Vooronderzoek

Brochure

Mogelijke risico’s, complicaties of neveneffecten


Geen operatie is zonder risico. Ook een lensimplantatie niet. De kans is klein, maar er kunnen complicaties optreden. Vaak zijn deze goed te behandelen en is er niks om je zorgen over te maken. Belangrijk is om het nazorgtraject goed op te volgen. Mis nooit een controle-afspraak en houd je aan alle adviezen die door de oogartsen en optometristen worden gegeven. Dit bevordert jouw herstel en voorkomt dat er complicaties optreden.
In de behandelbrochure van jouw specifieke behandeling vind je alle leefregels en do’s and don’ts van jouw specifieke behandeling nog eens terug zodat je deze op je gemak kunt nalezen. 

Twijfel je nog of je er al aan toe bent om jouw ogen te laten behandelen en wil je graag eerst wat meer informatie? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan. Hierin lees je van A tot Z wat je allemaal moet weten. Vraag deze hier aan.

Om erachter te komen of jij voor een behandeling in aanmerking komt is het van belang om een goed en uitgebreid vooronderzoek te doen. Hierbij meten we jouw ogen op allerlei manieren op en vervolgens heb je een persoonlijk adviesgesprek met de behandelend oogarts. Daar kun je alle vragen die je hebt stellen. Dit alles is gratis en vrijblijvend. Zou je dit graag willen? Vraag dan een vrijblijvend vooronderzoek aan.

Op controle

Controles zijn er onder andere om het zicht en de gezondheid van je ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen. Alle controles na de behandeling zijn inbegrepen.

Vaste controles

In het eerste jaar na je behandeling zijn er vastgestelde controles. Dit zijn de minimale afspraken die gepland zijn om je herstel te monitoren. Soms zijn er extra controles nodig. Deze vinden plaats op advies van je oogarts of bij urgente klachten.

Mogelijke complicaties lensimplantatie

Nadat jouw ogen zijn behandeld en er een lensimplantatie heeft plaatsgevonden, bestaat er een hele kleine kans op complicaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn een verhoogde oogdruk en versneld staar. Wat dit dan betekent leggen we je graag uit.
 

Algemeen

Wondlekkage

Indien het wondje waardoor de lens is ingebracht lekt, kan hiervoor extra zorg nodig zijn. Soms worden tijdelijk tabletten en/of oogdruppels voorgeschreven. Het kan voorkomen dat er een kleine hechting geplaatst moet worden. Dit geeft verder geen problemen.
 

Infectie

Er is een uiterst kleine kans op een infectie. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.
 

Bij ExtraLenzen

Verhoogde oogdruk

Er kan tijdelijk een verhoogde oogdruk ontstaan. Dit herstelt meestal vanzelf of door extra medicatie.
 

Versneld staar

Is de ExtraLens op een te korte afstand geplaatst van de natuurlijke ooglens, dan bestaat een grotere kans om versneld staar te ontwikkelen. Om deze kans te verkleinen wordt tijdens het vooronderzoek gemeten of er voldoende ruimte aan de voorzijde van het oog is. Tijdens de nacontroles wordt de afstand tussen de ExtraLens en je natuurlijke ooglens precies opgemeten.
 

Bij ReplaceLenzen

Prikkeling van het netvlies

Er kan tijdelijke prikkeling ontstaan van het netvlies, macula oedeem, waardoor je minder scherp ziet. Dit herstelt meestal vanzelf of met behulp van extra medicatie.
 

Netvliesloslating

In sommige gevallen kan er een iets grotere kans zijn op het loslaten van het netvlies. Wanneer jouw risico op een netvliesloslating groter is, zal dit tijdens het gesprek met de oogarts in een rekenmodel getoond worden.
 

Scheur lenszakje

Er is een hele kleine kans op een scheur in het lenszakje, waarbij een deel van het glasvocht naar voren kan komen. Dit is meestal direct goed te corrigeren. Mocht het niet onmiddellijk tijdens de behandeling gecorrigeerd kunnen worden, dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis. De correctie vindt op een later moment plaats.
 

Benieuwd naar de ervaring van anderen?

Het ondergaan van een lensimplantatiebehandeling is spannend. Het zijn immers wel je ogen waar het om gaat. Onthoud altijd dat de kans op risico’s en complicaties enorm klein is. Al velen gingen je voor. Ben je benieuwd naar de ervaringen van mensen die een lensimplantatiebehandeling hebben gehad?

Lees de ervaringen hier

Mogelijke neveneffecten lensimplantatie

Wanneer je een lensimplantatiebehandeling hebt ondergaan, is er een kleine kans op neveneffecten. Denk hierbij aan reststerkte die overblijft, vlekjes of troebelingen in je zicht of nastaar. Wij leggen je graag uit wat dit allemaal betekent.
 

Algemeen

Reststerkte

Hoe precies we je oog ook opmeten tijdens het vooronderzoek, het is mogelijk dat na de behandeling je zicht niet optimaal is. Wanneer dit zeer storend is in het dagelijks leven, wordt met onderzoeken gekeken of een aanvullende behandeling zinvol is. Deze extra behandeling is volledig kosteloos en valt onder de levenslange garantie.
 

Bij ReplaceLenzen

Vlekjes of troebelingen

Je oog is gevuld met een gelei, het glasvocht, waarin zich troebelingen bevinden. Deze troebelingen zorgen voor schaduwen op het netvlies, waardoor het lijkt of je kleine zwarte vliegjes of lijntjes ziet. Door de jaren heen raakt de natuurlijke ooglens wat minder transparant, waardoor deze troebelingen minder zichtbaar worden. Na een ReplaceLens-implantatie is je lens weer helder en kun je deze troebelingen beter zien. De troebelingen worden dus niet veroorzaakt door de behandeling. Wanneer je hier flink last van hebt, kan dit met een behandeling vanuit de verzekerde zorg worden verholpen. Mogelijk betaal je hiervoor eigen risico.
 

Kleuren blauwig zien

In de eerste maanden kan het zicht voor je gevoel wat blauwer of koeler van kleur zijn. Na jarenlang met een doffe ooglens te hebben rondgelopen, heb je plots een heldere lens. Dit is flink wennen voor je hersenen.
 

Uitstraling en halo's

Na de behandeling kun je lichtkringen rond kunstlichtbronnen zien. Ook wel halo's genoemd. Dit fenomeen verdwijnt niet, maar je hersenen wennen eraan. Uiteindelijk zie je de kringen niet meer bewust. Zoals het puntje van je neus, dat altijd in je gezichtsveld zit. Je hersenen hebben geleerd het puntje te negeren.
 

Nastaar

De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.
Dat merk je aan een lichte waas over het beeld, alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, niet eens in de operatiekamer.

Kun je blind worden door een lensimplantatiebehandeling?

De kans dat je blind wordt na een behandeling is ontzettend klein. Bij FYEO hebben wij hier nog nooit mee te maken gehad.

Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zoals hierboven beschreven zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Heb je nog meer vragen en wil je graag weten waar jij voor in aanmerking komt? Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek in waarbij we jouw ogen meten en precies kunnen vertellen wat voor jou de beste optie is.

Plan een gratis vooronderzoek