fbpx Spring naar content

Welke mogelijke complicaties heeft ooglaseren?

Het komt bijna nooit voor dat er bij ooglaseren iets gebeurt, gelukkig. En als er complicaties optreden, kunnen we deze vaak goed oplossen met medicatie of een extra behandeling. Daarom is het belangrijk dat je na een ooglaserbehandeling nooit een controle afspraak mist. En dat je je houdt aan de leefregels en adviezen die wij je geven. Hieronder leggen we uit welke complicaties kunnen ontstaan.

Mogelijke complicaties ooglaseren

Onder- of overcorrectie

Het kan gebeuren dat wij je sterkte iets te weinig (ondercorrectie) of iets te veel (overcorrectie) hebben gecorrigeerd. Hoe groter jouw sterkteafwijking, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Vaak kunnen we met een
aanvullende behandeling het probleem oplossen.

Littekenvorming (haze)

Soms ontstaat er tijdens het genezen van de wond littekenweefsel in je hoornvlies.
Hierdoor zie je tijdelijk minder en/of minder contrast. Na 3 tot 12 maanden zie je weer helder. We kunnen dit met medicatie versnellen.

Wondje hoornvlies

Als je herstelt van je ooglaserbehandeling is je hoornvlies nog kwetsbaar. Er kan een klein wondje ontstaan. Je krijgt dan plotseling klachten zoals pijn, tranen of last van het licht. Dat gebeurt meestal ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden. Later op de dag worden deze klachten minder. Als dit gebeurt, kun je het oog vochtig houden met zalf of druppels. Je kunt ook extra pijnmedicatie nemen.

Infectie

De kans is heel klein dat je na je ooglaserbehandeling een infectie krijgt. Om dit risico te beperken krijg je antibiotica en onstekingsremmers. Gebeurt het toch, dan merk je dit enkele dagen na de operatie. Je oog wordt dan rood en doet meestal pijn. En je gezichtsscherpte neemt sterk af. Neem in dat geval direct contact op met je oogarts. Of bel ons alarmnummer dat 24/7 bereikbaar is; deze vind je in de behandelbrochure. Hoe sneller we je behandelen, hoe minder schade de infectie veroorzaakt.

Andere behandeling door hard knijpen met de oogleden

Door hard knijpen met de oogleden tijdens de behandeling is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een andere behandeling. Deze behandeling vindt op een ander moment plaats.

Bij IntraLasikFlap-behandeling: flapcomplicaties

Krijg je een IntraLasik-behandeling, dan maken we een zogenaamd flapje in je hoornvlies. Dit kan wel eens tot de volgende specifieke problemen leiden die iets langzamer genezen.

Flapje niet volledig omgeklapt

Soms kunnen we dit flapje niet volledig omklappen. De IntraLasik-behandeling kan op dat moment niet doorgaan. We kiezen er dan meestal voor om op een ander moment een oppervlaktebehandeling te doen.

Epitheliale cel-ingroei

In een enkel geval ligt het flapje niet helemaal glad op het oog. Tijdens een vervolgbehandeling leggen we het flapje dan opnieuw op het oog.

Flapverschuiving

Het komt bijna nooit voor dat het flapje verschuift. Als het toch gebeurt, is dit meestal het gevolg van wrijven in het oog. Je moet de eerste 4 weken na je IntraLasik-behandeling extra voorzichtig zijn en niet in je ogen wrijven. Draag de eerste nacht na de behandeling de beschermbril die je van ons krijgt. Zo voorkom je dat je per ongeluk in je ogen wrijft. Verschuift het flapje toch, dan leggen we het in een vervolgbehandeling terug.

Flapsmelten

Zeer uitzonderlijk. Het kan gebeuren als je extreem droge ogen hebt of na een ontstekingsreactie van het hoornvlies na de behandeling. Dit moet zelf genezen, maar duurt relatief lang.

Dit zeggen onze cliënten

Saskia behandelde cliënt

Lensimplantatie: ExtraLenzen

Ik ben meteen gaan sparen voor mijn ogen

Zo moeder, zo dochter. Zat haar moeder op korfbal, wilde Saskia ook korfballen vanaf de welpjes en sinds haar vijftiende in een hecht vriendenteam. Toen haar moeder haar ogen liet laseren, dacht Saskia gelijk: dit wil ik ook.

“Ik denk dat ik in groep 4 een bril nodig had. En toen heb ik al heel snel aan mijn moeder gevraagd of ik alsjeblieft lenzen mocht. Vooral ook voor het sporten, want ik zag het niet zitten met een bril te korfballen.”

“Mijn sterkte was -9, dus ik zag echt bijna niets. Mijn moeder heeft zich, denk ik, op haar veertigste laten laseren. Toen had ze een video meegekregen hoe dat laseren precies ging. Dat vond ik echt supereng om naar te kijken, maar ik dacht wel: dit wil ik ook.”

Het was in de tijd dat Saskia net haar eerste echte fulltimebaan had. “Ik heb toen gezegd, het eerste waar ik voor ga sparen, zijn mijn ogen. Ik heb als accountant natuurlijk wel een beetje een berekening gemaakt,” voegt ze er lachend aan toe. “Als ik kijk naar wat ik uitgaf per jaar aan lenzen en bril, dan is dit het voor mij 100% waard. Ik heb er echt geen moment spijt van gehad.”

Behalve misschien om de geintjes van haar teamgenoten lacht ze hardop. “Van mijn team hoor ik nu allerlei opmerkingen, zo van, ik hoop dat je nu eindelijk een keer kan scoren. Dus ja, dat moet ik nog even laten zien.”

star star star star star
"Na lang nadenken toch mijn ogen laten laseren en achteraf gezien had ik dat al veel eerder moeten doen! Wat een heerlijk gevoel om geen lenzen of bril meer te hoeven dragen."
Behandelde cliënt Patrick Lodewijks

Lensimplantatie: ReplaceLens lasergestuurd

Ik kan weer voorlezen aan mijn kleinkinderen

Toen zijn bril voor de zoveelste keer stukviel, was het zijn zus die opmerkte dat het de hoogste tijd was. Patrick kon alleen maar toegeven. Het was inderdaad tijd om een afspraak voor een oogbehandeling te maken.

“Ik zal nooit vergeten dat ik op mijn veertigste verjaardag 6 brilletjes kreeg van plus 1. Daar wil je niet aan toegeven. Ik vond mezelf geen brilman, terwijl dat wel zo was, want ik had ‘m gewoon keihard nodig. Was ik hem kwijt, stond hij op mijn hoofd.”

Gedurende zijn indrukwekkende keeperscarrière merkte Patrick Lodewijks hoe enorm belangrijk het is om goed te kunnen waarnemen. “Daarna doe je nog veel op intuïtie, maar het eerste signaal is wat je ziet en daar handel je naar.”

Tijdens het trainersvak was het vaak aanklooien op de bank. “Dichtbij met leesbril, veraf snel weer af. Wat een gedoe was dat.”

Na de opmerking van zijn zus maakte Patrick inderdaad snel een afspraak bij FYEO. Hij kijkt met een tevreden gevoel terug. “De oogarts die mij geholpen heeft praatte mij door de behandeling heen. Dat gaf me rust. Nu gaan we dit doen, nu gaan we dat doen. Als het goed is zie je dit, nu zie je dat…”

“Ik heb wel wat dingen meegemaakt in mijn leven waardoor je een aantal zaken wat meer in perspectief plaatst. Ik ben inmiddels 2 keer opa. We zitten nu in de fase van voorlezen voordat ze gaan slapen. Ja, hoe fijn is dat je gewoon het boekje kunt pakken zonder dat je denkt, waar is mijn bril. Je kunt gewoon Woezel en Pip voorlezen.”

Behandelde cliënt

Lensimplantatie: ExtraLenzen

Happy toen ik de volgende dag wakker werd

Grote kans dat je Mandy bij een behandeling in onze kliniek in Eersel tegenkomt. Als cliëntbegeleidster bereid ze onze cliënten voor op hun behandeling. Tot Mandy merkte dat haar zicht verslechterde en ze zelf cliënt werd in haar eigen kliniek.

“Ik draag al vanaf kleins af aan een bril of lenzen. Ik merkte dat mijn lenzen steeds sneller wazig werden. Een vooronderzoek gehad, een consult bij de oogarts. Ik kwam erachter dat ik niet geschikt was voor het laseren, omdat mijn hoornvlies te dun was en ik littekens had op mijn oog.”

Gelukkig kwam Mandy in aanmerking voor Extralenzen, een perfect alternatief voor ooglaseren. “Het is een hele fijne behandeling, bijna geen herstelperiode. Ik was ook benieuwd hoe het bij de ExtraLens zou zijn met de oogdruk, want dat kan per persoon verschillen. Maar het was helemaal goed, dus ik was gerustgesteld. Echt happy toen ik de volgende dag wakker werd.”

“Als ik doordeweeks thuiskom, ga ik lekker op de bank zitten. Ik kijk een filmpje, ik ga een rondje wandelen, ik kan alles doen zonder problemen. Ik ben er echt heel blij mee.”

Hein

Lensimplantatie: ReplaceLens lasergestuurd

Alleen maar een blijer mens geworden

Hij blijft een mooie, ietwat ijdele man. Het jarenlange topschaatsen heeft Hein Vergeer altijd bewust gemaakt wat goed is voor hem. Tot op de dag van vandaag. Maar sommige zaken negeer je toch het liefst. Minder goed kunnen lezen als je eind 40 bent is zo’n dingetje.

“Daar ben je voor gewaarschuwd, maar dat geldt voor jou in principe niet natuurlijk, denk je dan. Tot dat het wel gebeurt.”

Hein probeerde zijn leesklachten half aan te pakken. Toch maar een leesbrilletje kopen. Liefst niet opzetten, omdat het er niet uit ziet.

Totdat hem nieuwe lenzen werden aanbevolen. “Hoe bedoel je, hele nieuwe lenzen?” vroeg ik nog aan de oogarts. “Nou gewoon, nieuwe lenzen. Je eigen lenzen eruit en nieuwe lenzen erin. In principe sta je binnen een uur weer buiten.”

Precies zoals het hem was uitgelegd, is de behandeling gegaan. De ReplaceLenzen ervaart Hein echt als een openbaring en geven hem een ongelooflijke vrijheid. “Niet meer ’s morgens wakker worden en dan je bril op moeten zetten. Anders kon ik niet op mijn telefoon kijken hoe laat het was. En het stond er echt met zulke grote letters op.”

Tijdens presentaties en lezingen kan Hein nu gewoon op zijn scherm kijken en zien wie er in de zaal zit. Voor zijn ReplaceLens-behandeling was dat constant brilletje wisselen of gissen wie de vraag stelde.

“Er gaat, letterlijk, een wereld voor je open. Ik ben alleen maar een blijer mens geworden.”

Behandelde cliënt Serina

Ooglaseren: Lasek

Superwoman in 25 seconden ooglaseren

Serina zit duidelijk op haar praatstoel. De speelsheid spat ervan af. Flirten met de camera. Haar prachtige zwarte krullen bewegen mee wanneer ze met veel armbewegingen praat. Maar het zijn haar ogen die écht vertellen. Een enthousiast verhaal over haar recente ooglaserbehandeling. Natuurlijk positief, want Serina is maar wat blij met haar nieuwe ogen.

“Bij het laatste onderzoek zag ik bijna de kleinste letters. Dat zien normale mensen niet eens. Ik kan nu achter in de klas gaan zitten, omdat ik alles zo goed kan lezen. En toen besefte ik pas, wow, ik had dit eigenlijk eerder moeten doen.”

Want hoe slecht zag Serina voordat haar ogen gelaserd werden. Zo slecht dat kijken echt een obstakel werd. “Voor mij is het belangrijk dat ik iemands gezicht kan zien. Dan zie ik uitdrukkingen. Die zag ik gewoon niet. Dan durf je ook niet meer te kijken omdat je niets ziet.”

Ze is nog verrast hoe soepel de behandeling uiteindelijk ging. “Twee uurtjes met het onderzoek bezig en maar 25 seconden met laseren. Het vooronderzoek duurde langer dan het laseren.” Ze lacht nog maar eens hartelijk. “Super woman. Dat was ik al, maar nu nog meer.”

Behandelde cliënt Karin

Ooglaseren: Lasek

Dat ik mensen zie genieten, betekent echt alles voor mij

Een levensgenieter pur sang. Altijd positief in het leven staan. Dus toen Karin slechter ging zien, was het een kleine stap om de zaken meteen aan te pakken. “Na het vooronderzoek dacht ik, stap 1 is gezet, nu gaan we het ook maar gewoon doen.”

“Ik ben heel erg sociaal, ik geniet altijd van andere mensen. Ik ben juist gelukkig als ik die balans heb tussen leuke dingen doen, maar ook lekker thuis, lekker rustig aan. Ik wil alles meekrijgen.”

Dat het leven zelfs voor haar niet altijd schijnt, heeft Karin door een heftig fietsongeluk hard ondervonden. Het maakt dat ze nog meer waardeert waar ze altijd al van kon genieten. Zoals goed zien.

“Een aantal jaar geleden ben ik door een auto van mijn fiets gereden. Toen ben ik op mijn achterhoofd gevallen, waarbij ik mijn schedel heb gebroken. Daardoor kan ik niet meer volledig ruiken en proeven. Ik heb nog zo’n 12%, waar ik ondertussen wel aan gewend ben, maar als ik dan goed voor mijn ogen kan zorgen, dat doe ik dat natuurlijk heel graag.”

De beslissing om haar ogen te laten laseren was snel genomen. De behandeldag zelf was nog wel uitdagend. Het liep net wat anders dan gepland.

“Ik zou eigenlijk om 9 uur in de ochtend mogen, en toen belden ze die dag dat er iets tussen was gekomen. Dus toen moest ik om 4 uur ’s middags. Dus ik heb me de hele dag op zitten fokken. Maar dan ben ik wel zo, even doorbijten en dan is het ook gedaan.”

“Ik organiseer ook evenementen. Als ik dan ook zie dat mensen genieten, dat die beleving optimaal is, dat ik ze zie lachen, maar ook de verschillende emoties bij die mensen kan zien, dat betekent echt alles voor me.”

star star star star star
“Op 20 maart zijn de Replacelenzen geplaatst. Na een uurtje stond ik weer buiten en voor mij ging de wereld opnieuw open."

Mogelijke neveneffecten ooglaseren

Reststerkte

Na je ooglaserbehandeling kan er sprake zijn van een minimale sterkteafwijking. Wij noemen dat reststerkte. Als je hier last van hebt in je dagelijks leven, voeren we gratis een nieuwe ooglaserbehandeling uit. Dit valt binnen onze levenslange garantie. Alleen de medicatiekosten betaal je zelf.

Droge ogen

Jouw ogen kunnen na de behandeling droger aanvoelen. Dit verschilt per behandeling. Om droge ogen te verzachten, kunnen we tijdelijk oogdruppels voorschrijven.

Lichtkringen (halo’s) en stervorming

Soms zie je na je ooglaserbehandeling lichtkringen als je naar kunstlicht kijkt. Dit noemen we halo’s. Deze halo’s verdwijnen niet meer. Maar omdat je hersenen er na een tijdje aan gewend zijn, ga je ze vanzelf negeren (en zie je ze dus niet meer). Als je naar kunstlicht kijkt en het licht straalt uit in de vorm van een ster, noemen we dat stervorming (starbursting). Dit wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts in het vooronderzoek vindt dat je pupillen te groot zijn, raden we een ooglaserbehandeling meestal af.

Lichtgevoeligheid

Zeker de eerste dagen na de ooglaserbehandeling zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Je merkt dan dat je sneller een zonnebril nodig hebt. Wij adviseren je om de eerste 6 maanden na een oppervlaktebehandeling (TransPRK en Lasek) een zonnebril te dragen bij zonnig weer. Dit verbetert je herstel en voorkomt littekenvorming op het hoornvlies. Na een tijdje wordt de overgevoeligheid minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.

Saskia behandelde cliënt

Kan ik blind worden door een ooglaserbehandeling?

De kans dat je blind wordt na een ooglaserbehandeling is ontzettend klein. Wij hebben dit in onze klinieken nog nooit meegemaakt. Zoals we al eerder zeiden: geen enkele operatie is zonder risico. Volg je onze adviezen niet op of ga je onzorgvuldig om met de leefregels en medicatie, dan kan dat in theorie leiden tot blindheid. Doe je precies wat nodig is voor een goed herstel, dan is de kans op blindheid nihil.

Veelgestelde vragen over risico’s van ooglaseren

Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn? Kijk dan hier bij al onze veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag en niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Kun je blind worden door een ooglaserbehandeling? arrow_downward

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Wat zijn de nadelen van ooglaseren? arrow_downward
  • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
  • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
  • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.

Uitzonderingen:

  • Herbehandeling ogen laseren is zonder leeftijdsgrens.

Meer over ooglaseren

Wat zijn de risico’s bij ooglaseren? arrow_downward

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Daarom bieden wij levenslange garantie aan op al onze behandelingen. Een aantal risico’s opgesomd.

Droge ogen
Het oog kan na de behandeling droger aanvoelen. Verschilt per behandeling. Om te verzachten worden tijdelijk kunsttranen voorgeschreven.

Haze – bij TransPRk en Lasek
In een enkel geval kan er tijdens de wondgenezing een vertroebeling optreden van het hoornvlies, haze. Dit kan een tijdelijk verminderd contrast en tijdelijke vermindering van het zicht geven. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld. Aanvullend gebruik van medicatie kan dit versnellen.

Starbursting
Starbursting, stervorming rond een lichtbron, wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts vindt dat je pupillen te groot zijn, kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.

Hardknijpende oogleden
Door hard knijpen met de oogleden is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.

Lichtgevoeligheid
Na de behandeling kun je sneller een zonnebril nodig hebben. Zeker in de eerste dagen zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Deze overgevoeligheid wordt minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.

Bekijk hier alle mogelijke risico’s en complicaties

Wat als ik na ooglaseren in mijn ogen wrijf? arrow_downward

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Lasek & TransPRK
Bij de Lasek en de TransPRK behandeling krijg je een bandagelensje in je ogen. Door, per ongeluk, in je ogen te wrijven zou je deze kunnen verplaatsen. Dit lensje wordt na 5 dagen verwijderd.

IntraLasik Femtosecond & ReLEx SMILE
Bij de IntraLasik Femtosecond en ReLEx SMILE behandeling is er vooral de eerste dagen een geringe kans op plooivorming als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht. Gelukkig is het wel te verhelpen.

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

  • Persoonlijk behandeladvies op maat
  • Oogarts van consult is behandelend oogarts
  • All-in prijs