en complicaties

Risico's van ooglaseren

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan.

Meer over neveneffecten en complicaties
Cliënt ooglaserbehandeling
Maatwerk

Soorten ooglaserbehandelingen

De techniek van ooglaseren ontwikkelt zich razendsnel. Iedere laserbehandeling heeft eigen voordelen en minpunten op het gebied van herstel, geschiktheid, pijnbeleving en kostenplaatje. Met voor ieder oog de juiste oplossing.

Meer over ooglaserbehandelingen
Dieptebehandeling

ReLEx SMILE

Modernste en meest geavanceerde ooglaserbehandeling. Minimale belasting voor je ogen, waardoor snel herstel.

Verdieping ReLEx SMILE
Dieptebehandeling

IntraLasik

Ook wel de flaptechnologie genoemd. Volledig lasergestuurd. Geen pijn of last na de behandeling. Zeer snel herstel van je zicht.

Verdieping IntraLasik
Oppervlaktebehandelingen

TransPRK

No-touch methode, 100% computergestuurd. Resultaten zijn stabiel en bijna exact te voorspellen.

Verdieping TransPRK
Oppervlaktebehandeling

Lasek

Voordeligste ooglaserbehandeling. Geschikt bij opvallende oogafwijkingen, contactsporten en extreme beroepen.

Verdieping Lasek
Cliënt en Arts na ooglaserbehandeling
Altijd de beste oplossing in huis

Het bepalen van jouw behandeling is een complexe puzzel die je samen met je oogarts maakt. Te beginnen met het vooronderzoek.

Een groot voordeel: wij hebben álle types laserbehandelingen in eigen huis. Wat jouw ogen nodig hebben, bieden wij aan.

Bijna voor iedereen

Ben ik geschikt voor ooglaseren?

Snelle technologische vooruitgang maakt ooglaseren geschikt voor steeds meer ogen. Check hier wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling.

Check voorwaarden ooglaseren
Behandeling ogen laseren
Geen verrassingen

Ooglaseren stap voor stap

Alle behandelingen zijn comfortabel en veilig. Iedere ooglaserbehandeling met een eigen unieke techniek. Net als jouw ogen.

Lees meer over het behandeltraject
Herboren zien

Herstel na ogen laseren

De nazorg van een ooglaserbehandeling is vrij eenvoudig: tijd, rust, controles en oogmedicatie. Hoe je herstelt verschilt per behandeling. Zorg wel dat je nauwkeurig de leefregels van je oogarts volgt.

Meer over herstellen van ooglaseren
Altijd all-inclusive prijs

Kosten ooglaseren

Ooglaseren is een éénmalige investering waar je jarenlang van kunt genieten. Het kostenplaatje is altijd gebaseerd op een all-inclusive prijs. Zonder onverwachte kosten. Heb je de financiën niet direct beschikbaar en ben je op zoek naar betalingsopties? Wil je meer weten over een vergoeding vanuit de basisverzekering? Of een helder overzicht van alle prijzen?

Check kosten ooglaseren

Veelgestelde vragen over ooglaseren

 • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
 • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
 • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.

Ja dat kan. Staar zit in de ooglens en niet in het hoornvlies.

Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Pijn is voor iedereen verschillend en dus lastig te meten. Er zit ook verschil in hoe de behandeling en de herstelperiode ervaren wordt. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 4 dagen gevoelig in het herstel. Deze worden door de meeste mensen als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan.

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.

Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is. Een lui oog betreft maar 1 oog. Het vooronderzoek geeft aan of het niet-luie oog behandeld kan worden.

In principe is ooglaseren bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou.

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 1095 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1695 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2195 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.

Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou.

Dat is een afhankelijk van je leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar zal je, net als iedereen, een leesbril nodig hebben. Dat heeft alles te maken met de veroudering van je natuurlijke ooglens die steeds stugger wordt. Je bent dan ouderdomsverziend.

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Zowel Lasek als IntraLasik zijn ooglaserbehandelingen, maar het verschil is de techniek die gebruikt wordt. Lasik en IntraLasik hebben ieder een eigen methode om de eerste stap van ogen laseren uit te voeren: het bereiken van de juiste laag in het hoornvlies. En iedere behandeling heeft een eigen comfortniveau en herstelperiode na de behandeling.

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Een aantal risico's opgesomd.

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. 

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. 

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.