Welke mogelijke complicaties heeft ooglaseren?
Het komt bijna nooit voor dat er bij ooglaseren iets gebeurt, gelukkig. En als er complicaties optreden, kunnen we deze vaak goed oplossen met medicatie of een extra behandeling. Daarom is het belangrijk dat je na een ooglaserbehandeling nooit een controle afspraak mist. En dat je je houdt aan de leefregels en adviezen die wij je geven. Hieronder leggen we uit welke complicaties kunnen ontstaan.
Mogelijke complicaties ooglaseren
Onder- of overcorrectie
Het kan gebeuren dat wij je sterkte iets te weinig (ondercorrectie) of iets te veel (overcorrectie) hebben gecorrigeerd. Hoe groter jouw sterkteafwijking, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Vaak kunnen we met een
aanvullende behandeling het probleem oplossen.
Littekenvorming (haze)
Soms ontstaat er tijdens het genezen van de wond littekenweefsel in je hoornvlies.
Hierdoor zie je tijdelijk minder en/of minder contrast. Na 3 tot 12 maanden zie je weer helder. We kunnen dit met medicatie versnellen.
Wondje hoornvlies
Als je herstelt van je ooglaserbehandeling is je hoornvlies nog kwetsbaar. Er kan een klein wondje ontstaan. Je krijgt dan plotseling klachten zoals pijn, tranen of last van het licht. Dat gebeurt meestal ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden. Later op de dag worden deze klachten minder. Als dit gebeurt, kun je het oog vochtig houden met zalf of druppels. Je kunt ook extra pijnmedicatie nemen.
Infectie
De kans is heel klein dat je na je ooglaserbehandeling een infectie krijgt. Om dit risico te beperken krijg je antibiotica en onstekingsremmers. Gebeurt het toch, dan merk je dit enkele dagen na de operatie. Je oog wordt dan rood en doet meestal pijn. En je gezichtsscherpte neemt sterk af. Neem in dat geval direct contact op met je oogarts. Of bel ons alarmnummer dat 24/7 bereikbaar is; deze vind je in de behandelbrochure. Hoe sneller we je behandelen, hoe minder schade de infectie veroorzaakt.
Andere behandeling door hard knijpen met de oogleden
Door hard knijpen met de oogleden tijdens de behandeling is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een andere behandeling. Deze behandeling vindt op een ander moment plaats.
Bij IntraLasikFlap-behandeling: flapcomplicaties
Krijg je een IntraLasik-behandeling, dan maken we een zogenaamd flapje in je hoornvlies. Dit kan wel eens tot de volgende specifieke problemen leiden die iets langzamer genezen.
Flapje niet volledig omgeklapt
Soms kunnen we dit flapje niet volledig omklappen. De IntraLasik-behandeling kan op dat moment niet doorgaan. We kiezen er dan meestal voor om op een ander moment een oppervlaktebehandeling te doen.
Epitheliale cel-ingroei
In een enkel geval ligt het flapje niet helemaal glad op het oog. Tijdens een vervolgbehandeling leggen we het flapje dan opnieuw op het oog.
Flapverschuiving
Het komt bijna nooit voor dat het flapje verschuift. Als het toch gebeurt, is dit meestal het gevolg van wrijven in het oog. Je moet de eerste 4 weken na je IntraLasik-behandeling extra voorzichtig zijn en niet in je ogen wrijven. Draag de eerste nacht na de behandeling de beschermbril die je van ons krijgt. Zo voorkom je dat je per ongeluk in je ogen wrijft. Verschuift het flapje toch, dan leggen we het in een vervolgbehandeling terug.
Flapsmelten
Zeer uitzonderlijk. Het kan gebeuren als je extreem droge ogen hebt of na een ontstekingsreactie van het hoornvlies na de behandeling. Dit moet zelf genezen, maar duurt relatief lang.
Dit zeggen onze cliënten
Mogelijke neveneffecten ooglaseren
Reststerkte
Na je ooglaserbehandeling kan er sprake zijn van een minimale sterkteafwijking. Wij noemen dat reststerkte. Als je hier last van hebt in je dagelijks leven, voeren we gratis een nieuwe ooglaserbehandeling uit. Dit valt binnen onze levenslange garantie. Alleen de medicatiekosten betaal je zelf.
Droge ogen
Jouw ogen kunnen na de behandeling droger aanvoelen. Dit verschilt per behandeling. Om droge ogen te verzachten, kunnen we tijdelijk oogdruppels voorschrijven.
Lichtkringen (halo’s) en stervorming
Soms zie je na je ooglaserbehandeling lichtkringen als je naar kunstlicht kijkt. Dit noemen we halo’s. Deze halo’s verdwijnen niet meer. Maar omdat je hersenen er na een tijdje aan gewend zijn, ga je ze vanzelf negeren (en zie je ze dus niet meer). Als je naar kunstlicht kijkt en het licht straalt uit in de vorm van een ster, noemen we dat stervorming (starbursting). Dit wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts in het vooronderzoek vindt dat je pupillen te groot zijn, raden we een ooglaserbehandeling meestal af.
Lichtgevoeligheid
Zeker de eerste dagen na de ooglaserbehandeling zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Je merkt dan dat je sneller een zonnebril nodig hebt. Wij adviseren je om de eerste 6 maanden na een oppervlaktebehandeling (TransPRK en Lasek) een zonnebril te dragen bij zonnig weer. Dit verbetert je herstel en voorkomt littekenvorming op het hoornvlies. Na een tijdje wordt de overgevoeligheid minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.
Kan ik blind worden door een ooglaserbehandeling?
De kans dat je blind wordt na een ooglaserbehandeling is ontzettend klein. Wij hebben dit in onze klinieken nog nooit meegemaakt. Zoals we al eerder zeiden: geen enkele operatie is zonder risico. Volg je onze adviezen niet op of ga je onzorgvuldig om met de leefregels en medicatie, dan kan dat in theorie leiden tot blindheid. Doe je precies wat nodig is voor een goed herstel, dan is de kans op blindheid nihil.
Veelgestelde vragen over risico’s van ooglaseren
Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn? Kijk dan hier bij al onze veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag en niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.
Kun je blind worden door een ooglaserbehandeling? arrow_downward
De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.
Wat zijn de nadelen van ooglaseren? arrow_downward
- Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
- Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
- Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.
Uitzonderingen:
- Herbehandeling ogen laseren is zonder leeftijdsgrens.
Wat zijn de risico’s bij ooglaseren? arrow_downward
Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Daarom bieden wij levenslange garantie aan op al onze behandelingen. Een aantal risico’s opgesomd.
Droge ogen
Het oog kan na de behandeling droger aanvoelen. Verschilt per behandeling. Om te verzachten worden tijdelijk kunsttranen voorgeschreven.
Haze – bij TransPRk en Lasek
In een enkel geval kan er tijdens de wondgenezing een vertroebeling optreden van het hoornvlies, haze. Dit kan een tijdelijk verminderd contrast en tijdelijke vermindering van het zicht geven. Na 3 tot 12 maanden is de helderheid in principe weer hersteld. Aanvullend gebruik van medicatie kan dit versnellen.
Starbursting
Starbursting, stervorming rond een lichtbron, wordt deels veroorzaakt door een wijde pupil. Als de oogarts vindt dat je pupillen te groot zijn, kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.
Hardknijpende oogleden
Door hard knijpen met de oogleden is het mogelijk dat de behandeling niet uitgevoerd kan worden. Er kan dan overgestapt worden naar een oppervlaktebehandeling.
Lichtgevoeligheid
Na de behandeling kun je sneller een zonnebril nodig hebben. Zeker in de eerste dagen zijn je ogen erg gevoelig voor licht. Deze overgevoeligheid wordt minder, maar gaat niet bij iedereen volledig weg.
Wat als ik na ooglaseren in mijn ogen wrijf? arrow_downward
Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.
Lasek & TransPRK
Bij de Lasek en de TransPRK behandeling krijg je een bandagelensje in je ogen. Door, per ongeluk, in je ogen te wrijven zou je deze kunnen verplaatsen. Dit lensje wordt na 5 dagen verwijderd.
IntraLasik Femtosecond & ReLEx SMILE
Bij de IntraLasik Femtosecond en ReLEx SMILE behandeling is er vooral de eerste dagen een geringe kans op plooivorming als je in je ogen wrijft. Als dit jou onverhoopt overkomt, kun je dit herkennen aan branderige, rode ogen en wazig zicht. Gelukkig is het wel te verhelpen.
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs