Vooronderzoek

Brochure

Mogelijke risico's, complicaties of neveneffecten


Geen enkele operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. Ondanks dat de kans erg klein is, kunnen er complicaties optreden. Vaak zijn deze goed te behandelen. Belangrijk is om het nazorgtraject goed op te volgen. Mis nooit een controle-afspraak en houd je aan alle adviezen die door de oogartsen en optometristen worden gegeven. Dit bevordert jouw herstel en voorkomt complicaties.
In de behandelbrochure van jouw specifieke behandeling vind je alle leefregels en do’s and don’ts van jouw specifieke behandeling nog eens terug zodat je deze op je gemak kunt nalezen.

Ben je nog aan het oriënteren of je jouw ogen wil laten behandelen? Dan kun je natuurlijk altijd onze informatiebrochure aanvragen. Hierin lees je alles wat je moet weten over jouw eventuele behandeling. Vraag deze hier aan.

Benieuwd of je voor een behandeling in aanmerking komt? Dan nodigen we je uit om een gratis en vrijblijvend vooronderzoek in te plannen. Nadat alle metingen zijn gedaan, volgt er een persoonlijk adviesgesprek met de behandelend oogarts. Hier kun je al jouw vragen stellen die je hebt. Ook over de risico’s.

Op controle

Controles zijn er onder andere om het zicht en de gezondheid van je ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen. Alle controles na de behandeling zijn inbegrepen.

Vaste controles

In het eerste jaar na je behandeling zijn er vastgestelde controles. Dit zijn de minimale afspraken die gepland zijn om je herstel te monitoren. Soms zijn er extra controles nodig. Deze vinden plaats op advies van je oogarts of bij urgente klachten.

Mogelijke complicaties ooglaseren

Nadat jouw ogen zijn gelaserd, bestaat er een hele kleine kans op complicaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder- of overcorrectie of een infectie. Wat dit dan betekent leggen we je graag uit. 
 

Onder- of overcorrectie

In dit geval is er iets te veel of iets te weinig gecorrigeerd. De kans op onder- of overcorrectie neemt toe naarmate de afwijking groter is. In het geval van een onder- of overcorrectie kan een aanvullende behandeling uitkomst bieden.
 

Haze

In een enkel geval kan er tijdens de wondgenezing nog een vertroebeling optreden van het hoornvlies, haze. Dit kan een tijdelijk verminderd contrast en tijdelijke vermindering van het zicht geven. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld. Aanvullend gebruik van medicatie kan dit versnellen.
 

Wondje aan hoornvlies

Het hoornvlies is in de herstelperiode nog kwetsbaar. Het is mogelijk dat er een klein wondje optreedt aan het hoornvlies. Je kan dan plotselinge klachten krijgen als pijn, tranen en last van het licht. Meestal ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden. Later op de dag nemen de klachten vaak weer af. Wanneer dit gebeurt, houd het oog dan vochtig met behulp van de chlooramfenicol zalf en/of traanvervangende druppels. Je kunt ook extra pijnmedicatie nemen.
 

Infectie

Er is een uiterst kleine kans op een infectie na een ooglaserbehandeling. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.
 

Hardknijpende oogleden

Door hard knijpen met de oogleden is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.
 

Flapcomplicatie - alleen bij IntraLasik

Bij de IntraLasik-behandeling wordt een flapje in het hoornvlies gemaakt. Hierbij kan een aantal specifieke problemen ontstaan, meestal met een wat tragere genezing tot gevolg.

Flap niet volledig omgeklapt

Tijdens het maken van het flapje is het mogelijk dat deze niet volledig omgeklapt kan worden. Dit betekent dat de IntraLasik-behandeling niet door kan gaan. Er kan dan op een ander moment overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.

Epitheliale cel ingroei

In een enkel geval is het mogelijk dat een flap niet volledig glad op het oog ligt, er restanten onder de flap liggen of er cellen onder de flap groeien. Tijdens een vervolgbehandeling zal deze flap opnieuw op het oog gelegd worden.

Flapverschuiving

Het verschuiven van de flap komt zelden voor. Meestal is het te wijten aan wrijven in het oog. Je moet in de eerste 4 weken na de behandeling heel voorzichtig zijn en zeker niet in je ogen wrijven.
Draag de eerste nacht na een IntraLasik-behandeling de beschermbril die je meekrijgt. Zo voorkom je dat je per ongeluk in je ogen wrijft. Mocht het flapje dan toch nog verschuiven, dan kan het teruggelegd worden, zonder blijvende gevolgen.

Flapsmelten

Zeer uitzonderlijk. Komt voor bij extreem droge ogen of na een ontstekingsreactie van het hoornvlies na de ingreep. Er volgt dan een periode van langzaam herstel.

Benieuwd naar de ervaring van anderen?

Bijna iedereen die een ooglaserbehandeling ondergaat vindt dit spannend. Dat is ook niet zo gek want het zijn immers wel je ogen! Onthoud altijd dat de kans op risico’s en complicaties enorm klein is. Al velen gingen je voor. Ben je benieuwd naar de ervaringen van mensen die een ooglaserbehandeling hebben gehad?

Lees de ervaringen hier

Mogelijke neveneffecten ooglaseren

Wanneer je jouw ogen laat laseren, is er een kleine kans op neveneffecten. Denk hierbij aan reststerkte die overblijft, droge ogen of extra gevoeligheid voor licht. Wij leggen je graag uit wat dit allemaal betekent.
 

Reststerkte

De mogelijkheid bestaat dat er na de ooglaserbehandeling toch nog een kleine reststerkte blijkt te zijn. Dit kun je als hinderlijk ervaren in het dagelijks leven. In dit geval vallen de aanvullende onderzoeken en een eventuele herbehandeling binnen de levenslange garantie. Met uitzondering van medicatiekosten. 
 

Droge ogen

Het oog kan na de laserbehandeling droger aanvoelen. Dit verschilt per behandeling. Om droge ogen te verzachten kunnen er tijdelijk kunsttranen voorgeschreven worden.
 

Stervorming en halo's

Na de laserbehandeling kun je soms lichtkringen rond kunstlichtbronnen zien. Ook wel halo's genoemd. Dit fenomeen verdwijnt niet, maar je hersenen wennen eraan waardoor je de kringen na een tijdje gaat negeren.

Starbursting, stervorming rond een lichtbron, wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts vindt dat je pupillen te groot zijn, kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.
 

Lichtgevoeligheid

Na de laserbehandeling kun je merken dat je sneller een zonnebril nodig hebt. Zeker de eerste dagen zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Het advies is om na een oppervlaktebehandeling (TransPRK en Lasek) de eerste 6 maanden een zonnebril te dragen bij zonnig weer. Dit verbetert je herstel en voorkomt littekenvorming op het hoornvlies. De overgevoeligheid wordt minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.

Kun je blind worden door een ooglaserbehandeling?

De kans dat je blind wordt na een behandeling is ontzettend klein. Bij FYEO hebben wij hier nog nooit mee te maken gehad.

Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zoals hierboven beschreven zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Heb je nog meer vragen en wil je graag weten waar jij voor in aanmerking komt? Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek in waarbij we jouw ogen meten en precies kunnen vertellen wat voor jou de beste optie is.

Plan een gratis vooronderzoek