fbpx Spring naar content

Staar (cataract)

Last van wazig of minder scherp zicht? Of zie je in de avond alles slechter dan voorheen? Verandert je brilsterkte ineens? Meer hinder van het licht waardoor je sneller naar je zonnebril grijpt? Dan is de kans groot dat je staar hebt. Ook wel cataract genoemd. Dit ontstaat geleidelijk en op den duur krijgt iedereen hiermee te maken als we ouder worden. De een heeft eerder klachten dan de ander.

Staar is een aandoening waar je vast wel eens van gehoord hebt. Dankzij een operatie is het gelukkig goed te verhelpen. Hierbij wordt je natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens.

Wat is staar

Wat is staar nou eigenlijk? Een veelgestelde vraag die we graag voor je beantwoorden. Bij staar wordt de ooglens troebel. De vertroebeling van de ooglens ontstaat door het verouderingsproces wanneer eiwitten in je natuurlijke ooglens samenklonteren. Licht valt hierdoor niet meer goed door de lens, waardoor je minder goed ziet.

Vergelijk het met een glas water. In eerste instantie is dit doorzichtig. Maar wanneer je hier elke dag een druppel melk in laat vallen, wordt het steeds troebeler. Je kunt er minder goed doorheen kijken. Zo gaat het ook met de natuurlijke ooglens.

De snelheid waarop staar zich ontwikkelt, is voor iedereen verschillend. Net als de leeftijd waarop je iets van de aanwezige staar gaat merken.

Staar

Verschillende soorten staar

Onze natuurlijke ooglens is opgebouwd uit meerdere lagen: de lenskapsel, de schors en de kern. Er bestaan verschillende soorten staar met elk hun eigen kenmerken en symptomen.

  • Capsulair: troebeling van het lenskapsel;
  • Subcapsulair: troebeling net onder het lenskapsel;
  • Corticaal: troebeling van de schors;
  • Nucleair: troebeling van de kern;
  • Combinaties van bovenstaande vormen zijn mogelijk.
  • Staar symptomen

    Staar brengt bepaalde symptomen met zich mee. Afhankelijk van de plaats in de lens waar de troebelingen ontstaan, kunnen de klachten verschillen. De één ziet wazig, terwijl de ander last krijgt van lichtuitstralingen.
    Zodra je last krijgt van één of meerdere van onderstaande symptomen, bestaat de kans dat er (beginnende) staar aanwezig is.

  • Wazig zien, onscherp beeld;
  • Minder waarneming van kleuren – grauwer beeld;
  • Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog;
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht;
  • Veranderende brilsterkte;
  • Minder contrast zien;
  • Meer lichtbehoefte bij lezen.
  • Staar behandeling

    Staar is met een operatie eenvoudig te verhelpen. Deze operatie wordt ook wel een cataractextractie of lensimplantatiebehandeling genoemd. Deze oogoperatie wordt heel vaak uitgevoerd, zowel in ziekenhuizen als in oogklinieken. Per jaar vinden er ongeveer 280.000 staaroperaties plaats in Nederland.

    Verschil staaroperatie ziekenhuis en ReplaceLens-behandeling bij FYEO
    In het ziekenhuis is de staaroperatie erop gericht om je troebele ooglens te verwijderen en te vervangen door een standaard kunstlens. In dit geval heb je na de behandeling meestal nog een bril of lenzen nodig.

    Bij FYEO voeren wij de ReplaceLens-behandeling uit. Dit is te vergelijken met een staaroperatie, alleen kunnen wij het zicht op meerdere afstanden corrigeren. Zowel dichtbij als veraf. Je bent hierna voor de rest van je leven verlost van bril of contactlenzen.

    Wanneer er staar aanwezig is, worden bij FYEO beide ogen tegelijkertijd behandeld. In het ziekenhuis wordt soms eerst één oog behandeld en 4 tot 6 weken later het andere oog. Je moet in dit geval dus twee keer voor je behandeling naar het ziekenhuis.
    Overigens hoef je om in aanmerking te komen voor een lensimplantatiebehandeling bij FYEO nog geen klachten van staar te hebben. Het doel van onze behandelingen is om brilvrij door het leven te gaan. Na deze behandeling zijn er geen onderdelen van het oog meer die de sterkte kunnen beïnvloeden. Je bent dus voor de rest van je leven verlost van je bril of contactlenzen. Waarom wachten?

    Monofocaal (Single vision) vs. Multiple vision

    Monofocale lens (Single vision) (standaard lens ziekenhuis)
    Deze lens zorgt ervoor dat de staar verdwenen is, maar verlost je niet van een eventuele bril of contactlenzen. Deze behandeling wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering. Om scherp te kunnen zien in zowel de verte als dichtbij, heb je nog wel steeds een bril of lenzen nodig.

    Multiple vision lens (FYEO)
    Wanneer je kiest voor een lensimplantatiebehandeling bij FYEO, ook wel de ReplaceLens-behandeling genoemd, zorgen we ervoor dat jij de rest van je leven helder en zonder bril of contactlenzen kunt zien én helpen we je van staar af.

    De oogarts vervangt jouw natuurlijke ooglens door een geavanceerde kunstlens waarmee je op meerdere afstanden scherp kunt zien. Dus een boek lezen, op een computerscherm kijken, tv kijken, maar ook autorijden zijn allemaal voorbeelden die dan weer mogelijk zijn zonder hulpmiddel. De resultaten zijn zeer nauwkeurig te voorspellen, omdat er een uitgebreid vooronderzoek aan vooraf gaat. De lens wordt dus echt op jouw ogen afgestemd.

    Op een rijtje:

    ZiekenhuisFYEO
    Staar is al aanwezig om over te kunnen gaan tot behandelenWanneer er nog geen staar aanwezig is kan er vaak toch al behandeld worden. Staar zal in de toekomst niet meer ontstaan en je hebt al eerder het gemak van je nieuwe lens.
    Altijd handmatig uitgevoerdKan ook lasergestuurd worden uitgevoerd
    Alleen een lens met één sterkte (monofocaal) valt onder de vergoeding. Na je behandeling blijft een bril nodig om op alle afstanden scherp te kunnen zien.Er wordt een multiple vision lens geïmplanteerd. Hierdoor zie je op meerdere afstanden scherp waardoor een bril overbodig wordt.
    Eén oog tegelijk behandelt (in sommige gevallen).Beide ogen worden tegelijk behandeld.
    Dr. Kerkhoff OK behandeling

    De operatie

    Je ogen worden verdoofd met druppels. Vervolgens wordt er een ooglidspreider op het oog geplaatst. Deze zorgt ervoor dat je ogen tijdens de behandeling open blijven.
    Wanneer de behandeling begint, zie je een lampje waar je naartoe blijft kijken. Daarnaast voel je constant wat water over je ogen gaan.
    Je natuurlijke, troebele lens wordt tijdens de operatie verwijderd uit het lenszakje en in plaats daarvan wordt een kunstlens teruggeplaatst.

    Bij deze operatie kun je kiezen voor een standaard monofocale lens (single vision), of voor een multiple vision lens.
    Met een multipe vision lens ben je ook meteen verlost van je bril of contactlenzen. Met deze lens kunnen we namelijk bijziendheid, verziendheid, ouderdomsverziendheid en staar definitief oplossen. Je ziet hierdoor op alle afstanden die je gebruikt in het dagelijks leven weer scherp. Win-win dus!

    Goed om te weten: je ervaart geen pijn tijdens de lensimplantatie-behandeling. Je voelt hoogstens een beetje druk op het oog.

    Herstel na staaroperatie

    Het herstel na een ReplaceLens-behandeling is verschillend per persoon. Je hersenen moeten flink wennen aan de nieuwe manier van zien. Dit gewenningsproces duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Hoe lang dit voor jou duurt, hangt ook af van hoe kritisch je kijkt.
    In deze periode kun je veelal normaal functioneren. Zorg wel voor goede verlichting bij het lezen en gun je ogen de tijd om te wennen. Houd rekening dat de kijkafstand in het begin anders is dan je gewend bent.

    Je ervaart na de behandeling in principe ook geen napijn en kunt vaak na 2 tot 3 dagen weer autorijden.

    Wil je meer lezen over het herstel, de leefregels na een staaroperatie en een overzicht wanneer je welke bezigheden weer kunt oppakken?
    Kijk dan hier

    Vergoeding staaroperatie

    Waarom krijg je de staarbehandeling niet volledig vergoed, zoals in het ziekenhuis?
    Behandelingen bij FYEO en in het ziekenhuis zijn niet hetzelfde. Bij FYEO word je niet alleen aan staar behandeld, maar wordt er een ReplaceLens geïmplanteerd. Deze multiple vision premiumlenzen zorgen ervoor dat je na de behandeling niet meer afhankelijk bent van je bril of lenzen.

    Als er daadwerkelijk staar bij jou wordt geconstateerd, kom je in aanmerking voor een vergoeding van een deel van de kosten. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar.

    Nastaar

    Staar mag niet verward worden met nastaar. Bij een lensimplantatiebehandeling wordt de nieuwe kunstlens in het bestaande natuurlijke lenszakje geplaatst. Na verloop van tijd kan er aanslag op dit zakje ontstaan, dit wordt nastaar genoemd.

    Lees meer over nastaar

    Liesbeth

    Wil je meer informatie?

    Wij begrijpen het als je graag nog meer informatie wil. Het zijn immers wel je ogen waar het om gaat! Iedere behandeling begint met een vooronderzoek en consult met een oogarts. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen, je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat. Zonder vooronderzoek geen behandeling. De oogarts die je ziet bij het consult, is tevens de oogarts die je uiteindelijk zal behandelen, mocht je voor een behandeling gaan. Het vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend.

    Vraag onze gratis informatiebrochure aan

    Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

    Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

    • Persoonlijk behandeladvies op maat
    • Oogarts van consult is behandelend oogarts
    • All-in prijs