Vooronderzoek

Brochure

Alles wat je moet weten

Ooglaseren - een leven zonder bril

Je ogen laten laseren geeft jou de vrijheid van een leven zonder bril of contactlenzen. Het is veruit de meest bekende, maar ook meest toegepaste behandeling aan de ogen om weer zonder hulpmiddelen te kunnen zien. Zowel bij min-sterkte, plus-sterkte áls een cilinderafwijking is ooglaseren mogelijk. Er bestaan verschillende behandelingen. Welke voor jou van toepassing is hangt af van jouw eigen oogsituatie, leeftijd en leefstijl. In onze oogklinieken kijken we samen naar de beste oplossing voor jou.

Essentiële eerste stap

Het vooronderzoek

De eerste en essentiële stap om je oogsituatie exact in kaart te brengen. Zonder vooronderzoek geen behandeling. Je vooronderzoek is altijd gratis en vrijblijvend. Inclusief metingen, gesprek met de oogarts en behandeladvies. Ook wanneer je niet voor een behandeling gaat. Of je ogen niet behandeld kunnen worden door contra-indicaties.

Geschikt voor een behandeling?
Dat hangt af van:

 • Grootte van je pupil
 • Dikte van je hoornvlies
 • Gebruik van je ogen in het dagelijks leven
Lounge FYEO
Oogheelkundig uitgelegd

Wat is ooglaseren?

Ogen laseren is het corrigeren van de bolling van je oog met een hightech-laser. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Het oog kan te lang zijn, juist te kort of niet mooi rond. Hierdoor valt het licht niet direct op het netvlies. En zie jij de wereld niet scherp.

Alles op een rijtje

Ooglaseren to-the-point

 • Bij sterkteafwijkingen tussen -12 en + 4,5
 • Bij cilinderafwijking tot -6
 • Dieptebehandelingen: ReLEx SMILE en IntraLasik
 • Oppervlaktebehandelingen: TransPRK en Lasek
 • Leeftijd van 18 tot 45 jaar
 • Ooglaseren niet mogelijk of wenselijk? Je alternatief is een implantlens: ExtraLenzen, ReplaceLenzen of een Readon ReplaceLens-behandeling bij leesklachten
Ooglaserbehandeling

Twee stappen

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen.

 1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
 2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren. De laser verdampt minuscule laagjes van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het vlakker of juist krommer te maken. Je oog krijgt weer de juiste vorm. Het licht valt perfect op je netvlies achter in je oog. Met als resultaat scherp zicht.

Voorzijde hoornvlies
Bij ogen laseren richt iedere behandeling zich alleen tot de voorzijde van het hoornvlies. De onderste 2/3 van het hoornvlies blijft volledig intact en wordt totaal niet geraakt door de laser.

Plussen opgesomd

De voordelen van ooglaseren

 • Af van je bril of contactlenzen
 • Eénmalige investering
 • Veiliger dan levenslang contactlenzen dragen
 • Langetermijneffecten van ooglaseren zijn bekend en positief
Neveneffecten en complicaties

Risico's van ooglaseren

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is heel klein, maar complicaties kunnen ontstaan.

Meer over neveneffecten en complicaties
Cliënt ooglaserbehandeling
Maatwerk

Soorten ooglaserbehandelingen

De techniek van ooglaseren ontwikkelt zich razendsnel. Iedere laserbehandeling heeft eigen voordelen en minpunten op het gebied van herstel, geschiktheid, pijnbeleving en kostenplaatje. Met voor ieder oog de juiste oplossing.

Meer over ooglaserbehandelingen
Dieptebehandeling

ReLEx SMILE

Modernste en meest geavanceerde ooglaserbehandeling. Minimale belasting voor je ogen, waardoor snel herstel.

Verdieping ReLEx SMILE
Dieptebehandeling

IntraLasik

Ook wel de flaptechnologie genoemd. Volledig lasergestuurd. Geen pijn of last na de behandeling. Zeer snel herstel van je zicht.

Verdieping IntraLasik
Oppervlaktebehandelingen

TransPRK

No-touch methode, 100% computergestuurd. Resultaten zijn stabiel en bijna exact te voorspellen.

Verdieping TransPRK
Oppervlaktebehandeling

Lasek

Voordeligste ooglaserbehandeling. Geschikt bij opvallende oogafwijkingen, contactsporten en extreme beroepen.

Verdieping Lasek
Cliënt en Arts na ooglaserbehandeling
Altijd de beste oplossing in huis

Het bepalen van jouw behandeling is een complexe puzzel die je samen met je oogarts maakt. Te beginnen met het vooronderzoek.

Een groot voordeel: wij hebben álle types laserbehandelingen in eigen huis. Wat jouw ogen nodig hebben, bieden wij aan.

Bijna voor iedereen

Ben ik geschikt voor ooglaseren?

Snelle technologische vooruitgang maakt ooglaseren geschikt voor steeds meer ogen. Check hier wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling.

Check voorwaarden ooglaseren
Behandeling ogen laseren
Geen verrassingen

Ooglaseren stap voor stap

Alle behandelingen zijn comfortabel en veilig. Iedere ooglaserbehandeling met een eigen unieke techniek. Net als jouw ogen.

Lees meer over het behandeltraject
Herboren zien

Herstel na ogen laseren

De nazorg van een ooglaserbehandeling is vrij eenvoudig: tijd, rust, controles en oogmedicatie. Hoe je herstelt verschilt per behandeling. Zorg wel dat je nauwkeurig de leefregels van je oogarts volgt.

Meer over herstellen van ooglaseren
Altijd all-inclusive prijs

Kosten ooglaseren

Ooglaseren is een éénmalige investering waar je jarenlang van kunt genieten. Het kostenplaatje is altijd gebaseerd op een all-inclusive prijs. Zonder onverwachte kosten. Heb je de financiën niet direct beschikbaar en ben je op zoek naar betalingsopties? Wil je meer weten over een vergoeding vanuit de basisverzekering? Of een helder overzicht van alle prijzen?

Check kosten ooglaseren
Op controle

Nazorg na ooglaseren

Controles zijn een belangrijk onderdeel van het nazorgtraject bij een ooglaserbehandeling. Hierbij houden we het herstel van je hoornvlies na de behandeling in de gaten.

Lees hier meer over het nazorgtraject
Garantiebepaling

Levenslange garantie - niet goed, herbehandeling mogelijk

Als na je behandeling blijkt dat het resultaat toch niet overeenkomt met de vooraf ingeschatte en vastgestelde gezichtsscherpte, dan kan je een gratis herbehandeling laten uitvoeren. Mits uiteraard medisch verantwoord en de reststerkte een last is in je dagelijks leven.

Meer over levenslange garantie
Optimale zichtkwaliteit

Customised

Om de optimale zichtkwaliteit voor jouw ogen te realiseren, adviseren we om onze ooglaserbehandelingen Lasek, TransPRK en IntraLasik altijd customised uit te laten voeren.

Lees meer over customised

Veelgestelde vragen over ooglaseren

Het is mogelijk dat je van tevoren had verwacht om met jouw sterkte in aanmerking te komen voor ooglaseren. Misschien heb je zelfs al een vooronderzoek gehad bij een andere oogkliniek waaruit dit bleek. Toch kan het zijn dat het advies na een vooronderzoek bij FYEO is om voor een ExtraLens behandeling te kiezen.

Om een optimale zichtkwaliteit te realiseren, dienen we rekening te houden met de specifieke vorm van jouw hoornvlies. Daarom adviseren we bij onze ooglaserbehandelingen Lasek, TransPRK en IntraLasik om deze altijd customised (ook wel bekend als wavefront) uit te laten voeren.

Dit is een vraag die veel gesteld wordt. Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar. 

Je mag gedurende twee weken na de ooglaserbehandeling niet in je ogen wrijven. Vanwege de hygiëne, genezing, plooivorming en het bandagelensje.

Bij ooglaseren corrigeert een hightech-laser je sterkteafwijking. Hoe hoger jouw sterkte, hoe meer de oogvorm moet worden aangepast. Met ooglaseren kan bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking worden gecorrigeerd.

Ooglaseren bestaat altijd uit twee stappen, welke ooglasertechniek je ook kiest.

 1. De juiste laag in het hoornvlies bereiken.
 2. Verwijderen van weefsel om de sterkte te corrigeren.

Geen operatie is zonder risico. Ook ooglaseren niet. De kans is ongelooflijk klein, maar complicaties kunnen ontstaan. Daarom bieden wij levenslange garantie aan op al onze behandelingen. Een aantal risico's opgesomd.

Zowel Lasek als IntraLasik zijn ooglaserbehandelingen, maar het verschil is de techniek die gebruikt wordt. Lasik en IntraLasik hebben ieder een eigen methode om de eerste stap van ogen laseren uit te voeren: het bereiken van de juiste laag in het hoornvlies. En iedere behandeling heeft een eigen comfortniveau en herstelperiode na de behandeling. Bij het vooronderzoek kijken we voor welke behandeling je in aanmerking komt en welke het beste bij jouw ogen en levensstijl past. Je krijgt dus altijd een behandeladvies volledig op maat.

Theoretisch gezien kunnen sterktes behandeld worden tussen -12 en +4,5. Dit zijn de maximale sterkteafwijkingen die behandeld mogen worden. Rekening houdend met beste resultaat en veilig en verantwoord ogen laseren is de maximale sterkte die behandeld wordt lager.

Dat is een afhankelijk van je leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar zal je, net als iedereen, een leesbril nodig hebben. Dat heeft alles te maken met de veroudering van je natuurlijke ooglens die steeds stugger wordt. Je bent dan ouderdomsverziend.

Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden. Daarom is het vooronderzoek zo belangrijk, omdat we dan precies weten wat mogelijk is bij je ogen.

Dat is volledig afhankelijk van de behandeling waarvoor je ogen geschikt zijn.

Prijsindicatie

De kosten voor ooglaseren lopen uiteen van 995 euro per oog voor de goedkoopste handmatige Lasek-behandeling tot 1795 euro per oog voor de ReLEx SMILE-behandeling. Wellicht passen ExtraLenzen beter bij je, die is vanaf 2295 euro per oog beschikbaar. Dit zijn de basiskosten voor ExtraLenzen. Eventuele toeslagen voor een cilinderafwijking of hoge sterktes zijn daar niet bij inbegrepen. Bij de behandelprijs zijn het vooronderzoek, consult en de controles inbegrepen.

Na een oogbehandeling mag je 2 weken geen crème en make-up rondom je ogen dragen. Bij de IntraLasik-behandeling zelfs pas na 4 weken. De make-updeeltjes kunnen in je ogen terechtkomen, wat ontstekingen kan veroorzaken.
Wrijf de eerste 4 weken sowieso niet hard in je ogen. Wees ook voorzichtig met het verwijderen van hardnekkige oogmake-up.

Als je zwanger bent kan je helaas geen ooglaserbehandeling ondergaan.

Ja, ooglaseren bij een plus-sterkte kan zeker, maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil zijn bepalend. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou. Bij het vooronderzoek en het consult kijkt de oogarts naar jouw specifieke oogsituatie en levensstijl en geeft je op basis daarvan een behandeladvies op maat.

In principe is ooglaseren bij verhoogde oogdruk geen probleem.

Ja, dat is zeker mogelijk. Wel of geen lui oog, het is altijd noodzakelijk om eerst een vooronderzoek te doen naar wat mogelijk is. Een lui oog betreft maar 1 oog. Het vooronderzoek geeft aan of het niet-luie oog behandeld kan worden.

De kans dat je blind wordt na een behandeling is heel klein. Bij FYEO hebben wij hier nooit mee te maken gehad. 
Net zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een behandeling. Een complicatie, vaak door het niet opvolgen van medisch advies en onzorgvuldig omgaan met de leefregels en medicatie, zou in theorie kunnen leiden tot blindheid. De kans hierop is heel minimaal wanneer je alle leefregels volgt. Complicaties zijn bovendien vaak goed te behandelen.

Een medische indicatie geldt bij contactlensintolerantie in combinatie met extreme plus- of min-sterkteafwijkingen en een uitzonderlijk hoge cilinder.

Een perfect alternatief voor ooglaseren zijn ExtraLenzen. Tijdens de ExtraLens-implantatie plaatst de oogarts een geavanceerde kunstlens voor je natuurlijke ooglens.

Je ogen zijn verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voel je tijdens de behandeling geen pijn. Er zit wel verschil in hoe de herstelperiode wordt ervaren. Pijn is namelijk voor iedereen verschillend en lastig te meten. De oppervlaktebehandelingen TransPRK en Lasek zijn de eerste 3 tot 5 dagen gevoelig of zelfs pijnlijk in het herstel. Deze worden door de meeste mensen dan ook als onprettig ervaren. Wil je een meer comfortabele behandeling, dan raden we, indien medisch mogelijk, een ReLEx SMILE-, IntraLasik- of ExtraLens-behandeling aan. Iedere behandeling is dus anders in comfortniveau. 

Ooglaseren corrigeert je min- of plus-sterkte nauwkeurig. Dus als je bijziend of verziend bent, mogelijk met cilinder, kan ooglaseren een geschikte behandeling zijn.

Ja dat kan. Staar zit in de ooglens en niet in het hoornvlies.

 • Slechts 1 sterkte kan worden gecorrigeerd. Veraf of dichtbij.
 • Niet altijd mogelijk bij hoge sterkteafwijking of leesbril.
 • Leeftijd is bepalend. Ooglaseren kan in het algemeen tot 45 jaar.