Ooglaseren met een leesprobleem
Denk je aan een behandeling om geen bril of contactlenzen meer nodig te hebben? Dan denk je waarschijnlijk direct aan ooglaseren. Dit is de meest bekende vorm van brilvervangende chirurgie. Maar waarom is het niet de meest ideale oplossing om een leesprobleem te corrigeren met ooglaseren? We leggen het je graag uit.
Hoe ontstaat een sterkte?
Om te beginnen is het goed om te weten hoe een sterkte ontstaat. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Je kan een plussterkte, een minsterkte, een cilinderafwijking en/of een leesprobleem hebben.
Plus- en minsterkte
Een bijziend oog (myopie, minsterkte) ziet beter dichtbij dan veraf. Bij bijziendheid is je oogbol iets langer en/of je hoornvlies steiler dan het zou moeten zijn. Dit betekent dat het licht voor het netvlies valt. Veraf ontstaat een wazig beeld.
Deze oogafwijking ontstaat vaak in de puberteit en kan erfelijk zijn. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft last van myopie ofwel bijziendheid.
Als je last hebt van verziendheid (hypermetropie, plussterkte), dan is je hoornvlies te plat of je oogbol te kort. Het licht valt achter je netvlies, waardoor een wazig beeld ontstaat. Je ooglens kan deze afwijking deels opvangen door het vermogen om in- en uit te zoomen, accommoderen genoemd. Deze compensatie werkt vooral voor beelden die van ver komen, dichtbij wordt lastiger.
Bij verziendheid heb je vaak moeite met lezen of sneller hoofdpijn.
Cilinder
Bij een cilinderafwijking is de oogbolvorm niet perfect rond. Het hoornvlies aan de voorkant van je oog heeft een ovale vorm, als een rugby bal, waardoor het licht in verschillende richtingen breekt. Je ooglens kan niet alle stralen bundelen op het netvlies achter in je oog. Er ontstaan 2 brandpunten, ieder met een eigen sterkte. Het verschil tussen deze 2 sterktes heet cilinder.
Cilinderafwijking komt ook voor als je verziend of bijziend bent. De afwijking ontstaat vaak in je eerste levensjaren.
Leesprobleem
Bij een leesprobleem spreken we in de volksmond ook van een plussterkte, maar dit is een andere plussterkte dan bij hypermetropie. Bij een leesprobleem wordt de sterkte namelijk niet veroorzaakt door een te lang of te kort oog, maar door veroudering van de natuurlijke ooglens. Om scherp te zien van dichtbij, wordt onze ooglens bol. En voor veraf wordt deze weer plat. Dit noemen we accommoderen. Naar mate we ouder worden, wordt ook de natuurlijke ooglens ouder en daarmee ook stugger. Dit zorgt ervoor dat je ooglens moeite krijgt met accommoderen. Hierdoor merk je dat je leeswerk steeds verder van je af gaat houden en is op den duur een leesbril of leessterkte onvermijdelijk.
Hoe corrigeer je een leesprobleem?
Met ooglaseren passen we alleen de vorm van het hoornvlies aan. De ooglens zit verderop in het oog. Achter de iris. Na een ooglaserbehandeling is de natuurlijke ooglens nog precies zoals voor de behandeling en gaat deze verder met verouderen. De correctie die je dan toepast op het hoornvlies is uiteindelijk niet meer voldoende om scherp te zien van dichtbij. Net zoals je op een gegeven moment een nieuwe leesbril nodig hebt met een hogere sterkte.
Bij een ouder wordend oog is de natuurlijke ooglens het enige onderdeel dat nog kan veranderen en daarmee invloed heeft op de sterkte. Bij een ReplaceLens behandeling vervangen we de natuurlijke ooglens voor een hoogwaardige kunstlens. Na deze behandeling zijn er geen onderdelen van het oog meer die de sterkte doen veranderen. Hiermee is een ReplaceLens behandeling dus een eenmalige en permanente correctie.
Wil je meer weten over de ReplaceLens-behandeling? Klik dan hier.