fbpx Spring naar content

Droge ogen

Het hebben van droge ogen is een veel voorkomende oogaandoening die wisselend zicht (afwisselend wazig en scherp zien), rode ogen en irritatie van het oogoppervlak kan veroorzaken. Als droge ogen onbehandeld blijven, kunnen klachten na verloop van tijd ernstiger en irritanter worden.

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen worden veroorzaakt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de geproduceerde tranen slecht is. Dit kan komen door vele, uiteenlopende (uitwendige en inwendige) factoren. Van ouderdom tot het innemen van te weinig vocht, maar ook het gebruik van medicijnen of overmatig computergebruik kunnen leiden tot droge ogen. Om de kwaliteit van je traanvocht te behouden moet het zogenaamde traanfilm op je oog in goede conditie zijn.

Traanfilm
Dit dunne laagje over je hoornvlies bestaat uit drie lagen. De eerste en onderste laag, die plakt op het hoornvlies. Daar bovenop ligt een waterige laag en daar weer bovenop nog een vettige laag. Die vettige laag zorgt ervoor dat de waterige laag niet zo snel kan verdampen en je ogen vochtig blijven. Iedere keer dat je knippert, wordt die vettige beschermlaag opnieuw over je oogoppervlak verspreidt. Als één van de drie lagen niet goed functioneert, kun je last krijgen van droge ogen en wordt je oog mogelijk niet goed meer beschermd tegen viezigheid en infecties.

Vooronderzoek

Vooronderzoek

Heb jij last van droge ogen en wil je jouw ogen laten behandelen om weer zonder bril of contactlenzen goed te kunnen zien? Tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek brengen we de conditie van jouw tranen en traanfilm altijd nauwkeurig in beeld. Door middel van verschillende metingen krijgen we onder andere inzicht in hoeveel tranen je produceert en of het vettige laagje op de traanfilm, dat ervoor zorgt dat de laag eronder niet verdampt, in goede staat verkeert.

Bij FYEO staan we voor veilig en verantwoord behandelen. Indien geconstateerd wordt dat je droge ogen hebt, kan dat invloed hebben op je behandeladvies. Er bestaan namelijk verschillende behandelingen. Welke het beste bij jou past hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken bepalen we tijdens een gratis en vrijblijvend vooronderzoek welke behandelingsmethode het beste bij jou past.

Droge ogen na laseren of lensimplantatie

Omdat de traanfilm na een ooglaser of lensimplantatie behandeling moet herstellen, zijn de ogen tijdelijk wat droger. Enerzijds komt dit dus door de behandeling zelf (het hoornvlies is tijdelijk verzwakt door de laserbehandeling of door de kleine incisies die voor het plaatsen van de kunstlens zijn gemaakt), maar anderzijds ook door het gebruik van de voorgeschreven medicatie traan vervangende oogdruppels (antibiotica en ontstekingsremmers) die de samenstelling van de traanfilm tijdelijk verstoren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts tijdelijk is.

Droge ogen symptomen

Veel mensen hebben last van droge ogen, maar de symptomen worden niet altijd herkend. Dit zien we vooral bij mensen die contactlenzen dragen. Door het dragen van contactlenzen wordt de gevoeligheid van het hoornvlies namelijk minder, wat er ook toe leidt dat de symptomen als minder erg worden ervaren.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die de symptomen juist heel heftig ervaren. Dit zijn vaak de mensen die net een behandeling hebben ondergaan en daardoor extra gefocust zijn op de gezondheid van hun ogen en de kwaliteit van het zicht.

De symptomen van droge ogen variëren van mild tot ernstig, maar veel voorkomende symptomen en klachten van mensen met deze aandoening zijn;

 • Wazig zien en wisselend zicht (afwisselend wazig en scherp zien na knipperen);
 • Branderig, jeukend of prikkend gevoel;
 • Gevoel dat er iets in je ogen zit;
 • Overmatig tranen;
 • Overmatige roodheid van ogen.
 • Heb je contactlenzen en heb je het vermoeden dat je last hebt van droge ogen? Dan kun je dit vooral herkennen aan het gevoel dat je lenzen gedurende de dag minder prettig gaan zitten (niet goed blijven plakken).

  Droge ogen behandeling

  In de basis worden droge ogen als eerste behandeld met oogdruppels. Als druppelen niet genoeg is en je nog steeds niet genoeg tranen aanmaakt, kunnen druppels (tijdelijk) worden ondersteund door een zogenaamde punctum plug. Deze plug zorgt ervoor dat het vocht wat op het oog ligt er zo lang mogelijk op blijft liggen. Hiervoor wordt de plug als een soort stop in de afvoer van de traanweg van het oog geplaatst en zorgt hij ervoor dat deze verstopt raakt.
  Mochten de klachten langer aanhouden én veroorzaakt worden door de kwaliteit van de traanfilm, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een IPL behandeling d.m.v. E-Eye of Lipiflow. Hiermee worden de talgkliertjes die het vettige laagje boven op het hoornvlies verzorgen behandeld zodat de kwaliteit ervan verbetert.

  Tot slot sluiten we af met enkele tips om je last van droge ogen te verminderen;

 • Draag een bril in plaats van lenzen. Het dragen van contactlenzen bij klachten van droge ogen wordt sterk afgeraden. Dit kan zelfs één van de oorzaken zijn voor het ontstaan van droge ogen;
 • Vermijd droge, warme en rokerige ruimten. Let op airconditioning en centrale verwarming;
 • Verbeter de luchtvochtigheid in de ruimtes waar je verblijft door middel van een goede luchtbevochtiger;
 • Drink voldoende water; als volwassene minstens 1,5 tot 2 liter per dag;
 • Knipper vaak en regelmatig, houd hier vooral rekening mee bij het uitvoeren van aandachtige werkzaamheden. Bijvoorbeeld als je vaak achter het stuur of de computer zit. Neem ook pauzes van het staren naar digitale schermen;
 • Zorg dat er geen tocht of wind langs je ogen gaat, bijvoorbeeld tijdens het fietsen. Zet een bril op die goed afsluit, zo krijgt de middelste laag van de traanfilm geen kans om snel te verdampen.
 • Plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek

  Iedere behandeling begint met een vooronderzoek. Dit onderzoek is essentieel om jouw oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling.

  • Persoonlijk behandeladvies op maat
  • Oogarts van consult is behandelend oogarts
  • All-in prijs