fbpx Spring naar content

De werking van het oog

Onze ogen zijn onmisbaar en daarom ook één van de belangrijkste zintuigen van ons lichaam. Maar hoe werken onze ogen eigenlijk?

Oogtechnisch uitgelegd

De werking van onze ogen kunnen we het beste vergelijken met een fotocamera. Met een lenzenstel, lichtregelaar en een lichtgevoelige plaat.
Wanneer je ergens naar kijkt, komt licht het oog binnen. Eerst door het hoornvlies, het lichtbrekende systeem van het oog. Het licht gaat door de pupil, het middelste deel van de iris, naar de natuurlijke ooglens. Onze pupil is het beste te vergelijken met het diafragma van een fotocamera. Bij fel licht verkleint de pupil zich. Is het donker, dan vergroot de pupil zich om meer licht door te laten. Via de ooglens valt het licht uiteindelijk op het netvlies.

Juliette-620x620-2 (grijs)

Aan de achterkant van het oog op het netvlies wordt het licht geregistreerd door miljoenen lichtgevoelige cellen en omgezet in elektrische signalen. Het centrale deel van het netvlies, daar waar je de meeste details kunt zien, is de macula. Ook wel gele vlek genoemd.

De oogzenuw zorgt voor highspeed-communicatie met de hersenen. Pas in de hersenen worden de signalen, doorgestuurd vanuit de macula, omgezet in bewuste beelden.

Functie van het oog

Het oog heeft als belangrijkste functie om een scherp beeld door te geven van alles wat jij ziet. Dat doet je oog door een perfecte samenwerking tussen het hoornvlies, de lengte van het oog en de natuurlijke ooglens. Wanneer al deze bouwstenen perfect op elkaar zijn afgestemd zie jij scherp. Zo niet, dan heb je een refractieafwijking. De bekendste zijn min-sterkte, plus-sterkte en een cilinderafwijking.

Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

  • Persoonlijk behandeladvies op maat
  • Oogarts van consult is behandelend oogarts
  • All-in prijs