fbpx Spring naar content

Kan de leessterkte na een lensvervanging nog teruglopen?

Nee, de leessterkte kan na een lensvervanging niet meer teruglopen. De reden dat je een leesprobleem krijgt, is omdat je natuurlijke ooglens veroudert en niet meer goed kan accommoderen. De vervanglens hoeft niet te accommoderen, want de verschillende sterktes in de ReplaceLens Multiple Vision doen het werk.

Wat is accommoderen?
Hoe goed jij ziet van dichtbij heeft alles te maken met je ooglens. Je ooglens zorgt dat jij kan in- en uitzoomen. Dit doet de ooglens door zich heel bol te trekken of juist platter te worden. Wil je iets van dichtbij zien, dan trekt de accommodatiespier de ooglens bol. Zo zie jij scherp op korte afstand. Ontspant de spier, dan blijft je ooglens plat en kan je goed focussen in de verte. Dit scherpstellen van veraf naar dichtbij heet accommoderen.
Werkt dit proces perfect, dan heb je geen klachten bij het dichtbij kijken. Alles wat je wil zien, valt precies op het netvlies.

Presbyopie (ouderdomsverziendheid)
Door het stugger worden van de ooglens, wordt het boller trekken van de ooglens steeds moeilijker, duurt het langer om van plat naar bol te gaan en weer terug. Daarnaast kan de ooglens steeds minder bol worden.
Hierdoor kun je steeds minder goed zien op kortere afstand en kan het langer duren voordat je het beeld scherp ziet. Dit kan ook erg vermoeiend zijn voor je ogen. Waar je voorheen nog makkelijk een boek of de menukaart in een restaurant kon lezen, moet je deze nu steeds verder van je af houden. Tot het punt waarop je armen ook te kort worden en het dus tijd wordt voor een leesbril of leesbrilcorrectie.