Waarom heb ik altijd rode ogen op de foto?
Je kent het vast wel. Je bent op een feestje, gezellig met de familie bij elkaar en je wil graag gebruik maken van dit gezellige moment door de hele familie op de foto te zetten. Er worden een aantal foto’s gemaakt en op het moment dat je ze gaat bekijken zie je verschillende mensen met rode ogen op de foto staan… balen! Je probeert nog een paar nieuwe foto’s te maken, in de hoop dat deze wel lukken, maar telkens staan er mensen met rode ogen op de foto. Dat is nou zonde.. Hoe komt het nou dat mensen rode ogen krijgen op een foto, of nog belangrijker, hoe voorkom je rode ogen? Dat gaan we je uitleggen.
Hoe ontstaan rode ogen?
Om te kunnen zien heb je licht nodig. Je pupillen zorgen ervoor dat je de juiste hoeveelheid licht in je ogen krijgt. Wanneer er veel licht is, worden je pupillen kleiner om te voorkomen dat je te veel licht binnen krijgt. Je pupillen worden juist weer groter wanneer er weinig licht is. Zo kunnen ze er voor zorgen dat ze al het mogelijke licht kunnen opvangen. Dit licht komt binnen op je netvlies. Je netvlies is een klein deel achter in je oog, wat er voor zorgt dat je scherp kunt zien en details kunt waarnemen.
Maar hoe ontstaan nu de rode ogen? Die vervelende rode ogen ontstaan op foto’s die genomen zijn met flits. De flitser gebruik je in ruimtes waar niet voldoende licht is om een foto te kunnen maken. Dat er niet voldoende licht is betekent ook dat je pupillen groot zijn. Als iemand op de foto staat met rode ogen zie je eigenlijk het netvlies. Dat is het achterste deel van je ogen. Op het moment dat de camera flitst, komt het licht van de flitser zo bliksemsnel je ogen binnen dat je pupillen geen tijd hebben om zich aan te passen. Deze overdosis aan licht komt rechtstreeks binnen op je netvlies, waar ook een vaatvlies bij zit. De rode kleur komt door de kleur van allerlei kleine bloedvaatjes die zich bevinden in dit vaatvlies. Het licht komt op je netvlies en vaatvlies en kaatst weer terug richting de camera, waardoor je rode ogen krijgt. De rode kleur van je bloedvaatjes kun je ook zien als je met ontspannen dichte ogen in fel licht kijkt: je ziet dan de bloedvaatjes in je oogleden.
Hoe kun je rode ogen voorkomen?
Nu is het natuurlijk niet mogelijk om deze vaatjes weg te halen, maar we willen toch wel graag van het rode ogen effect op foto’s af. Hoe kunnen we dit dan oplossen? De meeste camera’s hebben tegenwoordig een functie om rode ogen te voorkomen. Als je deze functie gebruikt flitst de camera een keer extra voor er een foto wordt gemaakt. Dankzij de eerste flits kunnen je ogen zich aanpassen aan het felle licht, door de pupillen te verkleinen. Zo komt de grote hoeveelheid licht niet in een keer in je ogen en krijg je dus ook geen rode ogen. Een andere optie is om er voor te zorgen dat je op een andere manier voldoende licht hebt om een foto te kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld extra lampen neerzetten. Mocht je deze middelen nou allemaal niet tot je beschikking hebben, of is het kwaad al geschied; er zijn tegenwoordig genoeg (gratis) apps en programmaatjes waarmee je op een eenvoudige manier rode ogen kunt corrigeren.
Bron: Schooltv, Willem Wever