Vooronderzoek

Brochure

FAQ ooglaseren en lensimplantatie

Veelgestelde vragen ooglaseren en lensimplantatie

Heb je vragen? In onderstaand overzicht vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over ooglaseren en lensimplantatie. Als je vraag hier niet te vinden is of als je extra uitleg wilt, bel dan of stel je vraag via het contactformulier. We helpen je graag verder.

Bij ReplaceLenzen hebben je hersenen gemiddeld 3 tot 6 maanden nodig om te wennen aan het nieuwe zicht.

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. 

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

 • Langer herstel
 • Gevoelig tijdens herstel
 • Volledige wondgenezing duurt 3 maanden met laag startniveau van het zicht

De natuur is niet in rekenmodellen te vangen. Wanneer de wondgenezing wat sneller, langzamer of anders verloopt kan dit effect hebben op het eindresultaat. Dit kan ervoor zorgen dat er na de behandeling een kleine reststerkte overblijft.

De Lasek-behandeling zelf doet geen pijn, maar de herstelperiode is de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk.

 • Gevoelige ogen de eerste dagen na de behandeling
 • Herstel duurt langer
 • 3 tot 4 dagen voor de bovenste laag van het hoornvlies hersteld is
 • Volledige wondgenezing duurt 3 maanden met laag startniveau van het zich

De TransPRK-behandeling zelf doet geen pijn, maar de herstelperiode is de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk.

 • De flap blijft altijd een zwakkere plek
 • Niet mogelijk bij droge ogen

Nee, de behandeling is niet pijnlijk, maar kan wat oncomfortabel aanvoelen.

Na de behandeling is het belangrijk alle voorgeschreven leefregels goed in acht te nemen. Leefregels voorkomen complicaties en bevorderen je herstel. Deze regels staan uitgebreid beschreven in de behandelbrochure die je voor de behandeling ontvangt.

 • Niet bij plus-sterktes
 • Niet bij hogere cilindersterktes

Je minimale sterkte moet -2 zijn om de ReLEx SMILE-behandeling veilig te kunnen uitvoeren. Door deze sterkte heeft het lentikel voldoende dikte om verwijderd te worden.

Na een ReplaceLens-implantatie heb je geen bril meer nodig voor je algemene dagelijkse activiteiten.

De ReplaceLens-behandeling is geschikt wanneer je boven de 45 jaar bent en je moeite hebt met lezen of dichtbij zien. Welke sterkte je in de verte hebt, maakt niet uit. De ReplaceLens corrigeert automatisch alle sterktes.

De kans dat je blind wordt na een lensimplantatie is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.

Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd.

Als eerste worden je ogen verdoofd met oogdruppels. Daarna maakt de laser een minuscule opening in de zijkant van het hoornvlies. Vervolgens wordt de implantlens door de opening op de juiste plaats gepositioneerd.

Nee, de leessterkte kan na een lensvervanging niet meer teruglopen. De reden dat je een leesprobleem krijgt, is omdat je natuurlijke ooglens veroudert en niet meer goed kan accommoderen. De vervanglens hoeft niet te accommoderen, want de ringen in de ReplaceLens doen het werk.

Lensimplantatie lost veel oogsituaties op. Nog meer dan ooglaseren. Implantlenzen zijn ideaal voor leesklachten, slechtziendheid, hoge sterkteafwijkingen en oogaandoeningen als staar.

Je kiest niet zelf je behandeling, maar altijd samen met je behandelend oogarts op basis van jouw verwachtingen en de resultaten van het het vooronderzoek.

Ja, mogelijk wel, maar lensimplantatie wordt niet altijd geadviseerd. Bij een lui oog is er sprake van wazig zicht in 1 van de ogen.

In principe is lensimplantatie bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte.

Tijdens de behandeling ervaart je geen pijn, omdat je ogen verdoofd worden met oogdruppels.

Als je zwanger bent, kan je helaas geen lensimplantatie ondergaan.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor lensimplantatie lopen uiteen van 2195 euro per oog voor de ExtraLens-behandeling tot 2595 euro per oog voor de ReplaceLens-behandeling.
Dit zijn de basiskosten. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking, Select of lasergestuurd zijn daar niet bij inbegrepen.

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

 1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
 2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.

Staar is het troebeler worden van je natuurlijke ooglens door veroudering. De vertroebeling ontstaat wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Hierdoor worden beelden minder scherp op het netvlies geprojecteerd. De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend.

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Een aantal risico's opgesomd.

Zowel Lasek als IntraLasik zijn ooglaserbehandelingen, maar het verschil is de techniek die gebruikt wordt. Lasik en IntraLasik hebben ieder een eigen methode om de eerste stap van ogen laseren uit te voeren: het bereiken van de juiste laag in het hoornvlies. En iedere behandeling heeft een eigen comfortniveau en herstelperiode na de behandeling.

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Dat is een afhankelijk van je leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar zal je, net als iedereen, een leesbril nodig hebben. Dat heeft alles te maken met de veroudering van je natuurlijke ooglens die steeds stugger wordt. Je bent dan ouderdomsverziend.

Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

We kunnen je wel een prijsindicicatie geven. De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 1095 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1695 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2195 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen.

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou.

In principe is ooglaseren bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is. Een lui oog betreft maar 1 oog. Het vooronderzoek geeft aan of het niet-luie oog behandeld kan worden.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad.

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Pijn is voor iedereen verschillend en dus lastig te meten. Er zit ook verschil in hoe de behandeling en de herstelperiode ervaren wordt. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 4 dagen gevoelig in het herstel. Deze worden door de meeste mensen als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan.

Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.

Nee, implantlenzen zijn niet zichtbaar na een behandeling.

De Readon-behandeling corrigeert het zicht aan 1 oog om ouderdomsverziendheid aan te pakken. Het niet-behandelde oog moet uiteindelijk ook behandeld worden, omdat de natuurlijke ooglens van dit oog veroudert en vertroebelt. Op dat moment kan je, indien medisch mogelijk, de ReplaceLens-behandeling doen.

De Readon-behandeling betekent een compleet nieuwe manier van zien. Het is dus flink wennen voor je hersenen. Bekijk het alsof ze opnieuw getraind moeten worden.

Vooronderzoek en aansluitend gesprek met de oogarts​:
Nee, zelf autorijden kan niet. Pupilverwijdende druppels zorgen dat het zicht tijdelijk verminder is en je gevoeliger bent voor het licht. Neem daarom altijd een chauffeur mee.

Dag van de behandeling
Na de behandeling mag je niet zelf autorijden. Wanneer je rustgevende medicatie hebt genomen, mag dit ook niet naar de kliniek toe. Je reactievermogen is dan 24 tot 72 uur verminderd. Volg bij medicatie altijd het advies van je apotheek.
 

Nee, de Low Vision Lens heeft helaas geen genezende werking.

Wij bieden een garantie van 5 jaar. Zonder kleine lettertjes. In die eerste 5 jaar ben je standaard verzekerd van complete nazorg, inclusief alle controles.

De lens heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Het is wel mogelijk dat aandoeningen die slechtziendheid veroorzaken toenemen.

Dat kunnen we pas vaststellen na een aantal noodzakelijke onderzoeken en testen. Vervolgens bespreken onze speciaal opgeleide oogartsen met jou welke visuele verbetering kan worden bereikt. Het doel van de Low Vision Lens is je vergrootglas, leeslineaal of wat je ook gebruikt te vervangen. Zie het als een loep die ín je oog geplaatst wordt.

Weer sporten is afhankelijk van de behandeling. Wij adviseren om de eerste 4 weken na de behandeling geen sporten met lichamelijk contact, zoals hockey en voetbal te doen. Sporten zonder lichamelijk contact, zoals wandelen, zwemmen en fietsen mag je na 2 weken weer voorzichtig doen.
Om het exact voor jouw sport te weten, check dan jouw behandelbrochure waarin alle do's en don'ts per behandeling staan. Dus ook sportactiviteiten.

Ja dat kan. Staar zit in de ooglens en niet in het hoornvlies.

In bepaalde gevallen kunnen we zeker geen behandeling uitvoeren. Dit noemen we absolute contra-indicaties. Bij ongeveer 1 op de 20 cliënten is het medisch gezien niet verantwoord te behandelen.

Nee, wacht eerst de nacontrole af. Tijdens de nacontrole overleg je met de optometrist wanneer vliegen verantwoord is. Je reisbestemming is ook bepalend. Zorg dat je toegang hebt tot een oogarts en juiste medicatie mocht je een oogontsteking krijgen.

De gouden regel is tot 2 weken na je oogbehandeling geen water in je ogen. Dus niet zwemmen. Geen sauna. Ogen sluiten onder de douche en pas na 3 dagen haren wassen. De reden is om irritatie te voorkomen en de kans op infecties te verkleinen. Dat kan een flinke vertraging opleveren bij je herstel. Als je besluit om na 2 weken te gaan zwemmen, draag dan een zwembril.

 • Zachte lenzen 1 week uit
 • Harde lenzen 3 weken uit
 • Nachtlenzen 8 weken uit

Voorafgaand aan het vooronderzoek gelden deze regels:

 • Zachte contactlenzen 1 week uit
 • Harde contactlenzen minimaal 4 weken uit
 • Nachtlenzen minimaal 8 weken uit

Knipperen is niet mogelijk. Tijdens de behandeling krijg je een ooglidspreider op. Geen comfortabel gevoel, maar nodig om knipperen tegen te gaan. Daarnaast zit er eye-tracking op de apparatuur, zodat je ogen continu gevolgd worden bij het wisselen van blikrichting.

Wanneer er een hele sterke knijpkracht van het oog aanwezig is, kan een andere laserbehandeling worden geadviseerd.

 • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
 • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
 • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.