Mouches volantes (floaters)
Mouches volantes (ook wel bekend als floaters), zo worden de kleine donkere lijntjes, zwevende vlekjes, draadjes, spinnetjes, wolkjes e.d. genoemd die na vertroebeling van het glasvocht in het zicht kunnen verschijnen. Deze glasvocht troebelingen zijn in de meeste gevallen onschuldig en naarmate je ouder wordt kun je ze steeds vaker gaan zien. Dat is volkomen normaal. Wanneer je echter in één keer een fikse toename ervaart, dien je contact op te nemen met een huisarts.
Mouches volantes oorzaak
De meeste mouches volantes (vrij vertaald naar het Nederlands; vliegende vliegjes) worden veroorzaakt door het verouderingsproces van het oog. Bij het ouder worden krimpt het glasvocht (de geleiachtige vloeistof waar het oog mee gevuld is, ook wel bekend als het glasachtig lichaam) en kan het op een gegeven moment los van het netvlies komen. Hiermee verandert het van een homogene substantie naar een gelmassa die bestaat uit waterige delen en delen die dikker zijn. Zie ze als klontjes. Wanneer er licht op deze klontjes schijnt en ze zich recht in jouw gezichtsveld zweven, veroorzaakt dit schaduwen. Afhankelijk van waar de mouches volantes zich precies in jouw zichtveld bevinden, kan de schaduw heel sterk begrensd zijn of meer een grijze zweem of mist zijn. Je kunt er ook meerdere tegelijkertijd zien.
Je kunt ook een (tijdelijke) toename in mouches volantes ervaren na een ReplaceLens-behandeling. Doordat je een nieuwe lens hebt gekregen, komt al het licht weer 'ongefilterd' binnen en vallen de mouches volantes veel meer op. Je hersenen hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe lens. Ben je langer dan één maand geleden behandeld en zie je plots veel meer mouches volantes dan voorheen, neem dan contact op met je huisarts.
In enkele gevallen zien mensen een plotselinge verandering in het aantal mouches volantes dat ze waarnemen. Een oorzaak hiervan kan dus het plotseling loslaten van het glasvocht zijn, maar ook een klap tegen het oog kan ervoor zorgen dat je meer mouches volantes waarneemt. Je kunt hierbij dan ook lichtflitsen zien. Als dit bij jou het geval is, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met je huisarts.
Mouches volantes symptomen
De symptomen van mouches volantes variëren van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen en klachten van mensen met mouches volantes zijn;
Je kunt mouches volantes het beste waarnemen wanneer je naar een witte achtergrond of helder blauwe hemel kijkt. Belangrijk om te weten; mouches volantes doen geen pijn.
Mouches volantes behandelen
Het is normaal gesproken niet nodig om mouches volantes te behandelen. In vrijwel alle gevallen zijn ze onschadelijk en vormen ze geen gevaar voor je gezichtsvermogen. Je hersenen wennen aan de mouches volantes en stellen je in staat ze te negeren. Daarbij kunnen ze in verloop van tijd ook kleiner worden omdat de gelmassa door blijft vervloeien of simpelweg uit je zichtveld zakken door de zwaartekracht.
Wanneer mouches volantes blijvend zijn en zo storend zijn in het dagelijks leven, zijn er wel enkele behandelmethodes om mouches volantes te behandelen. Een van die behandelingen is een YAG laserbehandeling (vitreolyse). Hiermee worden de mouches volantes door middel van een laser opgeknipt en naar de randen van het oog verplaatst zodat je ze niet meer ziet. Een andere mogelijkheid is een glasvochtoperatie (vitrectomie). Hierbij wordt het glasvocht volledig verwijderd en vervangen door oogvocht, gas of olie.
Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek
Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.
- Persoonlijk behandeladvies op maat
- Oogarts van consult is behandelend oogarts
- All-in prijs