fbpx Spring naar content
augustus 2023

Ogen gaan achteruit, wanneer wordt mijn zicht stabiel?

We krijgen vaak de vraag of een behandeling mogelijk is wanneer je sterkte nog lijkt te veranderen. En verandert de sterkte nog na de behandeling? In dit artikel gaan we in op de bouw van het oog, welke sterkte veranderingen optreden en hoe de werkelijke sterkte van het oog gemeten kan worden.

Controle

Bouw van het oog

Het menselijk oog is een complex en gevoelig orgaan. De onderdelen die bijdragen aan de sterkte van het oog zijn de bolling van het hoornvlies (cornea), je natuurlijke ooglens en de lengte van het oog.

Het oog werkt als een camera. Licht valt het oog binnen en wordt gebroken door het hoornvlies. Hierna gaat het licht door de ooglens, die kan scherpstellen door het licht meer of minder breken. Het licht gaat verder door het oog en valt uiteindelijk op het netvlies. Vanuit het netvlies worden alle lichtsignalen doorgestuurd naar de hersenen.

Om scherp te zien moet het licht als een puntje op het netvlies vallen. Hiervoor moeten de lichtstralen voldoende, maar ook niet teveel, worden gebroken door het hoornvlies en de ooglens én moet de lengte van het oog hier perfect op aansluiten.

De drie onderdelen; de bolling van het hoornvlies, de ooglens en de lengte van je oog moeten dus in balans zijn. Anders heeft dat invloed op je zicht. Hierin is ieder onderdeel dus van belang.

Een oog waarbij de bolling van het hoornvlies, de natuurlijke ooglens en de lengte van het oog perfect is, breekt het licht gelijkmatig en focust het precies op het netvlies. Dit resulteert in een scherp beeld.
Wanneer deze niet in balans zijn, resulteert dit in een wazig of vervormd beeld.

Wanneer sterkte stabiel extra

Onderdelen van het oog – veranderen deze?

Het hoornvlies verandert de eerste maanden van het leven nog. Hierna nagenoeg niet meer, tenzij je een aandoening aan het hoornvlies hebt. Bij FYEO sluiten we dit uit tijdens een vooronderzoek, waarbij we het hoornvlies op verschillende manieren uitvoerig in kaart brengen.

De lengte van het oog verandert nog gedurende de kinderjaren en de puberteit. Zolang het lichaam nog groeit, zie je dat de lengte van het oog ook nog toe kan nemen. Over het algemeen zie je dat na je 18e levensjaar de lengte niet meer verandert. Enkele uitzonderingen hierop zijn extreem lange ogen, waarbij de lengte groei kan doorgaan tot begin 20. Tijdens het vooronderzoek meten we de huidige sterkte en lengte van het oog op. Mocht er tijdens het vooronderzoek twijfel zijn of bij jou de lengtegroei van het oog al gestopt is, dan zal het vooronderzoek na enkele maanden herhaald worden.

De natuurlijke ooglens is in de jonge jaren heel flexibel en kan zich heel goed bol trekken en weer ontspannen: accomoderen. Langzaamaan wordt deze ooglens stugger en stugger, waardoor de lens steeds minder bol kan trekken en het langer duurt voordat deze bol wordt en weer kan ontspannen. Dit kun je merken doordat het nabij kijken op den duur moeilijker wordt. Daarnaast kunnen er kleine troebelingen in de ooglens komen. De plaats van deze troebelingen zorgt er bij sommige mensen voor dat de sterkte iets kan veranderen.

Waarom geeft een oogmeting bij de opticien steeds een andere waarde?

Er zijn verschillende factoren die ertoe kunnen leiden dat de metingen van de opticien variëren:

Schommelingen door de dag heen: De kwaliteit van de traanfilm, het dunne laagje vocht wat op het oog ligt, kan gedurende de dag fluctueren, wat kan leiden tot kleine veranderingen in de gezichtsscherpte;
Accommodatie van de lens: Als je veel dichtbij hebt gekeken, kan de lens tijdelijk “vastzitten” in een meer gebogen vorm, wat de meting kan beïnvloeden. Je meet hierdoor meer min sterkte, dan dat je oog daadwerkelijk nodig heeft;
Veroudering van de ooglens: Naarmate de lens veroudert, kunnen er lichte troebelingen in de ooglens komen. Afhankelijk van de plaats in de ooglens waar deze troebelingen zich bevinden, kunnen deze de sterkte iets veranderen.

Altijd het beste resultaat

Bij FYEO gaan we altijd voor het beste resultaat. Daarvoor worden alle onderdelen en gezondheid van het oog uitvoerig en op meerdere manieren in kaart gebracht tijdens het vooronderzoek.

Wanneer je in aanmerking komt voor een ExtraLens- of ooglaserbehandeling, is het om het beste resultaat te krijgen noodzakelijk om een zeer nauwkeurige oogmeting uit te voeren. Naast een normale oogmeting, zoals die ook gedaan wordt bij de opticien, voeren we ook een oogmeting uit nadat je speciale druppels in het oog hebt gehad. Deze druppels, cyclo druppels genaamd, zorgen ervoor dat de natuurlijke ooglens tijdelijk niet kan scherpstellen. Hierdoor kunnen we de werkelijke sterkte meten die het oog nodig heeft.

Bij een ReplaceLens-behandeling is dit niet nodig omdat hierbij de natuurlijke ooglens, die verantwoordelijk is voor de nog veranderde sterkte in het oog als we ouder worden, volledig wordt vervangen door een kunstlens. In plaats daarvan wordt er tijdens het vooronderzoek voor een ReplaceLens-behandeling vooral gefocust op de bolling van het hoornvlies, de lengte van het oog en de plaats waar de nieuwe lens komt. Met deze variabelen kunnen we de sterkte van de nieuwe lens opmeten. Eenmaal vervangen, zijn er geen onderdelen van het oog meer die de sterkte nog kunnen veranderen.

Conclusie

Gedurende de kinderjaren kan de sterkte van het oog veranderen. Eenmaal de puberteit voorbij, stabiliseert deze. Kleine veranderingen in sterkte worden veelal veroorzaakt door de manier van de oogmeting, de conditie van de traanfilm en het moment van meten. Met behulp van geavanceerde meettechnieken en o.a. cyclo druppels, kunnen we bij FYEO altijd de werkelijke sterkte van het oog nauwkeurig meten. Zo weet je zeker dat je de beste oplossing voor jouw ogen krijgt.