Mogelijke risico’s, complicaties of neveneffecten
Geen enkele operatie is zonder risico. Lensimplantatie is daar geen uitzondering op. Ondanks dat de kans erg klein is, kunnen er tijdens of na de lensimplantatiebehandeling complicaties optreden. Gelukkig zijn deze vaak goed te behandelen. Door het nazorgtraject zorgvuldig te volgen, verklein je de kans op complicaties aanzienlijk.
Op controle
Controles na je behandeling zijn erg belangrijk. Zo kunnen we de gezondheid en het zicht van je ogen in de gaten houden, alsmede het tijdig opsporen van eventuele complicaties.
In het eerste jaar na je lensimplantatiebehandeling zijn er vastgestelde controles. Het is belangrijk om deze niet te missen.
Mogelijke complicaties lensimplantatie
Wondlekkage
Indien het wondje waardoor de lens is ingebracht lekt, kan hiervoor extra zorg nodig zijn. Soms worden tijdelijk tabletten en/of oogdruppels voorgeschreven. Het kan voorkomen dat er een kleine hechting geplaatst moet worden. Dit geeft verder geen problemen.
Infectie
Er is een uiterst kleine kans op een infectie. Na de behandeling krijg je antibiotica en ontstekingsremmers om dit risico te beperken.
Een infectie kan enkele dagen na de operatie optreden. Het oog wordt dan rood, is meestal pijnlijk en de gezichtsscherpte neemt zeer sterk af. Het is in dat geval van het grootste belang om onmiddellijk contact op te nemen met je oogarts of het noodnummer dat 24/7 bereikbaar is. Hoe sneller een behandeling wordt gestart, hoe minder schade de infectie kan veroorzaken.
Bij ExtraLenzen: verhoogde oogdruk
Er kan tijdelijk een verhoogde oogdruk ontstaan. Dit herstelt meestal vanzelf of door extra medicatie.
Bij ExtraLenzen: versneld staar
Is de ExtraLens op een te korte afstand geplaatst van de natuurlijke ooglens, dan bestaat een grotere kans om versneld staar te ontwikkelen. Om deze kans te verkleinen wordt tijdens het vooronderzoek gemeten of er voldoende ruimte aan de voorzijde van het oog is. Tijdens de nacontroles wordt de afstand tussen de ExtraLens en je natuurlijke ooglens precies opgemeten.
Bij ReplaceLenzen: prikkeling van het netvlies
Er kan tijdelijke prikkeling ontstaan van het netvlies, macula oedeem, waardoor je minder scherp ziet. Dit herstelt meestal vanzelf of met behulp van extra medicatie.
Bij ReplaceLenzen: netvliesloslating
In sommige gevallen kan er een iets grotere kans zijn op het loslaten van het netvlies. Wanneer jouw risico op een netvliesloslating groter is, zal dit tijdens het gesprek met de oogarts in een rekenmodel getoond worden.
Bij ReplaceLenzen: scheur lenszakje
Er is een hele kleine kans op een scheur in het lenszakje, waarbij een deel van het glasvocht naar voren kan komen. Dit is meestal direct goed te corrigeren. Mocht het niet onmiddellijk tijdens de behandeling gecorrigeerd kunnen worden, dan word je doorverwezen naar het ziekenhuis. De correctie vindt op een later moment plaats.
Mogelijke neveneffecten lensimplantatie
Reststerkte
Hoe precies we je oog ook opmeten tijdens het vooronderzoek, het is mogelijk dat na de behandeling je zicht niet optimaal is omdat er een kleine reststerkte blijkt te zijn. Wanneer dit zeer storend is in het dagelijks leven, wordt met onderzoeken gekeken of een aanvullende behandeling zinvol is. Deze extra behandeling is kosteloos en valt onder de levenslange garantie.
Bij ReplaceLenzen: vlekjes of troebelingen
Je oog is gevuld met een gelei, het glasvocht, waarin zich troebelingen bevinden. Deze troebelingen zorgen voor schaduwen op het netvlies, waardoor het lijkt of je kleine zwarte vliegjes of lijntjes ziet. Door de jaren heen raakt de natuurlijke ooglens wat minder transparant, waardoor deze troebelingen minder zichtbaar worden. Na een ReplaceLens-implantatie is je lens weer helder en kun je deze troebelingen beter zien. De troebelingen worden dus niet veroorzaakt door de behandeling. Wanneer je hier flink last van hebt, kan dit met een behandeling vanuit de verzekerde zorg worden verholpen. Mogelijk betaal je hiervoor eigen risico.
Bij ReplaceLenzen: kleuren blauwig zien
In de eerste maanden kan het zicht voor je gevoel wat blauwer of koeler van kleur zijn. Na jarenlang met een doffe ooglens te hebben rondgelopen, heb je plots een heldere lens. Dit is flink wennen voor je hersenen.
Bij ReplaceLenzen: uitstraling en halo’s
Na de behandeling kun je lichtkringen rond kunstlichtbronnen zien. Ook wel halo's genoemd. Dit fenomeen verdwijnt niet, maar je hersenen wennen eraan. Uiteindelijk zie je de kringen niet meer bewust. Zoals het puntje van je neus, dat altijd in je gezichtsveld zit. Je hersenen hebben geleerd het puntje te negeren.
Bij ReplaceLenzen: nastaar
De nieuwe ReplaceLens wordt in je natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er wat aanslag op dit zakje komen.
Dat merk je aan een lichte waas over het beeld, alsof je door een plastic zakje kijkt. Wordt je zicht minder, maak dan een afspraak. De oogarts kan nastaar met een korte behandeling verwijderen, niet eens in de operatiekamer.
Dit zeggen onze cliënten
Onthoud altijd dat de kans op risico’s en complicaties bij een lensimplantatie enorm klein is. Al velen gingen je voor. Ben je benieuwd naar de ervaringen van mensen die een lensimplantatiebehandeling hebben gehad?
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs