Vooronderzoek

Brochure

Genezing en controle

Herstel na lensimplantatie

Herstellen van een lensimplantatie is afhankelijk van de gekozen kunstlens. ExtraLenzen hebben bijna geen herstelperiode. Je kunt zeer snel scherp zien zonder naklachten. Bij ReplaceLenzen en de Low Vision Lens duurt het iets langer voor de hersenen om te wennen aan het nieuwe zicht.

In het algemeen zijn tijd, rust, leefregels en oogmedicatie de beste helers. De nazorg duurt zolang je voor controles langs moet komen. Tot zeker 3 maanden na je behandeling.

Eigen verantwoordelijkheid

Leefregels lensimplantatie

Het is belangrijk om de leefregels van je oogarts op te volgen. Het voorkomt complicaties en bevordert je herstel.

Leefregels zijn niet voor alle lensimplantatiebehandelingen hetzelfde. Voor je behandeling ontvang je van je oogarts een passende behandelbrochure die gedetailleerd alle do's and don'ts aangeeft. Alvast enkele algemene adviezen:

  • Normale dagelijkse bezigheden mogen, indien mogelijk, de dag na behandeling weer worden opgepakt. Vermijd de eerste week zware inspanningen.
  • Wees voorzichtig met contact- en balsporten. Het advies is tot 4 weken geen fysiek contact en balsporten.
  • De gouden regel is tot 2 weken na je behandeling geen water in je ogen.
  • Zorg dat de ogen in de eerste maand zo min mogelijk worden aangeraakt. Wrijf de eerste 4 weken niet in je ogen.
  • Na de behandeling mag je na 2 weken weer oogmake-up dragen.

Medicatieschema

Na de behandeling ontvang je het medicatieschema dat bij jouw lensimplantatie hoort. In het algemeen schrijft het schema ontstekingsremmende medicijnen, antibiotica en traanvervangende druppels voor.

Instructies

Vergelijkbaar met leefregels is het belangrijk de medicatie-instructies en het druppelschema exact te volgen. Om complicaties te voorkomen en je herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.

Herhaalrecept

Zijn je oogdruppels op? Zorg dat je tijdig een herhaalrecept aanvraagt.

Herstel lensimplantatie
Hersengymnastiek

Wennen aan kunstlenzen

Iedere lensimplantatie heeft een eigen herstelproces. Het herstel is afhankelijk van je oorspronkelijke oogaandoening en of een voorzetlens of vervanglens is geïmplanteerd. Check per behandeling wat gebruikelijk is. Je kan het ook nalezen in de behandelbrochure.

  ReplaceLenzen ExtraLenzen Low Vision
Snelheid zichtherstel Snel Zeer snel

2 tot 3 weken

Napijn Geen Geen Geen
Autorijden 2 dagen - bij gebruik rustgevende medicatie na 3 dagen 2 dagen 2 tot 3 weken
Weer aan het werk 1 tot 2 dagen - afhankelijke van werkzaamheden 1 tot 2 dagen - afhankelijk van werkzaamheden Afhankelijk van werkzaamheden
Dragen van oogmake-up Na 2 weken Na 2 weken Na 2 weken
Hervatten bal- en contactsporten Na 4 weken Na 4 weken Na 4 weken
Hersenen wennen 3 tot 6 maanden tot scherp zicht Niet nodig 2 tot 3 weken intensieve leestraining

 

ReplaceLenzen

Je hersenen moeten flink wennen aan de nieuwe manier van zien. Dit gewenningsproces duurt 3 tot 6 maanden. Hoe lang dit voor jou duurt, hangt ook af hoe kritisch je kijkt. In deze periode kun je prima normaal functioneren. Zorg wel voor goede verlichting bij het lezen en gun je ogen de tijd te wennen.

Halo's

Je hersenen moeten een aantal maanden wennen aan het nieuwe zicht. Meest voorkomend zijn lichtkringen rond lampen ofwel halo's. Dit fenomeen verdwijnt niet, maar je hersenen wennen eraan, waardoor je de kringen gaat negeren. Zoals het puntje van je neus. De hele dag in je zicht, maar toch valt het niet meer op.

ExtraLenzen

Herstellen van de ExtraLens-behandeling is snel en pijnloos. De opening geneest zelf. Je zicht is vrijwel direct helder. De volgende dag kan je meestal al aan het werk.

Low Vision Lens

De behandeling duurt minder dan 15 minuten per oog. De implantatie en het herstel zijn compleet pijnloos. De uitdaging zit in het wennen aan de Low Vision Lens. Je ogen en hersenen moeten echt getraind worden aan hun nieuwe zicht.

Training

Je krijgt 2 tot 3 weken een speciale training. Iedere dag teksten lezen op een afstand van 15 tot 18 cm. Flink oefenen dus.

Neveneffecten en complicaties

Risico's van lensimplantatie

Geen operatie is zonder risico. Ook bij implantlenzen niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan.

Meer over neveneffecten en complicaties van lensimplantatie
Op controle

Nazorg na lensimplantatie

Controles zijn een belangrijk onderdeel van de nazorg na een lensimplantatie. We voeren deze uit om het herstel van je ogen in de gaten te houden en eventuele complicaties tijdig op te sporen.

Lees hier meer over het nazorgtraject