Vooronderzoek

Brochure

Alles wat je moet weten

Ooglaseren

Ben je benieuwd of het voor jou interessant is om je ogen te laten laseren? We hebben op deze pagina alle informatie over ooglaseren onder elkaar gezet.

Ooglaseren Leon header Ooglaseren Leon header

Wat is ooglaseren

Ooglaseren is het corrigeren van de bolling van je oog met een hightech-laser. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Het oog kan te lang zijn, juist te kort of niet mooi rond. Hierdoor valt het licht niet direct op het netvlies en zie jij de wereld niet scherp.

Voordelen van ooglaseren

  • Geen bril of contactlenzen meer
  • Veiliger dan levenslang contactlenzen dragen
  • Eénmalige investering

Ooglaserbehandeling op maat

Ooglaseren is veruit de meest bekende, maar ook de meest toegepaste behandeling om weer zonder hulpmiddelen te kunnen zien. Zowel bij min-sterkte, plus-sterkte áls een cilinderafwijking is het mogelijk om je ogen te laten laseren. Er bestaan verschillende behandelingen. Welke het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken, verspreidt over midden en zuid Nederland, bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.

Behandelingsmethoden

De oogarts bepaalt bij het consult aan de hand van je oogconditie, activiteiten in het dagelijks leven en werk welke behandelingsmethode het best bij jou past. Je krijgt dus altijd een persoonlijk behandeladvies op maat.

ReLEx SMILE

Modernste en meest geavanceerde ooglaserbehandeling. Minimale belasting voor je ogen, waardoor je snel herstelt.

Lees meer

IntraLasik

Ook wel de flaptechnologie genoemd. Volledig lasergestuurd. Geen pijn of last na de behandeling. Zeer snel herstel van je zicht.

Lees meer

TransPRK

No-touch methode, 100% computergestuurd. Resultaten zijn stabiel en bijna exact te voorspellen.

Lees meer

Lasek

Voordeligste ooglaserbehandeling. Geschikt bij opvallende oogafwijkingen, contactsporten en extreme beroepen.

Lees meer

Ogen laseren stap voor stap

Alle behandelingen zijn comfortabel en veilig. Iedere ooglaserbehandeling heeft een eigen unieke techniek, toch bestaat je behandeling altijd uit twee stappen.

  1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
  2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren. De laser verdampt minuscule laagjes van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Het vooronderzoek

De eerste stap in jouw behandeltraject is het vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend. Ook als je uiteindelijk besluit om niet behandeld te worden.

Meer over het vooronderzoek

Altijd gratis en vrijblijvend. Inclusief metingen, gesprek met de oogarts die je uiteindelijk behandelt en behandeladvies op maat. Mocht een andere behandelmethode (denk aan lensimplantatie) beter passen, kom je hier tijdens een vooronderzoek achter.

Vooronderzoek aanvragen

Benieuwd of je geschikt bent?

Ooglaseren is bijna voor iedereen een optie. Ben je tussen de 18 en 45 jaar oud? Ligt je sterkteafwijking tussen de -12 en +4,5 en heb je een cilinderafwijking die niet groter is dan -6? Dan ben je mogelijk geschikt! Een uitgebreid vooronderzoek zal moeten uitwijzen of je daadwerkelijk behandeld kan worden. Wanneer een ooglaserbehandeling voor jou niet mogelijk is of niet leidt tot het beste resultaat, hebben we de ExtraLens behandeling in huis.

Lees meer

Alle behandelingen in huis

Het bepalen van jouw behandeling is een complexe puzzel die je samen met je oogarts maakt. Een groot voordeel is dat wij álle type laserbehandelingen in eigen huis hebben en in meer dan 20 jaar ruim 50.000 behandelingen hebben uitgevoerd.

Neveneffecten en complicaties

Risico's van ooglaseren

Geen operatie is zonder risico ook ooglaseren niet. De kans is heel klein, maar er kunnen neveneffecten en complicaties ontstaan.

Lees meer
Altijd all-inclusive

Kosten ooglaseren

Ooglaseren is een éénmalige investering waar je jarenlang van kunt genieten. Het kostenplaatje is altijd gebaseerd op een all-inclusive prijs, dit betekent dat het uitgebreide vooronderzoek, het consult met de arts en alle controles bij de prijs zijn inbegrepen. Zonder onverwachte kosten dus. Heb je de financiële middelen niet direct beschikbaar? Dan bieden wij verschillende betalingsopties.

Bekijk prijzen en vergoedingen
Garantiebepaling

Levenslange garantie op je behandeling

Als na je behandeling blijkt dat het resultaat toch niet overeenkomt met de vooraf ingeschatte en vastgestelde gezichtsscherpte, dan kan je een gratis herbehandeling laten uitvoeren. Mits uiteraard medisch verantwoord en de reststerkte een last is in je dagelijks leven.

Meer informatie

Ervaringen ooglaseren

Lees of luister naar het verhaal van Leon van der Zanden. De Brabantse cabaretier en presentator onderging een Lasek ooglaserbehandeling bij FYEO en deelde zijn ervaring voor de camera. "Met mijn 'nieuwe ogen' zie ik alles nu vlijmscherp."

Lees meer

Waar kun je jouw ogen laten laseren?

FYEO heeft klinieken verspreidt over Nederland. Ontdek welke kliniek het dichtstbij is voor jou. Zo komt die ooglaserbehandeling nóg dichterbij!

Herboren zien

Herstel na ogen laseren

De nazorg van een ooglaserbehandeling is vrij eenvoudig: tijd, rust, controles en oogmedicatie. Hoe je herstelt verschilt per behandeling. Zorg wel dat je nauwkeurig de leefregels van je oogarts volgt.

Lees meer
Op controle

Nazorg na ogen laseren

Controles zijn een belangrijk onderdeel van het nazorgtraject bij een ooglaserbehandeling. Hierbij houden we het herstel van je hoornvlies na de behandeling in de gaten.

Lees meer

Veelgestelde vragen over ooglaseren

Het is mogelijk dat je van tevoren had verwacht om met jouw sterkte in aanmerking te komen voor ooglaseren. Misschien heb je zelfs al een vooronderzoek gehad bij een andere oogkliniek waaruit dit bleek. Toch kan het zijn dat het advies na een vooronderzoek bij FYEO is om voor een ExtraLens behandeling te kiezen.

Om een optimale zichtkwaliteit te realiseren, dienen we rekening te houden met de specifieke vorm van jouw hoornvlies. Daarom adviseren we bij onze ooglaserbehandelingen Lasek, TransPRK en IntraLasik om deze altijd customised (ook wel bekend als wavefront) uit te laten voeren.

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. 

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

  1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
  2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Daarom bieden wij levenslange garantie aan op al onze behandelingen. Een aantal risico's opgesomd.

Zowel Lasek als IntraLasik zijn ooglaserbehandelingen, maar het verschil is de techniek die gebruikt wordt. Lasik en IntraLasik hebben ieder een eigen methode om de eerste stap van ogen laseren uit te voeren: het bereiken van de juiste laag in het hoornvlies. En iedere behandeling heeft een eigen comfortniveau en herstelperiode na de behandeling. Bij het vooronderzoek kijken we voor welke behandeling je in aanmerking komt en welke het beste bij jouw ogen en levensstijl past. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Dat is een afhankelijk van je leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar zal je, net als iedereen, een leesbril nodig hebben. Dat heeft alles te maken met de veroudering van je natuurlijke ooglens die steeds stugger wordt. Je bent dan ouderdomsverziend.

Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 1050 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1850 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2350 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen.

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

In principe is ooglaseren bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is. Een lui oog betreft maar 1 oog. Het vooronderzoek geeft aan of het niet-luie oog behandeld kan worden.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad. 
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Je ogen zijn verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voel je tijdens de behandeling geen pijn. Er zit wel verschil in hoe de herstelperiode wordt ervaren. Pijn is namelijk voor iedereen verschillend en lastig te meten. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk in het herstel. Deze worden door de meeste mensen dan ook als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan. Iedere behandeling is dus anders in comfortniveau. 

Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.

Ja dat kan. Staar zit in de ooglens en niet in het hoornvlies.

  • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
  • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
  • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.