Vooronderzoek

Brochure

Alternatief voor de leesbril

Heb je steeds meer moeite om de menukaart in een restaurant te lezen? Of lukt het lezen van een boek alleen nog wanneer je er een extra lamp naast zet? Dan is de kans groot dat jij last hebt van presbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid.
Dit is een veelvoorkomende en natuurlijke oogafwijking waar iedereen op den duur mee te maken krijgt. Bij de een begint dit al rond het 40e levensjaar, bij een anders misschien pas rond de leeftijd van 55 jaar. Hoewel het dragen van een (lees)bril een goede oplossing is, zijn er ook alternatieven die minder gedoe opleveren en jou op elk moment van de dag scherp zicht opleveren. In dit artikel zoomen we in op deze alternatieven zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken welke oplossing het beste bij jouw levensstijl past.
 

Multifocale bril

Wanneer je toe bent aan een bril en je hebt al last van een leesprobleem, dan kom je vaak uit bij een bril met multifocale glazen. Deze bieden een geleidelijke overgang tussen verschillende sterktes. Ideaal wanneer je naast minder goed zicht veraf, ook nabij klachten ervaart. In plaats van een gewone bril en een leesbril af te wisselen, biedt een bril met multifocale lenzen een perfect alternatief. Hiermee heb je namelijk maar één bril nodig.

Er zijn ook wel een aantal nadelen te noemen voor het dragen van een bril. Wat dacht je van beslagen glazen wanneer je van een koude omgeving een warme ruimte binnenstapt? Of druppels op je glazen wanneer je door de regen loopt of fietst? Ook moet je regelmatig naar de opticien om een nieuwe oogmeting te laten doen en een nieuwe bril of lenzen laten aanmeten. Dit kost geld, maar ook tijd. Daarnaast moet je er ook altijd voor zorgen dat je door het juiste deel van de glazen kijkt om geen vertekend beeld te krijgen. Niks zo vervelend wanneer je bijvoorbeeld achterom kijkt bij het inparkeren en het zicht wazig is. Of wanneer je door het onderste gedeelte van je bril kijkt bij een opstapje of stoeprand en hierdoor de afstand verkeerd inschat.
 

Contactlenzen

Monovisie
Monovisie, oftewel 1 contactlens aanpassen zodat je hier beter mee kunt lezen (vertezicht wordt hiermee wel iets minder), kan een effectief alternatief zijn voor een leesbril. Dit kan dus door in 1 oog een contactlens voor dichtbij te dragen. 

Monovisie is niet voor iedereen geschikt. Het kost in elk geval altijd enige tijd om hieraan te wennen. Je hersenen moeten zich aanpassen aan de verschillende sterktes van je ogen. Daarnaast zal het dieptezien verminderen.

Een ander nadeel is dat het sterkte verschil tussen de twee ogen steeds groter moet worden,omdat je natuurlijke ooglens blijft verouderen. Na een tijdje is deze oplossing niet meer voldoende om scherp zicht te behouden op alle afstanden.

Multifocale contactlenzen
Net zoals bij een multifocale bril, brengen multifocale lenzen dezelfde voordelen met zich mee. Daarnaast heb je niet de nadelen van beslagen brillenglazen of regendruppels die het beeld kunnen beïnvloeden. Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om voor contactlenzen te kiezen, omdat het je bijvoorbeeld een jonger en moderner uiterlijk geeft. Of simpelweg omdat je het dragen van een bril niet fijn vindt.

Een nadeel van multifocale contactlenzen is dat het beeld soms minder stabiel en scherp kan zijn. Dit komt omdat de lens beweegt over je oog wanneer je knippert. Je kijkt dus nooit altijd op dezelfde manier door de contactlens. Daarnaast is de bevochtiging van je oog en dus van de contactlens, niet de hele dag hetzelfde. Hierdoor kan het beeld soms ook minder scherp zijn. De beeldkwaliteit, wanneer je door een droge lens kijkt, is veel slechter dan een goed bevochtigde lens. Tot slot kun je last hebben van irritatie door bijvoorbeeld opwaaiend zand.

 


 

Lensimplantatie in plaats van een leesbril of contactlenzen

Een permanente oplossing voor de leesbril of contactlenzen (met leesgedeelte) is een lensimplantatie. Bij FYEO noemen we dit de ReplaceLens-behandeling. In tegenstelling tot een bril of contactlenzen die vaak moeten worden aangepast naarmate je ouder wordt, bieden lensimplantaten na slechts 1 ingreep een blijvende correctie van het zicht. Helemaal aangepast op jouw persoonlijke situatie waarbij we altijd voor het beste resultaat gaan. Na de lensimplantatie zijn er geen aanpassingen van de sterkte meer nodig omdat de onderdelen in het oog die de sterkte bepalen, niet meer wijzigen. Op de lange termijn kan een ReplaceLens-behandeling kostenbesparend zijn en zorgen voor een verbeterde levenskwaliteit.

 

Eén oog behandelen

Zie je veraf nog wel scherp en heb je alleen moeite met dichtbij (lezen)? Dan past een Readon ReplaceLens-behandeling wellicht beter bij jouw situatie. Hierbij wordt slechts 1 oog behandeld waardoor je weer een aantal jaar vooruit kunt zonder (lees)bril of contactlenzen. In de toekomst, wanneer het andere oog verder achteruit gaat door natuurlijke veroudering, zal dit oog ook nog behandeld moeten worden om je volledige zicht weer scherp te krijgen.
Een andere oplossing is het laten laseren van 1 oog voor dichtbij. Met beide ogen samen zie je dan op meerdere afstanden weer scherp. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie wordt er gekeken wat voor jou de beste oplossing is.
 

Wat past het beste bij mij?

Wil je graag weten of een lensimplantatie voor jou geschikt is? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een vooronderzoek aan. Hierbij meten we jouw ogen van top tot teen én hoor je daarna in een gesprek met de oogarts welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Je zit nergens aan vast, maar weet wel wat het beste is voor jouw ogen.

Liever eerst wat extra informatie ontvangen? Dat kan natuurlijk ook. Vraag eenvoudig onze informatiebrochure aan of kom naar één van onze informatieavonden. Dit is een avond in onze kliniek waarbij je, naast het ontvangen van uitgebreide informatie over FYEO en onze oplossingen voor een brilvrij leven, een kijkje mag nemen in de operatiekamer en waar alle ruimte is voor vragen. Ook is daar de mogelijkheid om een Quickscan te laten uitvoeren. Dit is een snelle meting waarna we je een indicatie kunnen geven of je in aanmerking komt voor een behandeling. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen geschikt is voor een lensimplantatie en dat er bepaalde voorwaarden en risico's aan verbonden zijn. Een vooronderzoek is daarom essentieel om te bepalen óf en zo ja,welke behandeling voor jou geschikt is.