fbpx Spring naar content
augustus 2022

Het verschil tussen ReLEx SMILE en TransPRK

Een vraag die veel wordt gesteld, wat is nou het verschil tussen de ooglaserbehandelingen ReLEx Smile en TransPRK?

OK-Barbara-620x620-15

Ooglaseren

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het van belang om eerst uit te leggen wat ooglaseren is. Met ooglaseren wordt de bolling van het hoornvlies gecorrigeerd met een hightech-laser. Zowel een min-sterkte, plus-sterkte als een cilinder kunnen we corrigeren met een laserbehandeling.

De laser verdampt minuscule laagjes van je hoornvlies of maakt een laagje los van de omgeving. Om het hoornvlies vlakker of juist krommer te maken. Hierdoor krijgt je oog weer de juiste vorm waardoor het licht weer perfect op je netvlies valt en jij weer scherp kunt zien.

Er bestaan 2 typen ooglaserbehandelingen, de dieptebehandelingen en de oppervlaktebehandelingen. Dit is ook meteen het grootste verschil tussen ReLEx SMILE en TransPRK. ReLEx SMILE is namelijk een dieptebehandeling en TransPRK een oppervlaktebehandeling.

Diepte- en oppervlaktebehandeling

Het verschil tussen deze 2 behandeltypes, is dat bij een dieptebehandeling de laser vrijwel direct daar kan komen waar de oogvorm aangepast moet worden; het stroma. Bij een oppervlaktebehandeling wordt eerst het buitenste deel van het hoornvlies, het epitheel, verwijderd. Hierna kan de laser zijn werk doen.

ReLEx SMILE

Bij de ReLEx SMILE behandeling wordt er met de laser een klein stukje weefsel, het lentikel, weggenomen. Dit stukje weefsel wordt door een minuscule opening in het hoornvlies weggehaald. Hierdoor blijft het hoornvlies vrijwel helemaal intact waardoor je snel je zicht terug hebt en weinig last van de behandeling ervaart.

TransPRK

Bij de TransPRK behandeling wordt de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd met een laser. Daarna wordt je zicht gecorrigeerd in het stroma. Tot slot krijg je een bandagelens op je oog die werkt als een soort pleister. Deze wordt tijdens de eerste controle weer verwijderd. Na 3 tot 4 dagen is het verwijderde laagje weer genezen.

 

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van de ReLEx SMILE behandeling is de herstelperiode. Doordat de bovenste laag van het hoornvlies intact blijft, kun je vaak na 2 dagen bijna alles weer doen. Wanneer je een oppervlaktebehandeling krijgt, ben je vaak tussen de 7 en 10 dagen uit de running.

Welke behandeling voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er tijdens het vooronderzoek gekeken naar de algehele bouw van je oog, denk aan: je sterkte-afwijking, cilinder, dikte van het hoornvlies en de algemene gezondheid van je ogen. Hierop wordt de best passende behandeling geadviseerd.

Wanneer je voor meerdere behandelingen geschikt bent, kun je zelf de afweging maken wat jij belangrijk vindt. Een snel herstel of liever een iets goedkopere behandeling. De oppervlaktebehandelingen zijn financieel aantrekkelijker. Maar de dieptebehandelingen zijn qua comfort weer fijner.

Nieuwsgierig geworden? Plan dan een geheel gratis en vrijblijvend vooronderzoek.